Keltainen tausta, punaisessa pallossa Gretchen Parlaton kasvokuva vasemmalla, Sinisessä kukassa oikealla Kenny Garret saksofonin kanssa. Keskellä SavoyJAZZFest logo
Artikkelit Veronika Pesonen

Savoy JAZZFestin 2024 artistit esittelyssä

Savoy JAZZFest esittelee jälleen vuonna 2024 niin kansainvälistä kuin kotimaistakin jazzin parhaimmistoa Helsingissä. Festivaalilla konsertoivat mm. saksofonisti Kenny Garrett, maailman arvostetuimpiin jazzlaulajiin lukeutuva Gretchen Parlato sekä nousukiidossa oleva vokalisti Michael Mayo.

”Festivaalin ohjelmassa esitellään jatkuvasti rajojaan muovaavan jazzgenren merkittävimpiä artisteja kaikista sukupolvista, nousevista nimistä legendoihin. Mukana on jälleen paljon amerikkalaisia esiintyjiä kuten asiaan kuuluu, mutta myös pohjoismaat ovat edustettuna. Mukana on myös useampi uniikki, kansainvälinen yhteistyöprojekti, jossa muusikot pääsevät loistamaan”, maaliskuussa kuudetta kertaa järjestettävän festivaalin taiteellinen johtaja, kontrabasisti Kaisa Mäensivu kuvailee.

Savoy JAZZFestin valmista, pitkään hiottua ohjelmaa katsoessa totesin spontaanisti: Kyllä nyt näyttää mahtavalta!, Mäensivu innostuu.

Timo Lassy ja Jukka Eskola istuvat ulkona soittimiensa kanssa
Timo Lassy & Jukka Eskola, kuvannut Jori Huhtala

Timo Lassy & Jukka Eskola: Nordic Stew 6.3. klo 19

Kotimaan kärkimuusikoihin lukeutuvat saksofonisti Timo Lassy (s. 1974) ja trumpetisti Jukka Eskola (s. 1978) yhdistävät voimansa New Orleans -projektillaan Nordic Stew. Savoy-teatterin levynjulkaisukonsertissa esiintyy Lassyn ja Eskolan lisäksi huippumuusikoita New Orleansin monipuolisesta jazzskenestä: pianisti David Torkanowsky, basisti Roland Guerin ja rumpali Jason Marsalis. Kokoonpanon täydentää Miika Jämsä, tuuba.

Lassy ja Eskola ovat tehneet yhteistyötä 1990-luvulta asti. Merkittävin yhteinen kokoonpano oli The Five Corners Quintet, kansainvälisesti menestynein kotimainen jazzyhtye ja 2000-luvun sukupolven suunnannäyttäjä. Sittemmin kumpikin heistä on luonut omaa soolouraansa.

Miesten ensimmäinen yhteisprojekti on odottanut oikeaa hetkeä. Vuonna 2022 ystävykset pääsivät viimein toteuttamaan pitkäaikaisen haaveensa ja matkustivat New Orleansiin äänittämään albumillisen omaa musiikkiaan paikallisten jazzmestareiden kanssa. Syntyi Nordic Stew, sekoitus Lassyn ja Eskolan musiikillisia kokemuksia yhdistettynä suureen rakkauteen jazzin synnyinkaupunkia kohtaan.

Inspiraationa albumin tekemiseen liittyy myös tarina Andania-laivasta, jolla amerikansuomalaiset toivat jazzmusiikin Suomeen 1920-luvulla. Nyt 100 vuotta myöhemmin Lassy ja Eskola ovat vieneet sen takaisin syntysijoilleen ja päivittäneet siitä oman versionsa.

