Jukka Eskola soittaa trumpettia

Kuvannut Minna Hatinen

Artikkelit Varpu Heikinheimo

Savoy JAZZFestin taiteellinen johtaja Jukka Eskola haastattelussa

Savoy JAZZFest järjestetään maaliskuussa neljättä kertaa. Taiteellisena johtajana festivaalilla on alusta asti ollut trumpetisti Jukka Eskola, jonka kausi tulee tänä vuonna päätökseen. Festivaali on ollut suosittu alusta lähtien ja se on lunastanut paikkansa yhtenä pääkaupunkiseudun vetovoimaisimmista jazztapahtumista. Haasteellisesta vuodesta huolimatta koossa on tähänastisista kestoltaan laajin festivaali. Haastattelussamme Eskola avaa päätöskauden tunnelmia ja kertoo, millainen ohjelma on luvassa.

Festivaali järjestetään maaliskuun ensimmäisellä viikolla keskiviikosta sunnuntaihin, jolloin Helsingin keskustassa päästään kuulemaan harvinainen kattaus jazzin kärkinimiä. ”Festivaali on kansainvälisempi kuin aikaisemmin ja paikalle on saatu tällä kertaa jazzin kirkkaimpia tähtiä”, Jukka Eskola hehkuttaa. Ohjelma levittäytyy tänä vuonna myös Savoy-teatterin ulkopuolelle ja mukana on ennätysmäärä muusikoita. ”Marginaalimusiikin sisätilafestivaaliksi tämä on varmaan isointa, mitä tähän paikkaan pystytään kehittämään”, summaa Eskola.

Savoyssa kuullaan mm. seitsenkertaista Grammy-voittajaa Christian McBridea, jota on jo useasti yritetty saada Suomeen konsertoimaan. Tällä kertaa oli käynyt tuuri, sillä amerikkalainen McBride yhtyeineen on maaliskuun alussa kiertueella Euroopassa, joten konsertti Suomessa sopi ikonisen jazzbasistin kalenteriin. McBride konsertoi Savoyssa Inside Straight -kvartettinsa kanssa festivaalin päätöskonsertissa sunnuntaina 6.3. 

Festivaalilla esiintyy myös monikansallinen superyhtye Artemis. Kokoonpano on jazzin saralla siitä harvinainen, että sen kaikki jäsenet ovat naismuusikoita. Renee Rosnesin johtama yhtye avaa festivaalin Savoyn salin osalta torstaina 3.3. Eskola on myös tyytyväinen saadessaan Savoy-teatteriin Vijay Iyerin, yhden tämän hetken merkittävimmistä jazzpianisteista. Iyer on juuri julkaissut arvostetun UnEasy-albumin, jonka tiimoilta hän esiintyy festivaalilla lauantaina 5.3. Konsertin kokoonpanossa soittavat myös rumpali Jeremy Dutton ja basisti Linda May Han Oh

Henkilökohtaisimmat siteet taiteellisella johtajalla on festivaalin kotimaisiin artisteihin. ”UMO Helsinki Jazz Orchestra on ollut mukana jokaisella festivaalilla ja on toivottavasti jatkossakin. Heidät tunnen tottakai hyvin.”, kertoo Eskola, joka oli myös sattumalta ollut haastattelupäivän aamuna UMO Helsingin keikalla. Suomen tunnetuin big band esiintyy festivaalilla norjalaisen laulajan Rebekka Bakkenin kanssa perjantaina 4.2.

Savoy-teatterin lisäksi festivaali levittäytyy Finlandia-talon kylkeen perustetun Pikku-Finlandian lavalle, jossa festivaalin avaa Pete Parkkonen jazzorkesterinsa kanssa. ”Pete Parkkosen konsertilla haimme viihdekulmaa ja jotain erilaista muuhun ohjelmaan verrattuna, koska kyseessä on festivaalin erikoiskonsertti”. 

