Kaisa Mäensivu soittaa bassoa

Kaisa Mäensivu, Kuva Maarit Kytöharju

Artikkelit savoylaiset

Savoy JAZZFest siirtyi uuden taiteellisen johtajan aikaan

Kaisa Mäensivu. Kuva Maarit Kytöharju

New Yorkissa asuva kontrabasisti Kaisa Mäensivu on koonnut 2.-5.3. järjestettävälle festivaalille oman näköisensä ohjelmiston, jota tähdittää muun muassa Grammy-voittaja Samara Joy.

Kello on 11 aamupäivällä, kun kontrabasisti ja säveltäjä Kaisa Mäensivu vastaa puhelimeen kotonaan Ylä-Manhattanilla. New Yorkissa paistaa aurinko: tulossa on taas kaunis, lämmin päivä, joita kaupungissa on tänä talvena riittänyt. Mäensivun päiväohjelmassa on tapaaminen levynkansisuunnittelijan kanssa ja illalla keikka kuuluisassa Cafe Carlylessä Upper-East Sidella.

Maaliskuun alussa Mäensivu saapuu Suomeen. Silloin 2. maaliskuuta käynnistyy hänen kuratoimansa Savoy JAZZFest, nelipäiväinen tapahtuma, joka esittelee jazzmusiikin kansainvälistä ja kotimaista parhaimmistoa. Festivaalin taiteellisena johtajana toimi neljä vuotta trumpetisti Jukka Eskola, mutta nyt ”tahtipuikko” on siirtynyt Mäenpäälle.

”En ole koskaan ollut vastuussa näin suuresta kokonaisuudesta, joten jännittäähän se”, Mäensivu sanoo.

Kaisa Mäensivun ensimmäinen instrumentti oli piano, mutta hän sai ”herätyksen” nähtyään teinityttönä television Levyraati-ohjelmassa naisen soittavan pystybassoa.

”Se näytti niin makealta, että minäkin halusin ryhtyä basistiksi.”

Mäensivu opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja pääsi vuonna 2014 opiskelijavaihtoon legendaariseen Manhattan School of Musiciin. Pari vuotta myöhemmin hänet otettiin sinne vakituiseksi opiskelijaksi ja hän muutti New Yorkiin pysyvästi asumaan.

”Minulla on tutkinto molemmista koulusta, olen tuplamaisteri. Sillä ei ole tällä alalla hirveästi merkitystä, mutta onpahan ainakin tehty opintoja.”

Mäensivu ei pitänyt kynttiläänsä vakan alla, vaan heittäytyi maailman jazzpääkaupungin musiikkikuvioihin rohkeasti mukaan.

Vasta muutettuaan kaupunkiin hän päätyi eräänä iltana Smoke Jazz Club -nimiseen paikkaan. Mäensivu ällistyi hänelle täysin tuntemattomien soittajien taidoista. Jossain vaiheessa iltaa lava avattiin kaikille yhteiseen jamisessioon. Mäensivua ”hermostutti hemmetisti”, mutta hän tiesi, että verkostoitumisesta ei ole mitään hyötyä, jollei kukaan kuule hänen soittoaan. Niinpä hän hyppäsi lavalle muiden mukaan.

Mäensivu kohtasi myös tulevan aviomiehensä, rumpali Joe Perin Manhattan School of Musicissa. Peri soittaa rumpuja Mäensivun bändissä Kaisa’s Machine. Muun muassa Lady Gagan kanssa yhteistyötä tehnyt Peri rakentaa myös omaa uraansa.

Kaisa Mäensivu ja kontrabasso
Kaisa Mäensivu, kuva Lindsey Thoeng

Mäensivun hienoimpia New York -muistoja ovat yksityistunnit maailmankuulun basistin Ron Carterin kanssa. Carter on legenda, yksi eniten levyttäneistä jazzbasisteista yli 2 500 levyllään. Suuren yleisön tietoisuuteen hän tuli soittaessaan Miles Davisin 1960-luvun kvintetissä.

Mäensivu kävi tunneilla kerran viikossa Carterin kotona, missä he paitsi soittivat, myös kuuntelivat maestron omia levytyksiä.

”Hän pyysi, että tuon ensimmäiselle tunnille oman soittimeni mukanani. Häntä kiinnosti nähdä, millaisella bassolla soitan”, Mäensivu kertoo.

Muilla tunneilla Mäensivu sai soittaa Carterin bassoa. Opettaja ei halunnut, että basistit rasittivat turhaan itseään, koska painavaa soitinta joutui muutenkin kuljettamaan keikoille.

”Ensimmäisellä kerralla Carter kokeili minun bassoani. Hän soitti muutamat äänet, jonkun asteikon ja hieman jotain melodiaa. Minulla tuli kyynel silmään häntä kuunnellessani, sillä hän sai oman saundinsa esiin minun soittimestani. Se oli uskomatonta.”