Katso maikkarin Levyraadin 3.2. jakso, jossa kuullaan Lassy-Eskolan sinkku Duke of Bayou

Lassy – Eskola: Nordic Stew LIVE 6.3. klo 19 Savoy JAZZFest
Liput 15-67€


Marius Neset

Marius Neset Quintet 7.3. klo 19

Norjalaisen saksofonistin ja lahjakkaan säveltäjän Marius Nesetin omaleimainen, rytmisistä vaihdoksistaan kuuluisa musiikki on valloittanut klassisen musiikin yleisön ja jazzpiirit ympäri maailmaa. The Guardian -lehti nosti Nesetin ja London Sinfoniettan albumin Geysir vuoden 2023 toiseksi parhaaksi jazzlevyksi, ja Nesetin Kork-kokoonpanon levy Summer Dance on mukana The Times -julkaisun viime vuoden parhaiden levyjen listalla. Brian Morton puolestaan kiteytti vuonna 2022 Downbeat-lehdessä Nesetistä: ”Hän ei ole eurooppalaisen jazzin tulevaisuus, hän on nykyhetki.”

Savoy-teatterin konsertissa kuullaan sävellyksiä palkitulta albumilta HAPPY (2022), jonka 70- ja 80-lukulainen funk-henkisyys on saanut ylistäviä arvioita niin kriitikoilta kuin yleisöltäkin. Marius Neset Quintet -yhtyeessä soittavat kosketinsoittaja Elliot Galvin Iso-Britanniasta, Kaspar Vadsholt Tanskasta sekä pianisti Magnus Hjorth ja rumpali Anton Eger Ruotsista.

Marius Neset Quintet 7.3. klo 19 Savoy JAZZFest
Liput 15-57€


Sasha Berliner, kuvannut Gulnara Khamatova

Sasha Berliner Quartet 8.3. klo 19

Uuden sukupolven vibrafonistivirtuoosi Sasha Berliner avaa perjantain 8.3. Savoyn konsertin kvartettinsa kera. Berliner on jo esiintynyt useiden jazzmaailman kirkkaimpien tähtien, kuten Christian McBriden ja Cecile McLorin Salvantin kanssa. Berlineriä on kutsuttu nuoresta iästään (s.1998) huolimatta kypsäksi instrumentalistiksi, luovaksi genrerajoja uhmaavaksi säveltäjäksi ja loistavaksi bändin johtajaksi.

Savoy JAZZFestissä Berlinerin kanssa kuullaan pianisti Rasmus Sorensenia, basisti Simon Jermyniä sekä rumpali Joe Periä.

Gretchen Parlato, kuvannut Lauren Desberg

Gretchen Parlato & UMO Helsinki Jazz Orchestra 8.3. klo 19

Perjantai-illan konsertin toisessa osassa Savoy-teatterin lavalle nousee maailman parhaisiin jazzlaulajiin lukeutuva Gretchen Parlato. Parlato oli tänä vuonna myös Grammy-ehdokkaana kovatasoisessa Best Jazz Vocal Album -sarjassa albumillaan Lean In yhdessä Lionel Louken kanssa. Nyt jo kolminkertainen Grammy-ehdokas Parlato tunnetaan sensuellista ja vivahteikkaasta äänestään sekä vahvasta lavaesiintymisestään.

Vuonna 2022 Pori Jazzissa yleisön hurmannut Parlato esiintyy nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä. Savoy JAZZFestin konsertissa hänen hittikappaleensa nousevat uudelle tasolle parikymmenhenkisen UMO Helsinki Jazz Orchestran syvän big band -soundin myötä. Upeat sovitukset on laatinut maineikas Jim McNeely. Kapellimestarina toimii Ed Partyka.

Katso Gretchen Parlaton tulkinta Herbie Hancockin kappaleesta Butterfly yhdessä Frankfurtin Radio Big Bandin kanssa.

Savoy JAZZFestin tuplakonsertissa Gretchen Parlato & UMO Helsinki Jazz Orchestra + Sasha Berliner Quartet 8.3. klo 19
Liput 15-77€


Shai Maestro ja Michael Mayo

Shai Maestro & Michael Mayo 9.3. klo 18

Lauantain ensimmäisessä konsertissa klo 18 Savoyn lavan ottaa haltuun erityislaatuinen jazzduo – huippupianisti Shai Maestro ja nuori laulajatähti Michael Mayo esittävät tulkintoja molempien omista kappaleista, sekä jazzstandardeja.

