Artikkelit savoylaiset

Kesätyö kulttuurin parissa Espan lavalla

Lilli kertoo Espan lavan kesätyöntekijöiden ensimmäisten päivien tunnelmista

”Tervetuloa kesätöihin Espan lavalle!”, huudahtaa Savoy-teatterin johtaja Päivi Loponen-Kyrönseppä, kun astuimme Savoy-teatterin pääovista sisään. Vilhelmiina, Veeti, Kentsu ja minä aloitimme kesätyöjaksomme Espan lavalla maanantaina 7.6. Osa meistä toimii kesätyöntekijöinä tuotannon ja osa tekniikan puolella. Tehtävämme keskittyvät Espan lavalle, mutta perehdytysjakso alkoi Savoy-teatterista, joka vastaa myös Espan lavan toiminnasta.

Kahden ensimmäisen työpäivämme aikana tutustuimme työtehtäviimme, työskentelyvälineisiimme sekä tietysti toisiimme. Kesätöistä saa mahtavaa työkokemusta, mutta myös uusia ystäviä ja kontakteja. Opimme vähitellen, mitä kaikkea kulissien takana tapahtuu ja mitä konserttien järjestäminen vaatii. Tavoitteeni tälle kesälle on oppia mahdollisimman paljon uutta ja tehdä hyvää työtä upeassa seurassa!

Maanantaina kirjoitimme työsopimukset sekä painoimme mieleemme (ainakin melkein) kaiken, mikä tulisi osata tänä kesänä. Kulttuurituottaja Liisa Eerola esitteli meille kesätyöntekijöille, tutummin ”kesureille”, Savoy-teatterin hienoja tiloja: aula, näyttämö, yläaula, toimisto ja vessat tulevat meille tutuiksi. Rakennus on melkein tyhjä lukuun ottamatta lämmintunnelmaista toimistoa, jossa jokainen tekee ahkerasti töitä konserttien mahdollistamiseksi. Espan lavalla työskentelee mahtava tiimi, joten kannattaa ehdottomasti olla kuulolla kesän keikkojen varalta (aikataulu löytyy Espan lavan nettisivuilta ;).

Tiistaiaamumme alkoi tuotantoassistentti Aino Jääskin pitämällä SOME-koulutuksella, jossa saimme eväitä Espan sometilien päivittämiseen. Ehdimme tutustua myös ruokalippujen leikkaamisen ja lomakkeiden tulostamisen ihmeelliseen maailmaan. Kahvikone tuli, ja tulee, ainakin Veetille ja minulle tutuksi.

Ulkona vietetyn ruokatauon jälkeen jokainen Savoy-teatterin toimistossa oleva sulkeutui omaan soppeensa viikkopalaveria varten. Päivi johtaa TEAMS-keskustelua, ja esityslistalla oli uusien työntekijöiden esittelyä, Espan lavan toiminnan alun analysointia sekä esimerkiksi muiden Savoy-teatterissa toteutettavien tuotantojen läpikäyntiä.

Kokouksen jälkeen pääsemme tositoimiin – nimittäin tutustumaan pääasialliseen työpaikkaamme, Espan lavaan. Kävelemme aurinkoisen Esplanadin puiston läpi, kunnes edessämme seisoo 1970-luvun loppupuolella lopullisen muotonsa saanut kesäestradi. Laskeudumme sivuportaita alas Espan lavan alle. Moni ei tiedäkään, että lavan alla on melko suuret tilat esiintyjille ja henkilökunnalle. Siellä esiintyjät voivat valmistautua keikkaan tai vaikka treenata vielä vaikeita kohtia.

Turvallisuus on ensimmäinen prioriteetti Espan lavalla työskennellessä. Esitykset suunnitellaan ja toteutetaan turvallisuus edellä, jotta voidaan taata hyvä ja turvallinen konserttielämys niin esiintyjille kuin katsojillekin.

Äänimestari Ilari Suonpää ohjeisti meitä lavan turvallisuuskäytännöistä sekä teknisistä asioista. Meille selvisi, miten lava keikkapäivänä rakennetaan ja mitä kaikkea prosessi vaatii. Keskiviikkona Espan lavalla on taas Open Stage –konsertteja, jolloin pääsemme näkemään, miten keikka todellisuudessa rakentuu.

Ensimmäiset työpäivät ovat olleet mielenkiintoisia ja opettavaisia, mutta myös hieman uuvuttavia. On paljon tietoa, joka pitäisi omaksua lyhyessä ajassa eivätkä aivot millään jaksaisi prosessoida kaikkea. Olen kuitenkin super-innoissani Espan lavalla työskentelystä, sillä jokainen työpäivä on erilainen. Kaikki ovat avuliaita ja valmiina vastaamaan kysymyksiin, jos ensimmäisellä kerralla tieto ei mennyt aivan perille asti. Tulossa on työntäyteinen, mutta mahtava kesä!

Kirjoittaja: Lilli Helin, Espan lavan kesätyöntekijä vuosimallia 2021

Kesätyöntekijöistä puhutaan etunimillä heidän toiveidensa mukaisesti.

Kommentoi