Reuben Kaye istuu tuolilla aamutakissa ja verkkosukkahousuissa

Reuben Kaye Kuva: Ayesha Hussain

Artikkelit Aino Jääski

Reuben Kaye – Elämä on Kabaree!

Jos Liza Minellille ja Jim Carreylle syntyisi pahanilkinen lehtolapsi, hän näyttäisi melko lailla Reuben Kayelta. Australialaissyntyinen kabaree-tähti on luonnonvoima, joka verhoaa yhteiskuntakritiikin glitteriin. Häpeämätön huumori on hänen tapansa vastustaa kasvavaa uuskonservatismia ja vähemmistöjen syrjintää.

Mutta miksi monilahjakas Kaye valitsi kaikista taidemuodoista juuri kabareen omakseen? “Kabaree on hallitsematonta kaaosta. Sitä paitsi kabareessa pärjää, jos on riittävästi persoonallisuutta, muttei kovin paljon lahjoja. Luojan kiitos!”.

Minkä neuvon hän antaisi nuorille kabaree-taiteilijoille? “Unohda koko juttu. Tee jotain muuta. Jos et todellakaan osaa tehdä mitään muuta, olet joko synnynnäinen esiintyjä tai poliitikko.”

Mikäli Savoy-illalta odottaa taskulämmintä, pikkunokkelaa estradiviihdettä, kannattaa luultavasti jäädä kotiin. Kayen show ei säästä ketään. Sen punaisena lankana kulkee hänen oma tarinansa. Hersyilevä, härski huumori ei yritäkään peittää tummia sävyjä. Nuori juutalainen homo varttui urheilufanaatikkoja ja perinteistä maskuliinisuutta palvovassa Australiassa. Kasvutarina on paikoin karu, julma ja yksinäinen.

Kayen kaikki aistit räjäyttävä show yhdistää vaivattomasti korkeakulttuuria ja vessahuumoria. Yleisö on kiinteä osa interaktiivista esitystä. Kukaan ole turvassa, kun diiva laskeutuu katsomoon: hän sivaltaa yhtä huumorin ruoskalla, ottaa estoitta fyysisen kontaktin toiseen. Kaye saattaa viskata takkinsa pahaa aavistamattoman katsojan syliin ja käskeä toimittamaan sen pesulaan.

”Ei kannata ennakoida mitään. Olen kabaree-taiteilija, olen tsunami! Olen luonnonvoima. Olen vailla kontrollia.”

Show kääntää yhteiskunnan normaalit valtarakenteet ylösalaisin. Lempeimmän kohtelun saavat vähemmistöjen edustajat ja naiset, tulilinjalla ovat heteromiehet. Parrakas setämies pääsee taatusti lähikontaktiin Reubenin kanssa. Nolatuksi tulemisen pelossa ei kuitenkaan kannata jättää keikkaa väliin: Kayen huumori on pirullisimmillaankin armollista ja mukaan heittäytymisestä jää kaikille lopulta hyvä mieli.

Reuben Kaye on itsessään visuaalinen elämys. Pitkä ja raamikas mies tepastelee lavalla huikeissa koroissa, jotka hän esittelee yleisölle ”äiti, haluaisin kertoa sinulle jotain” -kenkinään. Hänen mikrofonissaan liehuu Kim Kardashian -tyyppinen pitkä musta poninhäntä. Vaihtuvat esiintymisasut loistavat kaikissa sateenkaaren väreissä. Ne on koristeltu höyhenillä, silkillä ja kimaltelevilla kivillä.

Kabareen valaistuksessa on vahva punainen teema. Synkimpinä hetkinä Reuben muistuttaa Haadeksen lautturia, joka on valmis kuljettamaan yleisön yli synkän virran. ”Maailma on muuttunut suvaitsemattomammaksi ja vaarallisemmaksi paikaksi minunlaisilleni”, Kaye lausui esiintyessään Edinburghin kuuluisilla Fringe-festivaaleilla elokuussa. ”Ja jos se on muuttunut vaarallisemmaksi minulle, se on myös vaarallisempi teille kaikille.”

Kabareen laulut ovat tutumpaakin tutumpia, mutta Kayen käsittelyssä ja upeasti tulkitsemina aivan omanlaisiaan.

Ohjelmistoon kuuluu vasta pari vuotta sitten itse kaapista tulleen Barry Manilowin CopaCabana. Charles Aznavourin klassikko Les Marins muuntuu lähes kahdeksanminuuttiseksi Sailor Boys -saagaksi. Kate Bushin, David Bowien ja monien muiden kuuluuksien musiikkia kuullaan niin ikään läpi illan.

Kaye kutsuu Men at Workin jättihittiä Down Under Australian uudeksi kansallislauluksi. Oikeilla kansallislauluilla on nykyään liian pelottava kaiku. Hänen Down Underinsa on kaunis, surumielinen balladi, johon myös yleisö saa yhtyä. Kunhan lupaa laulaa hiljempaa kuin Kaye!

Teksti: Leena Sharma

Koronapandemian vuoksi jo muutamaan kertaan siirretyssä showssa Reuben Kaye esiintyy lopulta vappuna Savoy-teatterissa 30.4.-2.5.2021!

Liput esityksiin osoitteesta Lippu.fi


Aino Jääski

Kommentoi