Artikkelit Ville Rautakorpi

Savoy suosittelee: Katsele ja kuuntele suomalaista klassista musiikkia ilmaisten livestriimien kautta

Koska emme pääse konsertteihin paikan päälle, nyt on loistava aika tutustua livestriimien ja tallenteiden ihmeelliseen maailmaan. Tällä kertaa löydät alta Savoyn suosituksia suomalaisten orkestereiden tarjonnasta. Listalta löytyy sekä ilmaisia että maksullisia konsertteja. Mukavia kulttuurihetkiä klassisen musiikin parissa!

Helsingin kaupunginorkesteri (Kuva: Helsingin Kaupunginorkesteri. Kuvaaja: Maarit Kytöharju)

Ilmaisia livestriimejä ja tallenteita:

Lappeenrannan kaupunginorkesteri – Eurooppalaisia maisemakuvia (Tallenne)

Klassikot ovat klassikoita syystä, ja mitäpä olisi klassisen musiikin listaus ilman vaikkapa Mozartia? Lappeenrannan kaupunginorkesteri tarjoileekin konsertissa Mozartin parasta, Poulancin kekseliästä uusklassimia ja Shostakovitshia 1930-luvulta. Videoitu 25.2. Lappeenranta-salissa.

Ohjelma:
Francis Poulenc (1899-1963); Sekstetto: Allegro vivace, Divertissement, Finale
Dmitri Shostakovitsh (1906-1975), Kaksi kappaletta jousikvartetille op. 36: Elegie (Adagio), Polka (Allegretto)
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Pianokvintetto Es-duuri KV 452: Elegie (Adagio) Polka (Allegretto)

Ilmainen verkkotallenne, katsottavissa toistaiseksi: https://www.youtube.com/watch?v=CGDRA9TkCMk&list=PLr3KgO4XzwEWzPnoYojEjOZEW8dcPcYg3&index=7&t=7s

25.3. Oulu Sinfonia (Oulun Musiikkijuhlat 2021) – JÄÄHYVÄISET (Livestriimi)

Näistä Oulun Sinfonian esittämistä teoksista mielenkiintoisia tekee yhteys saamelaisuuteen ja suomalaisuuteen, sekä eritoten Jaakko Kuusiston viulukonserton osakseen saama pyyteetön ylistys isoilta ulkomaisilta tähdiltä. Kyseessä on nimenmukaisesti jäähyväiset, sillä tämä konsertti on Kuusiston viimeinen Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Oulun musiikkijuhlasäätiöstä löytyy myös Savoyn vanhoja tuttuja, sillä sen uusi toimitusjohtaja on aikaisemmin Savoy-teatterissa työskennellyt Elena Mîndru-Turunen!

Outi Tarkiaisen saksofonikonserton nimi ”Saivo” on peräisin saamelaisesta muinaisuskosta ja tarkoittaa alun perin kaksipohjaista järveä, jonka alapuolella on tuonpuoleisten olentojen asuttama maailma – kuin kuvajainen meidän maailmastamme. Jaakko Kuusiston viulukonsertto syntyi vuonna 2012 Elina Vähälän tilauksesta ja on levinnyt hänen esittämänään ympäri maailmaa. Konsertto on myös herättänyt merkittävien musiikintekijöiden huomion. John Corigliano on lausunut teoksesta: ”On niin virkistävää kuulla kaunista musiikkia, joka on sävelletty meidän ajassamme”, ja The Who -yhtyeen Pete Townshend on todennut konserton olevan ”tajunnanräjäyttävä”. 

Mukana vierailevana tähtenä nähdään myös kevään Savoy JAZZFesteillä Esiintyvä Jukka Perko.

Ohjelma:
Leevi Madetoja: “Tanssinäky” op. 11
Outi Tarkiainen: Saksofonikonsertto ”Saivo”
Jaakko Kuusisto: Viulukonsertto

Ilmainen verkkolähetys: https://omj.fi/stream/

Esitys jää katsottavaksi tallenteena 3.4. asti.

Oulu Sinfonia (Kuva: Oulu Sinfonia. Kuvaaja: Harri Tarvainen)

26.3. Helsingin kaupunginorkesteri – KAMARIMUSIIKKIA (Livestriimi)

Klassisesta musiikista tulee monelle mieleen ensimmäisenä jylhät sinfoniat, mutta tästä musiikinlajista on moneksi. Tästä hyvänä esimerkkinä Helsingin kaupunginorkesterin kamarimusiikkikonsertti.

