Yleinen savoylaiset

Ali nauraa aroille aiheille

Kuva

”Voiko olla siistimpää paikkaa esiintyä kuin Savoy”, Ali Jahangiri huudahtaa ja katselee Savoy-teatterin tyhjää salia fiilistellen kevään tulevia keikkoja. Jahangirin stand up -show Ali 1000 ja 1 sanaa myytiin loppuun edellisissä esityspaikoissaan Oulussa ja Porissa. Savoy-teatteriin esitys saapuu ensimmäisen kerran perjantaina 28.2.

Suomalais-iranilainen stand up -koomikko Ali Jahangiri vitsailee rankoista aiheista esityksessään Ali 1000 ja 1 sanaa. Kyytiä saavat politiikka, maahanmuutto ja perheet. Aiheet kumpuavat vuodesta 1991 Suomessa asuneen Jahangirin omasta elämästä.

Uransa alussa Jahangiri kertoi vitsejä esimerkiksi hammaslääkärissä käymisestä. ”Yhdessä vaiheessa mä hiffasin, että aloin puhua asioista, jotka tapahtuu mulle oikeesti – parisuhteesta, vanhemmista, lapsista.”

Enää hän ei kerrokaan vitsejä, vaan jutut ovat totta: hän kertoo itsestään. Jahangiri käsittelee sitä, miten yhteiskunta on muuttunut niiden 23 vuoden aikana, kun hän on asunut Suomessa. Komiikkaa syntyy ihmisten suhtautumisesta esimerkiksi maahanmuuttajiin, nuoriin ja vanhuksiin.

Vakavistakin asioista voi puhua huumorin keinoin.

”Mun elämässä on niin paljon sellaista, mikä jonkun mielestä on rankkaa. Musta se on koomista. Kuinka monta kertaa oot kuullut läppää siitä, että joku on asunut pommisuojassa?”

Hän on huomannut, että ihmiset haluavat kuulla aitoja tarinoita, joihin voi samastua. ”Porin keikan jälkeen yksi katsoja tuli mun luo sanomaan, että on katsonut paljon stand up -komiikkaa, mutta harvoin pohtinut ja nauranut niin paljon.”

Miten vitsit käytännössä syntyvät? Jahangiri vastaa, että hän pakottaa itsensä keksimään uutta. Uusi sutkautus lähtee usein pienestä ideasta.

”Muutama kuukausi sitten mä keksin lauseen ’Mä rakastan naisii mut mä vihaan vaimoja’”, Jahangiri havainnollistaa. Nyt lause on kehittynyt 13 minuutin jutuksi, joka käsittelee parisuhdetta.

”Vähän tyhmää, jätkä vaan puhuu lavalla”

Miten Jahangiri päätyi stand up -koomikon uralle?

”Oon pienestä pitäen ollut sellainen hauskuuttaja, luokan pelle”, hän aloittaa.

Kun Jahangiri asui lapsena Iranissa, heidän perheellään oli vhs-laite, vaikka se oli maassa laitonta. 80-luvun lopussa he vuokrasivat elokuvan, joka oli suosittu Yhdysvalloissa. Sen nimi oli Eddie Murphy Raw.

”Vähän tyhmää, jätkä vaan puhuu lavalla”, Jahangiri muistelee ensireaktiotaan stand up -komiikkaan. Asuessaan Suomessa vuonna 2004 hän näki dokumentin André Wikströmistä. ”Ajattelin, että tämähän on samaa kuin pienenä.”

Samana vuonna Jahangirin kaveri esitti stand up -komiikkaa koulun tilaisuudessa. ”Olin että wow, milloin voin aloittaa?”

Kaveri antoi Suomen stand up -klubin yhteystiedot. Jahangiri esiintyi ensimmäistä kertaa vuonna 2004 On the Rocksissa. Keikka kesti viisi minuuttia. Tuottaja Janne Oravisto näki esityksen ja järjesti Jahangirille keikkoja eri esiintymispaikkoihin.

Vuosina 2007–2011 Jahangiri työskenteli projektipäällikkönä Trainer’s Housessa eikä juuri tehnyt stand up -komiikkaa. Hän sanoo, ettei kuitenkaan ollut kovin hyvä työssään:

”Sarasvuo sanoi, että ehkä sun on parempi tehdä asioita, joissa pääset hauskuuttamaan ihmisiä.”

Ali 1000 ja 1 sanaa Savoy-teatterissa pe 28.2. & la 29.3. & pe 25.4 klo 18 ja 21

Teksti: Anna Lindgren

Kommentoi