Yleinen savoylaiset

Jousien ”rock-starat” esiintyvät vihdoin Helsingissä

Viulisti Félix Lajkó on ollut tähti Unkarissa jo yli 25 vuotta. (Kuva yllä.) Puolalainen jousikokoonpano Volosi (kuva alla) julkaisi äskettäin uuden albumin Lajkón kanssa. Yhteinen konsertti tuo heidät Savoy-teatteriin 20.9.

Serbialais-unkarilainen viulisti Félix Lajkó ja puolalainen jousikvintetti Volosi rikkovat musiikillisia rajoja ja saavat aikaan voimakkaita tunne-elämyksiä. Euroopassa ja maailmalla tunnettu viulisti-säveltäjä Lajkó sekä supersuosittu ja tiuhaan buukattu Volosi kuljettavat kuulijaansa hurjan matkan verran yhteiskonsertissa Savoy-teatterissa Helsingissä 20.9. klo 19. Kyse on kansanmusiikista, johon on fuusioitu vaikka mitä – ja se kuulostaa uskomattoman hyvälle. Esiintyjien taito saa mykäksi, ja musiikki on raikasta ja koskettavaa.

Lajkó ja Volosi ovat myös julkaisseet yhteisen levyn kesäkuussa 2019, joten Helsingissä kuullaan tuoretta musiikkia. ”Albumimme on uniikki, sille ei ole sanoja. Se on yhtaikaa modernia kansanmusiikkia ja nykyklassista, miksaus eri kulttuureista. Kappaleina on muun muassa Speedmotion ja Slowmotion. Volosi on korkeatasoinen yhtye, jossa on paljon tunnetta”, sanoo Serbiassa syntynyt ja siellä asuva mutta etniseltä taustaltaan unkarilainen Lajkó, (s. 1974).

”Lajkón musiikista voi löytää kaikuja yhtä hyvin myös klezmeristä kuin punkista. ”

Niin Lajkón kuin Volosinkin musiikkia on kuvattu tunteisiin syvästi vaikuttavaksi, lyyriseksi ja arvaamattomuudessaan nautinnolliseksi ja jopa hypnoottiseksi. He yhdistävät esityksissään kansanmusiikkia Pannonian (muinainen Pannonia sijaitsi nykyisten Itävallan, Kroatian, Unkarin, Serbian, Slovenian sekä Bosnia ja Hertsegovinan alueilla) ja Karpaattien alueilta, mustalaismusiikkia, klassista musiikkia, rockia, poppia, jazzia ja improvisaatiota. Lajkón musiikista voi löytää kaikuja yhtä hyvin myös klezmeristä kuin punkista. Kritiikit pursuavat Lajkón musiikista sellaisia sanoja kuin ”ihastuttavan oikukas, impulsiivinen, vastustamaton, elohopeamainen”. Itse Lajkó määrittelee musiikkinsa näin: ”Se on dark folkia ja sentimentaalista metallia.”, ”En välitä tyylien ja virtausten kategorisoimisesta, niillä ei ole merkitystä minulle.”

Lajkón ja Volosin musiikki on hellästi, villisti ja voimakkaasti koskettavaa. Unkarilainen lehdistö kutsuu niitä yhdessä ”jousisoitinten rock-staroiksi”. Lehdistön mukaan Lajkó on musiikin suhteen ”vaistomainen nero”, joka on ollut Unkarissa musiikkimaailman tähti jo yli 25 vuotta. Hän alkoi soittaa viulua 12-vuotiaana.

”Tykkään olla luonnossa hevosteni kanssa ja olla hiljaisuudessa.”

Ikoniksi noussut Lajkó voi soittaa yhtä hyvin sinfoniaorkesterin kanssa kuin yksin, ja hänen soitinrepertuaariinsa kuuluu myös modernisti, riivaavan taitavasti soitettu psykedeelinen kannel. Volosi taas saattaa soittaa isoilla rockfestivaaleilla, maailmanmusiikkifestareilla tai sinfoniaorkesterin kanssa. Sen soittoa on kuvattu musiikilliseksi räjähdykseksi.

Lajkó ei ole koskaan käynyt Suomessa, joten hän odottaa vierailua ja toivoo, että pääsee jatkossa Suomen-kiertueelle. Jo miehen ikään päässeen mutta poikamaisen Lajkón musiikki on vuodesta toiseen jännittävää ja tuoretta – miten hän pystyy uusiutumaan jatkuvasti? ”Kuuntelen paljon klassista musiikkia, teen paljon erilaisia asioita, tykkään olla luonnossa hevosteni kanssa ja olla hiljaisuudessa”, Lajkó kirjoittaa sähköpostihaastattelussa.

Teksti: Leena Honkavaara

Felix Lajko & Volosi 20.9.2019 klo 19

Liput ja lisätiedot

Kommentoi