Neljännen kauden suunnittelua Eskola kuvaa aikaisempia vuosia haastavammaksi. Muuttuvat rajoitukset ovat luoneet epävarmuutta tapahtuman ylle ja vaikuttaneet myös esiintyvien artistien aikatauluihin. Ohjelman suunnittelua Eskola kuvailee eräänlaiseksi palapeliksi, jota rakennetaan monista ideoista. Lopullinen kokonaisuus saattaa elää pitkäänkin ja välillä täytyy paikata jo tehtyjä suunnitelmia peruutuksista johtuen. Savoyn keskisuuren salin koon hän mainitsee positiiviseksi haasteeksi, ja villeimmät ideat on jouduttu laittamaan syrjään pienempiä estradeja varten. ”Kaikista epätoivon hetkistä huolimatta on laskeuduttu ohjelman suhteen kivaan tilanteeseen ja kokonaisuus on jopa parempi kuin osasimme etukäteen odottaa”, Eskola kertoo tyytyväisenä. Viimeisimmätkin kokoontumisrajoitukset poistuivat juuri sopivasti helmikuun puolivälissä, joten festivaalin hieno ohjelma päästään soittamaan täysimittaiselle yleisölle. 

Nyt kun Jukka Eskolan neljäs ja viimeinen kausi taiteellisena johtajana tulee päätökseen, kuvailee hän tunnelmia haikeiksi, mutta myös helpottuneiksi — festivaalin suunnittelu ja sen mukana tuoma stressi ovat läsnä ympäri vuoden. Taiteellisen johtajan työtään hän pitää kokonaisuudessaan kiitollisena tehtävänä: ”Harvoin Suomessa saa olla vaikuttamassa näin ison festivaalin johdossa, johon voi kutsua kansainvälisiä ihailemiaan artisteja. Suuret kiitokset Savoyn tiimille yhteistyöstä ja luottamuksesta”. Kiitokset hän välittää myös festivaalin suurilukuiselle yleisölle. Jäähyväiset tämän vuoden festivaalille jätetään Hotel Havenissa Päätösklubilla, jossa Eskola on myös mukana esiintymässä. Klubille voi suunnata sunnuntai-illan päätöskonsertin jälkeen klo 20 alkaen.

Savoy JAZZFest 2.–6.3.2022

Pikku-Finlandia, Karamzininranta 4 (Töölönlahti), Helsinki
Ke 2.3.2022 Pete Parkkonen Jazz Orchestra: ”Dream A Little Dream Of Me”

Savoy-teatteriKasarmikatu 46-48, Helsinki
To 3.3.2022 klo 19 Artemis
Pe 4.3.2022 klo 19 Rebekka Bakken & UMO Helsinki Jazz Orchestra + Manu Katché “Scope”
La 5.3.2022 klo 19 Nicholas Payton Trio + Vijay Iyer Trio
Su 6.3.2022 klo 18 Christian McBride and Inside Straight


Bar Haven, Unioninkatu 17, Helsinki
Su 6.3.2022 klo 20 Savoy JAZZFest päätösklubi 
Eskola – Mäkynen – Puolitaival – Seppä Play Cool

Liput
Liput konsertteihin ovat myynnissä Lippu.fi-myyntipisteissä ja Savoy-teatterin lipunmyynnissä.
https://www.lippu.fi/artist/savoyjazzfest/

Ke 2.3. 

Pikku-Finlandian erikoiskonsertti
Show & Dinner: 99 €
Show: 47 € Yhden päivän liput, Savoy-teatteri
To 3.3. 27€ / 57€ / 67€ / 87€
Pe 4.3. 27€ / 47€ / 57€ / 77€
La 5.3. 27€ / 47€ / 57€ / 77€
Su 6.3. 27€ / 37€ / 47€ / 67€ 

Festivaalipassi 4 päivää (sis. kaikki Savoy-teatterin konsertit to 3.3.-su 6.3.): 185 €

Lippujen hintojen lisäksi toimitusmaksu ostokanavasta riippuen.

Varpu Heikinheimo

Kommentoi