Kuvassa vierekkäin lavalla basisti Kaisa Mäensivu ja trumpetisti Jukka Eskola
Artikkelit Päivi Loponen-Kyrönseppä

Savoy JAZZFest sai uuden taiteellisen johtajan

Kuvassa vierekkäin lavalla basisti Kaisa Mäensivu ja trumpetisti Jukka Eskola
Uusi ja ”vanha” Savoy JAZZFestin taiteellinen johtaja: basisti Kaisa Mäensivu ja trumpetisti Jukka Eskola. Photo Minna Hatinen

Uudeksi taiteelliseksi johtajaksi on valittu basisti Kaisa Mäensivu.

Sodan ja pandemian varjossa toteutettu neljäs Savoy JAZZFest 2.-6.3.2023 päättyi sunnuntaina yhdysvaltalaisen Christian McBriden konserttiin Savoy-teatterissa. Festivaali oli trumpetisti Jukka Eskolan viimeinen taiteellisena johtajana. Ensi vuonna Savoy JAZZFest järjestetään 2.-5.3.2023, ja sen Blind Bird -liput ovat jo myynnissä.

Savoy JAZZFestin uusi taiteellinen johtaja Kaisa Mäensivu on nousujohteista uraa luova, palkittu jazzkontrabasisti ja -säveltäjä. Hän on vakiinnuttanut asemansa jazzmaailmassa Suomessa sekä toisessa kotipaikassaan New Yorkissa, esiintyen lukuisissa kokoonpanoissa omien yhtyeittensä Kaisa’s Machinen ja Kaisa Mäensivu Trion lisäksi. Sibelius-Akatemiasta sekä Manhattan School of Musicista valmistunut muusikko sai kansainvälisen Riga Jazz Stage -bassokilpailun ensimmäisen sijan vuonna 2018. Mäensivu on julkaissut kaksi levyä yhtyeenjohtajana, ja hänet on palkittu mm. Esko Linnavalli -sävellyspalkinnolla sekä Pori Jazzin nuorena taiteilijana.

”Odotan innolla, että saan jatkaa Savoy JAZZFestin upean ja tasokkaan ohjelmiston kuratointia. On hienoa saada tilaisuus tuoda maailman huippuluokan jazzartisteja suomalaisen yleisön eteen.”

Mäensivun sopimus on 2 + 1 vuotta (optiovuosi) käsittäen festivaalivuodet 2023 ja 2024 (+ optio 2025).

”Tämä on ollut kokemus, jonka tulen aina muistamaan lämmöllä.”

Jukka Eskolan jättää tapahtuman neljän vuoden jälkeen haikein mielin:

”Harvalla on mahdollisuus kiinnittää esiintyjiksi jazzmaailman valovoimaisimpia artisteja. Tämä on ollut kokemus, jonka tulen aina muistamaan lämmöllä.”

Tämän vuoden festivaalin yleisömäärä jäi noin 60 prosenttiin edellisestä, vuoden 2020 huippumenestykseen yltäneestä tapahtumasta juuri pandemian alettua. Festivaalilla kävi tällä kertaa noin 1 700 henkeä.

Blind Bird -liput myynnissä

Savoy JAZZFest järjestetään seuraavan kerran 2.-5.3.2023. Tapahtuman pääkonsertit pidetään Savoy-teatterissa. Neljän päivän festivaaliliput ovat myynnissä Lippupisteessä: Blind Bird -hinta (115 €) on voimassa siihen saakka, kun ensimmäiset julkistukset tehdään. Blind Bird -liput voi ostaa Savoy-teatterin lipunmyynnistä tai verkkokaupasta:

https://www.lippu.fi/artist/savoy-teatteri/savoy-jazzfest-2023-3088766/

Savoy JAZZFest on vuodesta 2019 asti järjestetty kansainvälinen tapahtuma, joka esittelee jazzmusiikin kansainvälistä ja kotimaista parhaimmistoa. Sen tarkoituksena on täydentää Suomen ja pääkaupunkiseudun musiikkitarjontaa. Tapahtuman järjestää Savoy-teatteri, jonka sali on 750-paikkainen. Festin vastaavana tuottajana on alusta pitäen toiminut Savoy-teatterin Sirpa Hynninen ja teknisenä tuottajana Ilari Suonpää. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Finlandia-talon, UMO Helsinki Jazz Orchestran, Sibelius-Akatemian ja Hotel Havenin kanssa.

Artemis-yhtye esiintyi Savoyssa torstaina 3.3.2022. Sen rumpalina soitti Allison Miller. Photo Minna Hatinen

Savoy JAZZFestissä 2022 kuultiin viiden päivän aikana 2.-6.3.2022 useita kokoonpanoja ensi kertaa Suomessa:


Pikku-Finlandia
Ke 2.3.2022 Pete Parkkonen Jazz Orchestra: ”Dream A Little Dream Of Me” (Pete Parkkonen, laulu, Pope Puolitaival, saksofoni, huilu, sovitukset, musiikin johto), Jukka Eskola, trumpetti, Antti Rissanen, pasuuna, Ville Vannemaa ja Ukko Heinonen, saksofoni, Henry Mäntylä, piano, Eero Seppä, basso, Thomas Rönnholm, rummut)
Savoy-teatteri
To 3.3.2022 Artemis (Renee Rosnes, piano, Allison Miller, rummut, Anat Cohen, klarinetti, Nicole Glover, saksofoni, Noriko Ueda, basso, Alexandra Ridout, trumpetti)
Pe 4.3.2022 Rebekka Bakken & UMO Helsinki Jazz Orchestra, kapellimestari Ed Partyka + Manu Katché “Scope”(Patrick Manouguian, kitara,  Jim Herderson, kosketinsoittimet, Jérôme Regard, Manu Katché, rummut)
La 5.3.2022 Vijay Iyer Trio (Jeremy Dutton, rummut, Linda May Han Oh, basso ja Vijay Iyer, piano) + Nils-Petter Molvær ”Stitches”, joka korvasi peruuntuneen The Nicholas Payton Trion lauantaina 5.3.)

Su 6.3.2022 Christian McBride and Inside Straight (Christian McBride, basso, Steve Wilson, saksofoni, Warren Wolf, vibrafoni, Peter Martin, piano, Carl Allen, rummut)
Bar Haven
Su 6.3.2022 klo 20 Savoy JAZZFest päätösklubi Play Cool (Jukka Eskola, trumpetti, Teppo Mäkynen, rummut, Pope Puolitaival, saksofoni, Eero Seppä, basso)

Päivi Loponen-Kyrönseppä

Kommentit

  1. Espanjanjassa vielä 70-80luvulla aitoa musaa myös flamencoa oskar ja sen veli soittivat tosi hyvin hardis baarissa torressa san miguelilla ois pitänyt tuoda pojat suomeen soittamaan se oli sitä nuoruus aikaa piti ja piti

Kommentoi