Musiikkiperheessä kasvanut 28-vuotias Mayo on noussut nopeasti maailmanmaineeseen, julkaistuaan debyyttialbuminsa Bones juuri ennen koronapandemiaa. Herbie Hancockin opissa taitojaan kehittäneen laulajan omat kappaleet rikkovat rohkeasti genre-rajoja, yhdistellen mm. jazzia, house-musiikkia ja R&Btä. Mayon kappaleet käsittelevät samaistuttavia aiheita hänen omasta elämästään, esimerkiksi You & You kappale käsittelee kokemuksia oman seksuaalisen suuntautumisen hyväksymisen kanssa.

Shai Maestroa pidetään yhtenä tämän hetken lahjakkaimmista jazzpianisteista. Alun perin klassisen koulutuksen saaneen Maestron ura lähti nousuun hänen liityttyään basisti Avishai Cohenin yhtyeeseen vuonna 2008. Sittemmin oman yhtyeensä kanssa isoimmilla jazzlavoilla esiintynyt Maestro on luonut itselleen täysin omanlaisensa lähestymistavan jazziin, missä yhdistyvät herkkyys sekä kokeilevuus. Monipuolinen Maestro on säveltänyt mm. TV-sarjoihin ja elokuviin sekä esittänyt musiikkiaan Tokion filharmonikkojen kanssa.

Kuuntele Michael Mayon & Shai Maestron ihana tulkinta kappaleesta The Nearness of you.

Shai Maestro & Michael Mayo 8.3. klo 18 Savoy JAZZFestissä
Liput 15-57€


Kenny Garrett soittaa saksofonia ulkona
Kenny Garrett, kuvannut Hollis King

Kenny Garrett and Sounds from the Ancestors 9.3. klo 20

Maailman arvostetuimpiin alttosaksofonisteihin lukeutuva Kenny Garrett huipentaa festivaalin lauantai-illan konsertillaan. Grammy-palkittu muusikko on urallaan työskennellyt mm. Miles Davisin ja Art Blakeyn kanssa sekä julkaissut yli 20 sooloalbumia.

Savoy JAZZFestin konsertissa kuullaan kappaleita Garrettin uusimmalta albumilta Sounds from the Ancestors (2021), joka kumartaa Garrettin kotikaupungin Detroitin rikkaalle r&b-, jazz- ja gospel-perinteelle. Samalla levy on kunnianosoitus hänen muusikkoesikuvilleen laulaja Aretha Franklinista pianisti-säveltäjä Chucho Valdésiin. Ylistävät arviot saanut albumi nimettiin yhdeksi vuoden 2021 parhaista jazzlevyistä.

Garrettin sävellykset sisältävät elementtejä post-bopista, bluesista ja R&B:stä. Hänen soitossaan yhdistyvät virtuoosisuus, melodisuus ja vahva ilmaisuvoima. Savoy-teatterissa hänen kanssaan esiintyvät Corcoran Holt, basso, Rudy Bird, perkussiot, Keith Brown, piano, Ronald Bruner, rummut sekä Melvis Santa, laulu ja koskettimet.

Kenny Garrett and Sounds from the Ancestors 9.3. klo 20 Savoy JAZZFest
Liput 15-67€


Savoy JAZZFest 6.-9.3.2024 Savoy-teatterissa, Helsingissä

Ohjelma:

  • Ke 6.3. klo 19 Lassy – Eskola: Nordic Stew
  • To 7.3. klo 19 Marius Neset Quintet 
  • Pe 8.3. klo 19 Gretchen Parlato & UMO Helsinki Jazz Orchestra + Sasha Berliner Quartet 
  • La 9.3. klo 18 Shai Maestro & Michael Mayo 
  • La 9.3. klo 20 Kenny Garrett and Sounds from the Ancestors

4 pv festivaalipassi 185€
Normaalihintaiset konserttiliput alk. 27€/konsertti
Opiskelijaliput ja ammattilaisliput 15€ (alennukseen oikeuttavalla kortilla)
La päivälippu (2 konserttia) 75€
Lisäksi toimitusmaksu toimitustavasta riippuen
Liput: Lippu.fi

Permanto K18-anniskelualue | Parveke S, ei anniskelua
Seuraa Savoy JAZZFestiä Facebookissa!

Veronika Pesonen

Kommentoi