Yleinen savoylaiset

Intialaista juhlatunnelmaa Savoy-teatterissa 9.5.

Bollywood masala Orchestra on Stage_72dpi

Tarttuvat rytmit, lumoava tanssi ja taidokas akrobatia valtaavat Savoy-teatterin, kun Bollywood Masala Orchestra saapuu Suomeen 9.5. Orkesteri sekoittaa Bollywood-elokuvien kappaleita ja Pohjois-Intian Rajasthanin alueen kansanmusiikkia värikkäässä esityksessään. Lavalle nousee kuusitoista taiteilijaa: kaksitoista muusikkoa, kolme tanssijaa ja akrobaatti.

Mikä Bollywood Masala? Bollywood-elokuvia tutkinut Anna Pesonen-Smith kertoo, että Masala tarkoittaa yhdeksän mausteen seosta.

”Mauste tarkoittaa myös tunnetta. Termi Masala-elokuvat tulee siitä, että yhden elokuvan sisällä sekoitetaan näitä mausteita.”

”Tietenkin tämä vaikuttaa myös elokuvien musiikkiin. Jos pyritään kattamaan niin monta tunnetta kuin mahdollista, musiikkikin on hyvin värikästä ja vaihtelevaa.”

Pesonen-Smithin mukaan Bollywood-elokuvien laulujen sanoituksiin on piilotettu eroottisia ja seksuaalisia viestejä. ”Intiassa on sellainen tapa, että perheet katsovat elokuvia yhdessä. Aikuiset ymmärtävät kiertoilmausten merkitykset, lapset eivät.”

Aiemmin intialaisessa musiikissa ei ole yhdistetty puhallinorkesteria ja intialaista kansanmusiikkia. Rahis Bharti perusti orkesterin vuonna 2012, ja se on kiertänyt esiintymässä Euroopassa, Algeriassa ja Marokossa. Savoy-teatteri on tämän vuoden Euroopan-kiertueen ensimmäinen pysähdyspaikka. Taiteilijat ovat kotoisin Pohjois-Intiasta mm. Jaipurista, Mumbaista ja Jodhpurista.

Katso video tästä

Kommentoi