Yleinen savoylaiset

FANFARE CIOCARLIA – letkeää revittelyä Balkanilta

Fanfare Ciocarlia -puhallinorkesteri saapuu Savoy-teatteriin lauantaina 8.2. Mikä on tämä mustalaismusiikkia soittava bändi, jonka konsertit ovat yhtä juhlaa? Haastattelussa trumpetisti Costina Trifan.

Fanfare ciocarlia esiintyy Savoy-teatterissa 8.2.2014.
Fanfare ciocarlia esiintyy Savoy-teatterissa 8.2.2014. Kuvaaja Arne Reinhardt

Nopeatempoista musiikkia, jossa on särmää. Näin voisi kuvailla Fanfare Ciocarlian konsertteja, joissa perinteiseen mustalaismusiikkiin on tuotu uusia sävyjä mm. reggaesta, rokista ja klassisesta musiikista.

12-henkinen orkesteri on tullut tunnetuksi länsimaisten hittien mustalaistyylisistä versioista, joiden joukossa ovat mm. Born to Be Wild ja James Bond -elokuvien tunnusmusiikki. Yhtye on tehnyt yli 1.200 keikkaa eri puolilla maailmaa, ja vuonna 2012 se sai kunnian esiintyä Oslon Nobel-gaalakonsertissa.

Saksalainen musiikkifani Henry Ernst löysi orkesterin syrjäisestä Zece Prajinin kylästä Pohjois-Romaniasta vuonna 1996. Vuonna 1997 oli vuorossa menestyksekäs Euroopan-kiertue. Fanfare Ciocarlian musiikki on vedonnut yli lajirajojen mm. punkin, jazzin ja klassisen musiikin kuuntelijoihin. Mistä näin laaja kuulijakunta?

”Ehkä se johtuu siitä, että musiikkimme pohjautuu kansanmusiikkiin”, yhtyeen trumpetisti Costina Trifan arvelee, ”ja viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, esiintyminen on meistä hauskaa. Ehkä ihmiset huomaavat sen ja haluavat päästä mukaan?”

Fanfare Ciocarlia on julkaissut kahdeksan albumia, joista moni on sijoittunut maailmanmusiikin listojen kärkeen. Tammikuun lopussa ilmestyy yhdeksäs albumi Devil’s Tale, jonka orkesteri on tehnyt yhdessä kanadalaisen jazz-kitaristi Adrian Rason kanssa.

Miksi levyn nimessä seikkailee paholainen? ”Jokaisella melodialla on oma salaisuutensa, vaikeusasteensa ja kauneutensa, kuin herttainen pikku paholainen, jonka kasvojen ilmeet vaihtelevat alinomaa ”, Trifan vastaa. ”Paholainen voi olla suloinen ja pisteliäs, nopea ja hidas, lupaava ja vaarallinen – aivan kuten musiikkimmekin.”

Savoy-teatterin konsertissa 8.2. kuullaan maistiaisia uudelta levyltä. ”Pidämme Devil’s Tale -albumin livesetin kuitenkin vielä salaisuutena”, Trifan kertoo. Konsertin ohjelmisto koostuu Fanfare Ciocarlian klassikoista, päähiteistä sekä Romanian ja Balkanin alueen koillisosien juurimusiikista. ”Emmekä tietenkään unohda versioitamme Born to Be Wild– ja Caravan-kappaleista.”

Fanfare Ciocarlia on tehnyt kaksi maailmanlaajuista kiertuetta. Gypsy Queens and Kings ‑esityksessä lavalle nousivat monet Euroopan merkittävimmistä romanialaisista muusikoista, ja Balkan Brass Battle -esityksessä Fanfare Ciocarlia kohtasi serbialaisen Boban and Marco Marković -orkesterin. Fanfare Ciocarlia on esiintynyt useissa elokuvissa, ja heistä on tehty myös dokumentti. ”Elokuvassa tai dokumentissa esiintyminen on hauska ja ihmeellinen juttu”, Trifan kommentoi, ”Meidän ei tarvitse näytellä – olemme juuri sellaisia kuin olemme. Joten se ei ole meille uuvuttavaa vaan jännittävää. Totuimme kameran edessä olemiseen, emmekä välittäneet siitä.”

teksti: Anna Lindgren

Katso tästä Nobel-konsertin esitys

P. S. Mitä sinä haluaisit tietää Fanfare Ciocarliasta? Kirjoita kysymyksesi kommenttikenttään!

Kommentit

Kommentoi