Artikkelit savoylaiset

Kaiken maailman Miia

Miia Laine on Berliinissä syntynyt toimittaja, tuottaja, muusikko, kulttuurin moniottelija, joka varmaan tunnetaan parhaiten hänen Radio Helsingissä pyörivästä ohjelmastaan Kaiken maailman kappaleita. Syy siihen, että Miiasta tehdään juttua Savoy-teatterin blogiin, ei johdu yksinomaan siitä, että hänen ohjelmansa on todella mielenkiintoinen, vaan myös siitä, että Savoy-teatteri sponsoroi hänen ohjelmaansa.

2019 eetteriin tullut Kaiken maailman kappaleita sai alkunsa osittain vahingossa. Berliinissä syntynyt ja kasvanut Miia Laine oli asettunut Suomeen vajaa vuosi aikaisemmin ja päätynyt tekemään YLElle kolmen ohjelman mittaisen kesäsarjan Rajatonta musiikkia. Alkusyksystä hänelle soitettiin Radio Helsingistä ja kysyttiin kiinnostusta tehdä jotain tuon ohjelman kaltaista yhteistyössä Savoy-teatterin kanssa. Joka toinen viikko kuultava Kaiken maailman kappaleita on nyt pyörinyt puolisen vuotta ja ohjelma alkaa Miian mukaan löytää oman rytminsä.

Ohjelman ensimmäinen tunti on aina kasattu jonkin teeman ympärille. Toisella tunnilla soitetaan uutta ja osin myös vanhempaa, mutta ennen kaikkea mielenkiintoista musiikkia. Ensimmäisen tunnin teemana saattavat olla vaikkapa juutalainen tai jiddišinkielinen kulttuuri, naistenpäivä, Armenia tai kuten juuri ennen koronaepidemian laajentumista kuultu Wuhanilainen musiikki ja kulttuuri.

Kuvassa Miia Laine

Miia Laine kertoo seuraavansa aktiivisesti useita aasialaiseen kulttuuriin ja musiikkiin keskittyviä blogeja. Täältä hän löysi tiedon, että tuolloin jo karanteenissa olleen Wuhanin DJt olivat keksineet keinon kiertää kaupungissa toimeenpantua kokoontumiskieltoa lähettämällä ohjelmia verkossa. Uutinen sytytti Miian mielenkiinnon ja hän ryhtyi tutkimaan asiaa.

Miia Laine on opiskellut etnomusikologiaa Lontoossa ja hän kertoo noilta vuosilta omaavansa laajan kontaktipiirin joiden puoleen kääntyä ohjelmia tehdessään. Internetin rajaton tietomäärä ja hyvät kontaktit auttoivat Miiaa tämänkin ohjelman tekemisessä. Ohjelmansa ensimmäisen tunnin valmisteluun hän sanoo käyttävänsä kolme-neljä päivää.

”Jossain vaiheessa sitä on vain lopetettava penkominen ja sanottava itselleen, että nyt riittää, vaikka kiinnostavia sivupolkuja jääkin tutkimatta”, Miia Laine sanoo.

Uteliaisuus ja maailman tapahtumien seuraaminen määrittelee mainiosti Kaiken maailman musiikkia –ohjelmaa. On olennaista, että ohjelmat eivät elä tyhjiössä. ”Kulttuurin tai taiteen tulee aina liittyä jollain tavoin sitä ympäröivään maailmaan tai yhteiskuntaan Kulttuuri ei voi elää erillään ympäröivästä todellisuudesta”, sanoo Miia Laine.

Kaiken maailman kappaleita on kuultavissa Radio Helsingissä joka sunnuntai klo 14-16.

Miia Laineen musiikkimaailmaan voi tutustua myös Spotifyssa, josta löytyy Miian laatima soittolista, Savoy esittelee: Kaiken maailman kappeleita.

Kommentoi