Samara Joy poseeraa puolikuvassa
Samara Joy, kuva Meredith Truax

Savoy JAZZFest on Mäensivulle tuttu tapahtuma: hän on istunut monta kertaa katsomossa ja myös soittanut festivaalin iltaklubeilla. Tämän vuoden ohjelmistoa hän alkoi kasata heti sen jälkeen, kun viime vuoden festivaali päättyi. Työtä on riittänyt koko vuodeksi.

Mäensivulla oli onneakin matkassa. Festivaalin avaa 23-vuotias laulaja Samara Joy, joka palkittiin helmikuussa kahdella Grammy-palkinnolla, kategorioissa Best New Artist ja Best Jazz Vocal Album, jonka hän voitti levyllään Linger Awhile. 

”Onneksi olimme ehtineet buukata Samaran, Grammy-voiton jälkeen se olisi ollut hyvin vaikeaa.”

Mäensivu arvelee, että hänet palkattiin haastavaan tehtävään festivaalin taiteelliseksi johtajaksi ainakin osittain siksi, että hänellä on paljon kansainvälisiä kontakteja.

”Kaikki mukaan saadut esiintyjät ja kokoonpanot olivat omalla toivelistallani. Olen hyvin tyytyväinen kokonaisuuteen, jonka saimme aikaiseksi.”

Valtaosa ohjelmistosta on Mäensivun mukaan ”vakavaa jazzia”, mistä hän on erittäin ylpeä. Mukana on kuitenkin myös esiintyjiä, jotka voisivat kiinnostaa sellaista yleisöä, joka pitää jazzia liian vaikeana.

”Esimerkiksi sunnuntai-iltapäivän päätöskonsertti, jossa soittaa todella virtuoosimaisen vibrafonistin Chien Chien Lun ja basisti Richie Goodsin kvintetti. Ja Samara Joy on myös hyvin helposti lähestyttävä esiintyjä.”

Mäensivua itseään pääsee kuuntelemaan perjantaina 3. maaliskuuta, kun hän soittaa yhdessä maailman arvostetuimpiin jazzkitaristeihin lukeutuvan Kurt Rosenwinkelin kanssa.

Festivaalin jälkeen Mäensivu lähtee pariksi viikoksi Eurooppaan keikkailemaan ja myöhemmin keväällä on vuorossa kiertue Yhdysvaltain länsirannikolla. Heinäkuussa ilmestyy Kaisa’s Machinen ensimmäinen Amerikassa tehty levy Taking Shape.

Ja seuraavan vuoden Savoy JAZZFestiäkin pitää alkaa pian suunnittelemaan, sillä Mäensivun työ taiteellisena johtajana jatkuu.

Artikkelin on kirjoittanut Leena Sharma

KUKA
Kaisa Mäensivu (s. 1990) on palkittu jazzkontrabasisti ja -säveltäjä. 
Hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta ja Manhattan School of Musicista. Hän asuu sekä Suomessa että New Yorkissa. Mäensivulla on kaksi omaa yhtyettä: Kaisa’s Machine ja Kaisa Mäensivu Trio. 
Hän voitti kansainvälisen Riga Jazz Stage -bassokilpailun vuonna 2018, ja hänet on palkittu mm. Esko Linnavalli -sävellyspalkinnolla vuonna 2017 sekä Pori Jazzin nuorena taiteilijana vuonna 2018.

Savoy JAZZFest 2.–5.3.2023

Vuonna 2023 viidettä kertaa järjestettävä Savoy JAZZFest lukeutuu pääkaupunkiseudun jazztapahtumien kärkikaartiin. Festivaalin ohjelmisto esittelee erityisesti kansainvälisen jazzin suuria nimiä ja nousevia tähtiä. Ohjelmisto on festivaalin taiteellisen johtajan, kontrabasisti Kaisa Mäensivun käsialaa. Savoy-teatterin tuottaman tapahtuman pääyhteistyökumppani on Hotel Haven.

Ohjelma:

To 2.3.2023     Samara Joy

Huikeassa nousukiidossa oleva laulajatähti kvartetteineen

Pe 3.3.2023     Kurt Rosenwinkel & UMO Helsinki  Caipi / & Blake, Mäensivu, Peri

Maailman arvostetuimpiin jazzkitaristeihin kuuluvan Kurt Rosenwinkelin erikoiskonsertti

La 4.3.2023    Gerald Clayton: White Cities

Pianisti Gerald Claytonin all star -yhtye, jossa mukana mm. Joel Ross ja Marquis Hill

La 4.3.2023     Dave Holland Trio with Kevin Eubanks and Eric Harland

Legendaarista brittibasistia kuullaan pitkän tauon jälkeen Helsingissä

Su 5.3.2023     Richie Goods & Chien Chien Lu: Connected

Vibrafonivirtuoosin ja groovebasistin kvintetti ensimmäistä kertaa Suomessa

Liput

Liput lippu.fi: https://www.lippu.fi/artist/savoyjazzfest/

Yksittäisten konserttien liput: 17-67 €

Lauantain päivälippu (sis. molemmat konsertit): 75 €

Festivaalipassi 4 päivää: 185 €

Lisäksi toimitusmaksu toimituskanavasta riippuen.

Kommentoi