Artikkelit Ville Rautakorpi

Astor Piazzolla — argentiinalaisen tangon mestari

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Astor Piazzollan syntymästä. Piazzolla mullisti 1950-luvulla perinteisen argentiinalaisen tangon uudeksi tyyliksi, jota kutsutaan nimellä tango nuevo. Juhlavuoden kunniaksi näyttelijä-laulaja Maria Ylipää julkaisee Piazzolla-levyn, jota juhlitaan Savoy-teatterissa 10.4.2021.

Mutta kuka oikein oli tämä myyttinen tangon vallankumouksellinen?

Astor Pantaleón Piazzolla ja hänen bandoneóninsa (Kuva: Pupeto Mastropasqua)

Kohti vallankumousta: New Yorkista Pariisin

Astor Pantaleón Piazzolla syntyi 11.3.1921 Argentiinan Mar del Platassa toisen polven italialaiseen siirtolaisperheeseen. Vuonna 1925 Piazzolla perheineen muutti New Yorkiin, missä perhe asui aina vuoteen 1936. Piazzolla oppi jo lapsena New Yorkissa soittamaan pianoa ja harmonikansukuista soitinta bandoneónia, joka tunnetaan nimenomaan argentiinalaisen tangon tärkeimpänä soittimena. Hän saikin ensimmäisen bandoneóninsa vain kahdeksan vuoden ikäisenä.

Perheen muuttettua takaisin Mar De Plataan vuonna 1936 alkoi Piazzolla soittamaan eri tango-orkestereiden kanssa. 17-vuotiaana hän muutti Argentiinan pääkaupunkiin Buenos Airesiin, missä Piazzolla kokosi ensimmäisen oman orkesterinsa vuonna 1946. Orkesterin perustamisen myötä hän alkoi säveltää omia töitään ja leikitellä perinteisen tangon ja erilaisten tyylisuuntien kanssa. Näihin aikoihin hän alkoi myös säveltää musiikkia elokuviin.

Piazzollan En Persona levyn kansikuva. Kuvassa myös runoilia Horacio Ferrer (Kuva: RCA 1970)

Vuonna 1953 Piazzolla osallistui Buenos Aires -nimisellä sinfoniallaan sävellyskilpailuun, josta hän voitti Ranskan valtion myöntämän stipendin. Tämän stipendin avulla hän pääsi opiskelemaan legendaarisen sävellystaiteen opettajan Nadia Boulangerin alaisuuteen Pariisiin.

Tämä on todellista Piazzollaa, älä koskaan jätä sitä taaksesi.”

-Nadia Boulanger

Näihin aikoihin Piazzolla oli lopen kyllästynyt tangoon, ja hänen intohimonsa kohdistuivat erityisesti klassiseen musiikkiin. Boulanger kuitenkin kuuli Astorin säveltämän Triunfal-tangon ja ymmärsi tämän sydämen sykkivän nimenomaan tangolle. Boulanger rohkaisikin Piazzollaa jatkamaan tangon parissa, ja lausui tälle tango nuevan tulevaisuuden kannalta tärkeat sanat: ”Astor, klassiset kappaleesi ovat hyvin kirjoitettuja, mutta tämä on todellista Piazzollaa, älä koskaan jätä sitä taaksesi.”

Argentiinalaisen tangon vallankumous

Palattuaan Argentiinaan Piazzolla yhdisti lopullisesti musiikilliset intohimonsa toisiinsa: Tango nuevo oli syntynyt. Perinteisten argentiinalaisten tanguerojen kiusaksi Astor ei suinkaan jättänyt tangon vallankumoustaan vain tähän. Hän myös muutti tyylilajin kamarimusiikiksi ilman laulajia tai tanssijoita, ja vauhtiin päästyään rikkoi myös perinteiset tango-orkesterikokoonpanot uusilla kokeiluillaan. Piazzolla tiesi löytäneensä oman tyylinsä.

Kukaan ei ole kuitenkaan profeetta omalla maallaan. Myös Astor Piazzollan uudistunutta jazzin ja klassisen musiikin kanssa flirttailevaa tangoa pidettiin muusikon kotimaassa aluksi lähes pyhäinhäväistyksenä. Se saavutti kuitenkin suuren suosion erityisesti Euroopassa ja Yhdysvalloissa, nostaen Piazzollan maailman tunnetuimpien tangosäveltäjien eturiviin.

Astor Piazzolla Kölnin radio-orkesterin kanssa

Hitaasti, mutta varmasti Piazzollan tango nuevo kuitenkin hyväksyttiin myös tämän kotimaassa. Hänen musiikkinsa vaikutti suuresti uuden sukupolven tangosäveltäjiin, ja sitä käytettiin monissa elokuvissa, televisio-ohjelmissa ja mainoksissa läpi 70- ja 80-lukujen. Vuonna 1995 säveltäjälle myönnettiin postuumisti Konex-palkinto, jonka yhteydessä hänet nimettiin vuosikymmenen merkittävimmäksi argentiinalaiseksi muusikoksi. Nykyään Piazzollan kotikaupungin Mar Del Platan lentokenttä on nimetty säveltäjän mukaan, kuten myös Buenos Airesin musiikkikonservatorio Conservatorio Superior de Música Ástor Piazzolla.

Astor Piazzolla sävelsi uransa aikana noin 3000 teosta ja äänitti näistä noin 500.

Maria Ylipään Piazzola-levyn levynjulkaisukonsertti Savoyssa 10.4. (Kuva: Matti Pentikäinen)

Piazzolla! – Tango nuevo Savoy-teatterissa 10.4.2021.

Kesto n. 2 t, sisältää väliajan
Ikäraja: S

Liput: https://www.lippu.fi/artist/savoy-teatteri/savoy-piazzolla-tango-nuevo-2850534/

Liput alkaen 47,00 €


Lähteet:

https://www.allmusic.com/artist/astor-piazzolla-mn0000607967/biography

https://www.britannica.com/biography/Astor-Piazzolla

https://en.wikipedia.org/wiki/Astor_Piazzolla

Ville Rautakorpi

Kommentoi