Yleinen savoylaiset

Kärtsy Hatakka tuo WALTARIn taas parrasvaloihin

Kärtsy Hatakka on Symposionin toinen säveltäjä.  Kuva Laura Reunanen
Kärtsy Hatakka on Symposionin toinen säveltäjä.
Kuva Laura Reunanen

”Jengi ei tiedä, kuinka hullu Akseli Gallen-Kallela oli,” Kärtsy Hatakka nauraa. ”Se oli ihan rokkari. Sen takia haluan tehdä tämän teoksen.”

Waltari-yhtyeen laulaja-basisti Kärtsy on kymmenen vuoden aikana säveltänyt musiikkia kansallistaiteilija Akseli Gallen-Kallelan tuotantoon.

Symposion on uskomaton teos, yhdistelmä musiikkia ja tanssia, joka kumpuaa Gallen-Kallelan teoksista ja elämästä. Kärtsy tekee yhteistyötä säveltäjä Rene Ertomaan ja koreografi Thomas Freundlichin kanssa, ja yhdessä he tutustuivat Gallen-Kallelan maalauksiin valiten niistä 11 suosikkiaan.

”Tuomme esille näiden teosten tunnelmat tanssilla ja musiikilla. Emme tee luentoa tai edes retrospektiivia, vaan totaalisen sielunmaiseman”, Kärtsy kertoo.

Kärtsy tunnustaa, ettei tunne maalaustaidetta yhtään. ”Mutta sen tiedän, että Gallen-Kallela reissasi paljon ja sai vaikutteita ulkomailta. Pariisi oli silloin ykkösmesta ja taiteilijat sai senaatilta apurahoja matkoihin. Se on näinä aikoina tärkeä tieto. Taidetta ei synny yksin, oli kansallistaiteilija tai ei. Taiteen teko on kosmopoliittista hommaa.”

”Gallen-Kallela ylitti rajoja, ehkä aikalaiset halveksuivat sellaista kaupallisuutta.”

Myös Waltari on pitkän uransa aikana kiertänyt ahkerasti ulkomaita. ”Mun työssä perusasetelma on huorata eurooppalaista musaa, ja eurooppalaiset taas pitää mua suomalaisena”, Kärtsy lohkaisee.

”Gallen-Kallelaan tutustuessa näin sen tekemiä mielettömiä, moderneja automainoksia 1920-luvulta. Gallen-Kallela ylitti rajoja, ehkä aikalaiset halveksuivat sellaista kaupallisuutta. Mutta mulle tuli hieno fiilis rajojen ylittämisestä; kaikkea voi tehdä, jos tekee taidolla. Siinä oli mulle henkilökohtainen impulssi Symposioniin, ei ne maalauksista tutut kelopuut ja lumesta notkuvat kuuset.”

Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) viettää 150-vuotisjuhlavuotta ja Waltarinkin rock-ura mitataan vuosikymmenissä. ”Aikakaudet vaihtuvat, mutta taiteilijan tapa työstää ei ole muuttunut. Tämä on ajaton teos, eikä sitä ole sidottu mihinkään”, Kärtsy kuvaa. ”Olen säveltänyt näitä biisejä kymmenen vuoden aikana koko ajan parannellen. Ja jos koreografi haluaa, muokataan lisää.”

teksti Aino Halonen

Symposionin kantaesitys avaa Savoy-teatterin syyskauden 10.9. klo 19.30. Toinen esitys 11.9.

Osta liput tästä linkistä:

http://www.lippupalvelu.fi/event/symposion-waltari-lippuja/158483

 

http://www.agkdance.com/

http://www.savoyteatteri.fi/tapahtuma/558661776D44F9215C46B146D29B8073/fi/Symposion

Täältä voit lukea lisää esityksestä ja taiteilijoista: http://www.imperiumi.net/index.php?act=news&id=21957

Waltarin kotisivut: http://www.waltarimusic.com/

SYMPOSION  Näkemys Gallen-Kallelan alkuperäisteoksesta 2015. Kuvassa Thomas Freundlich, Rene Ertomaa ja Kärtsy Hatakka
SYMPOSION
Näkemys Gallen-Kallelan alkuperäisteoksesta 2015. Kuvassa Thomas Freundlich, Rene Ertomaa ja Kärtsy Hatakka

Kommentoi