Yleinen savoylaiset

Eero Löyttyjärvi näyttämömestari

Savoy-teatterissa työskentelee henkilökuntaa lipunmyyjästä tuottajaan ja tiedottajasta valomestariin. Pääsette kurkistamaan kulissien taakse sarjassa, jossa esittelemme henkilökuntaamme. Ensimmäisenä haastattelussa näyttämömestari Eero Löyttyjärvi.

Eero Löyttyniemi 2014, kuvaaja Henna Heikkinen

Harvassa työssä pääsee – tai joutuu – paimentamaan ankkoja ja ottamaan koppeja elävistä kaneista.

”Meillä oli täällä kaksi viikkoa ranskalainen sirkus, oltiin kuin Korkeasaaressa”, Savoy-teatterin näyttämömestari Eero Löyttyjärvi muistelee erikoisinta sattumusta työssään.

”Se on semmoista väsäilyä”, hän kuvaa näyttämömestarin toimenkuvaa. ”Olen yleistyyppi, jonka työhön kuuluu kaikki, mitä lavalla on.”

”Huollamme lavaa. Eilen esimerkiksi vaihdoimme tanssimattojen teipitykset. Siivoilemme ja järjestelemme lavaa sekä katsomme, että kamat ovat paikoillaan.”

Näyttämömestarin työ on pääasiassa organisoimista, yhteyshenkilönä toimimista.

”Olen ennakkoon yhteydessä Savoyhin tuleviin esiintyjiin”, Eero kertoo. Tavallinen työpäivä on iltavuoro. Töihin tullaan iltapäivällä, kun vieraileva esiintyjäryhmä saapuu paikalle.

”Esityspäivänä huolehdin siitä, että kaikki etenee aikataulussa. Lavalle rakennetaan esimerkiksi lavasteita ja valorakenteita. Myös sound check on tehtävä ajallaan.”

Sound checkissä testataan tulevan esityksen äänentoistoa, jotta varmistutaan hyvästä lopputuloksesta.

”Kivointa työssä on vaihtuvuus: se, että pääsee toteuttamaan kiinnostavia juttuja”, Eero kertoo. ”Savoy-teatterissa hyvää on se, että täällä on vierailuteatterimeininki, eli on paljon erilaisia esityksiä. On ollut sirkusta, musikaalia, venäläisiä tanssiesityksiä…”

Joskus ulkomaisten ryhmien kanssa toimiminen ja yhteisymmärrykseen pääseminen on työlästä: ”Asioiden sopiminen etukäteen puhelimitse tai sähköpostitse voi olla haastavaa, mutta kun esiintyjäryhmä tulee paikalle, kaikki sujuu hyvin.”

teksti: Anna Lindgren

kuva: Henna Heikkinen

Kommentoi