Kahden kvinteton ja yhden septeton kamarimusiikki-ilta vierähtää käyntiin Darius Milhaud’n jazz-musiikin innoittamalla pienoisbaletilla ja jatkuu syntymäpäivien merkeissä. Säveltäjä Joonas Kokkosen syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta tämän vuoden marraskuussa. HKO aloittaa juhlallisuudet soittamalla säveltäjän puhallinkvinteton. Olli Mustosen Septuor Champêtren teemat liittyvät säveltäjän perheen ja naapuruston elämään Erkylän kartanon yhteydessä. 

Ohjelma:
DARIUS MILHAUD – La création du monde
JOONAS KOKKONEN – Puhallinkvintetto
OLLI MUSTONEN – Septuor Champêtre

Ilmainen verkkolähetys: https://helsinginkaupunginorkesteri.fi/fi/konsertit/kamarimusiikkia

Konserttitallenne jää myös myöhemmin katsottavaksi Helsingin kaupunginorkesterin sivuille: https://helsinginkaupunginorkesteri.fi/fi/hko-screen

31.3. Helsingin kaupunginorkesteri – CHEN & FELDMAN (Livestriimi)

Tämä Helsingin kaupunginorkesterin konsertti tuo listaan mukaan myös hieman ulkomaista osaamista. Mukana on nimittäin kapellimestarina Mei-Ann Chen (Taiwan / USA), sekä viulussa Tobias Feldman (Saksa).

Aperto – avoin, kirkas, rohkea, rehellinen. Mozart antoi viidennen viulukonserttonsa ensimmäiselle osalle tempomerkinnän allegro aperto, joka sopii luonnehtimaan myös illan muita teoksia. Martinůn Toccatassa piano kisailee orkesterin kanssa solistisin aikein. Jessie Montgomeryn tähtiryöpyt ihastuttavat sointiväreillään. Luvassa on musiikillisen vuoropuhelun juhlaa!

Ohjelma:
Jessie Montgomery: Starburst
W.A. Mozart: Viulukonsertto nro 5
Bohuslav Martinů: Toccata e due canzoni, H. 311

Ilmainen verkkolähetys: https://helsinginkaupunginorkesteri.fi/fi/konsertit/chen-feldman

Konserttitallenne jää myös myöhemmin katsottavaksi Helsingin kaupunginorkesterin sivuille: https://helsinginkaupunginorkesteri.fi/fi/hko-screen

1.4.2021 Tampere filharmonia – Joseph Haydn: Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä (Livestriimi)

Pääsiäisen lähestyessä on vain sopivaa, että listalta löytyy myös pääsiäisteemaan sopiva konsertti. Koronarajoituksista johtuen voi olla, että emme tule pääsemään paikan päälle, mutta Tampere filharmonia tuo pääsiäistunnelman suoraan kotiisi!

Jeesuksen seitsemän viimeistä sanaa ristillä oli Cázidin Oratorio de la Santa Cuevan kirkon tilaussävellys Joseph Haydnilta pitkäperjantaiksi 1786. Teoksen lohdullisen valoisa tunnelma sopii pääsiäismusiikkiin. Haydn versioi orkesterille sävelletyn teoksensa myöhemmin myös jousikvartetille ja oratoriotulkinnaksi kuorolle.

Ohjelma:
Joseph Haydn (1732–1809): Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä op. 51

Ilmainen verkkolähetys: https://www.youtube.com/channel/UC6EV-8zmXmW3uZqVju-_fJg

Konsertti on vapaasti kaikkien katsottavissa Tampere filharmonian YouTube-kanavalla myös jälkeenpäin.

Kamarimusiikkia Helsingin kaupungintalolla (Kuva: Helsingin Kaupunginorkesteri. Kuvaaja: Maarit Kytöharju)

Maksullisia livestriimejä:

25.3. Joensuun kaupunginorkesteri – SILLANRAKENTAJAT (Livestriimi)

Näinä kulttuurille haasteellisina aikoina suosittelemme tukemaan itselle tärkeitä kulttuurin haaroja kaikin mahdollisin keinoin. Loistava tapa osoittaa tukensa on vaikkapa katsella myös maksullisia livestriimejä. Tästä hyvänä esimerkkinä Joensuun Kaupunginorkesterin Sillanrakentajat-konsertti.

Siltaa rakennetaan tässä upeassa, musiikillisen juhlan konsertissa teosten, ihmisten ja kauneuden välille.

Ohjelma:
Mel Bonis: Suite en forme de valses
Antti Auvinen: Cantus Fresco Disco
Richard Strauss: Oboekonsertto

Liput: https://www.ticketmaster.fi/event/joensuun-kaupunginorkesteri-sillanrakentajat-livestream-lippuja/292237

Katseluoikeus vain striimiin. Tallennetta ei jää katseltavaksi.

Ville Rautakorpi

Kommentoi