Yleinen savoylaiset

Australia vs. Suomi: Rakkaudesta a cappellaan

Australialaiseen The idea of North -yhtyeeseen kuuluvat Nick Beckbie (tenori, vas.), Naomi Crellin (altto), Kai Kitamura (ääniperkussionisti), Luke Thompson (basso) ja Emma Rule (sopraano)  ja kotimaisen Rajaton-lauluyhtyeen jäsenet ovat (vas.) Ahti Paunu (baritoni), Essi Wuorela (sopraano), Jussi Chydenius (basso), Aili Ikonen (sopraano), Hannu Lepola (tenori) ja Soila Sariola (altto).

Kotimainen lauluyhtye Rajaton ja australialainen lauluryhmä The Idea of North (TION) esiintyvät harvinaisessa konsertissa Savoy-teatterissa Helsingissä 31.8.2019 klo 19. Molemmat esiintyvät a cappella, säestyksettä. Hellä ja lempeä, emotionaalisesti koskettava musiikki vain syvenee, kun yhtyeitä onkin mukana kaksi. Ilta tarjoaa kummankin musiikkia, yhdessä ja erikseen. Yhtyeet eivät halunneet etukäteen avata illan ohjelmaa, joten yllätyksellisyys säilyy.

Rajattoman ohjelmistossa sekoittuvat klassinen, kansanmusiikki, iskelmä ja rock. TION:in musiikki kuulostaa melko erilaiselta; se sekoittaa esimerkiksi jazzia, kansanmusiikkia, gospelia, klassista, pop-musiikkia ja musiikillista komediaa. ”TION käyttää aikaa myös puheeseen, eli yleensä keskustelemme yleisön kanssa, pyrimme luomaan yhteyttä”, kertoo 5-henkisen ryhmän johtohahmo, tenori Nick Begbie sähköpostihaastattelussa Australiasta. ”Toivomme että konsertissa ihmiset nauravat, mutta myös vähäsen liikuttuvat.”

” Maailmassa on vain harvoja todella laadukkaita a cappella -ryhmiä.”

The Idea of North on saanut nimensä vuonna 1968 alkaneen kanadalaisen radio-ohjelman mukaan. ”Meillä oli satoja nimiehdokkaita, emmekä päässeet sopuun mistään muusta nimestä kuin tästä”, Begbie kuvailee. Hän on ollut mukana yhtyeessä alusta saakka. Kaksi vuotta sitten yhtye uusiutui, ja mukaan tuli muun muassa Kai Kitamura, Japanin tunnetuin ääniperkussionisti, jolta rumpujen imitointi sujuu ehkä parhaiten koko maailmassa. ”Hän on loistava, ja erityisen erikoistunut jazz-rummutukseen.” Kitamura on mukana Helsingissä; aluksi hän on ollut mukana vain osalla keikoista.

TION on Suomeen tullessaan ollut konsertoimassa ympäri Eurooppaa. Tyypillisesti a capella -yhtyeissä on melko vähän jäseniä, nyt heitä saadaan lavalle isompi joukko kerralla. Maailmassa on vain harvoja menestyviä todella laadukkaita a cappella -ryhmiä, siksi voimien yhdistämien on luonnollista, vaikka ollaankin maapallon eri puolilta. ”Olemme päättäneet jo vuonna 2007, että teemme Rajaton-yhtyeen kanssa yhteistyötä aina kun mahdollista.”

”Ylellinen, loistelias, lempeä, lämmin.”

Molempien yhtyeiden jäsenet ovat saaneet musiikkikoulutuksen. Kapeasta näkökulmasta katsottuna ne tekevät musiikkia pienelle yleisölle. Suomessa Rajaton on kasvanut vuosien mittaan yhä tunnetummaksi, arvostetummaksi ja pidetyksi ja fanitetuksi yhtyeeksi, ja TION on rakas australialaisille. Molemmat yhtyeet kiertävät kotimaan lisäksi paljon ulkomailla – Rajattoman suurimmat markkinat ovat Saksassa ja Kanadassa.  Myös Japanissa arvostetaan a cappellaa. Molemmilla ryhmillä on omat spesiaaliteettinsa: Rajaton kiertää koto-Suomea joulukonserttien aikaan, TION taas tekee kotimaassaan laajaa yhteistyötä koulujen kanssa musiikkikasvatuksen parissa.

Tärkeintä molempien musiikissa on tunnelman luominen. TION:ista sanotut sanat ”ylellinen, loistelias, lempeä, lämmin” sopivat myös Rajaton-yhtyeeseen.  Oman pikantin lisänsä Rajattomien esiintymiseen maailmalla tuo kieli. Osa esitettävistä kappaleista on aina suomenkielisiä, ja saa olla, Rajaton ei tingi tästä. Katsotaan, uskaltautuvatko australialaiset vieraat laulamaan suomeksi!

Teksti: Leena Honkavaara

Rajaton ja The Idea of North 31.8.2019 klo 19

Liput ja lisätiedot

Kommentoi