West Side Story -produktion tanssijoita pressitilaisuudessa 28.10.2020. Kuva: Kari Pullinen
Artikkelit Päivi Loponen-Kyrönseppä

Taasko West Side Story?

“Ei taasko, vaan vihdoinkin”, musikaalin ohjaaja Tuomas Parkkinen sanoo. Hän ohjaa Savoy-teatterin uuden West Side Storyn, jonka ensi-ilta on syyskuussa. Savoyn esityksessä on värisokea roolitus.

Leonard Bernsteinin rakastettu musikaali nähdään ensi kertaa Savoy-teatterissa ensi syksynä. 1959 valmistunut teos on yksi maailman suosituimmista teoksista, eikä ihme, sillä sen ajankohtainen tarina ja klassikkosävelet ovat hurmanneet sukupolven toisensa jälkeen.

Koska kyseessä on näin keskeinen teos, on syytä kysyä, miksi juuri nyt ja miksi Savoyssa. Siellähän on totuttu kuulemaan ja näkemään ennemminkin hieman valtavirrasta poikkeavaa ja yleisöä haastavaa ohjelmistoa.

Tuomas Parkkinen. Kuva: Kari Pullinen

Ohjaaja Tuomas Parkkisella on vahva visio siitä, miksi ja miten West Side Story -musikaali toteutetaan Savoy-teatteriin.

”Musikaali perustuu Shakespearen Romeoon ja Juliaan, yhteen tunnetuimmista länsimaisista näytelmistä. Sen ydinteema on viha. Kaksi sukua vihaa toisiaan ilman järjellistä syytä, vain siksi, että ’niin on aina ollut’.”

West Side Storyssa on alun perin kyse kahden eri etnisen ryhmän vihanpidosta. Tässä kohtaa Savoyn versio sekoittaa pakkaa kunnolla, kun molemmissa ryhmissä on esiintyjiä moninaisista etnisistä taustoista.

Konseptiin kuuluu värisokea casting. Mitä se todellisuudessa tarkoittaa?

”Kuka vain voi esittää ketä tahansa. Silloin ollaan lähempänä Shakespearen ajatusta siitä, että vihaan sinua, koska niin on aina ollut.”

Kuva: Kari Pullinen

Mutta miksi roolit sekoitetaan?

”Viestimme on, että rasismi on mieletöntä, ja sillä ei ole pohjaa.”

Ohjaaja toivoo, että esityksellä olisi vaikutusta katsojien omaan elämään, että heidän silmänsä avautuisivat tajuamaan kaikenlaisen rasismin mielettömyyden.

”Ihon alla olemme kaikki samanlaisia”, Parkkinen muistuttaa.

Musikaali, josta osaan joka tahdin

Klassikkoteoksen ohjaus on aina suuri riski ohjaajalle ja koko työryhmälle. Laajasti sekä elokuvana että musikaalina tunnettu West Side Story luo onnistumispaineita, ja Savoyn versiota tullaan taatusti vertaamaan vähintäänkin vanhaan elokuvaversioon (1961) sekä ensi joulukuussa ensi-iltaan tulevaan Steven Spielbergin ohjaamaan uuteen elokuvaan.

Ohjaaja Parkkinen uskalsi tarttua haasteeseen:

”Tämä on musikaali, josta osaan joka tahdin. West Side Story on klassikko, jonka olen aina halunnut tehdä ja uskon, että minulla on sanottavaa. Vaikka teoksesta on tehty lukuisia versioita, uskallan sanoa, että West Side Storya ei ole vielä nähnyt, ennen kuin on nähnyt tämän tulkinnan.”

Emme siis kysy: ”taasko West Side Story”, vaan toteamme: ”vihdoinkin West Side Story!”


KUKA?

Tuomas Parkkinen (s. 1969) on ooppera- ja teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija ja libretisti. Hän on ohjannut mm. musikaalit Evita (Seinäjoen kaupunginteatteri 2020) ja Jekyll & Hyde (Turun kaupunginteatteri 2013) sekä oopperat Fidelio (Oulun ooppera 2020), Pohjalaisia (Tampereen ooppera 2017) ja Don Pasquale (Suomen kansallisooppera 2013). Parkkinen on ohjannut myös komedioita ja käsikirjoittanut 16 näyttämöteosta, mm. oopperalibreton Veljeni vartija (2018), musikaalin Tom of Finland (2017). Lokakuusta 2020 alkaen Tuomas Parkkinen on johtanut helsinkiläistä huoneteatteri Jurkkaa.

West Side Story -musikaali Savoy-teatterissa 1.-19.9.2021. Lisätiedot ja liput: Lippu.fi

Seuraa produktion syntymistä musikaalin Facebook-sivuilla

Päivi Loponen-Kyrönseppä

Kommentoi