Yleinen savoylaiset

Savoyn vappuyllätys

Huippulauluyhtyeet Club For Five ja Rajaton esiintyvät vappuna Savoy-teatterissa. Savoyn johtaja, entinen yhtyelaulaja Päivi Loponen-Kyrönseppä kirjoittaa aiheesta postauksessaan.

Kuva: Marek Sabogal

”Olen seurannut Club For Fiven ja Rajattoman uria niiden varhaisista ajoista asti. Lauluyhtyekiinnostukseni juontuu omasta yhtyelaulutaustastani; olin aikoinani perustamassa lauluyhtye Sotto Vocea, ja lauloin siinä kakkosalttoa.

Yhtyelaulun viehätys laulajan näkökulmasta lienee toisaalta yhteismusisointi, joka on vaativampaa kuin kuorolaulaminen. Toisaalta se on myös monipuolisempaa kuin yksinlaulu, koska yhtyeessä soolot ja yhdessä laulaminen vaihtelevat. On hienoa, kun voi olla muodostamassa yhteistä saundia kuunnellen muita ja sovittamalla oman äänensä joukkoon.

Club For Five osallistui Tampereen sävelen kansainväliseen yhtyelaulukilpailuun vuonna 2001, ja olin paikalla seuraamassa kisaa Hesarin kulttuuritoimittajan ominaisuudessa. Yhtye oli kisassa suosikkini, ja tein heistä haastattelun lehteen. Erityisesti mieleeni ja korvaani jäi ”clubbareiden” esittämä versio Georg Malmstenin säveltämästä lastenlaulusta Mikkihiiri merihädässä. Oli huikeaa kuulla niin taitavaa ja niin laajalla äänialalla toteutettua sovitusta. Tuolloin Mikkihiirenä piipitteli ja taituroi Ninni Poijärvi, ja hurjan matalana bassona Meripeikon roolissa mörisi Tuukka Haapaniemi. Sittemmin yhtyeen kokoonpanossa on tapahtunut muutamia vaihdoksia, ja nykyinen kokoonpano on Maija Sariola, Susanna Lukkarinen, Jouni Kannisto, Juha Viitala ja Tuukka Haapaniemi.

Club For Five on alusta asti esittänyt sekä omaa tuotantoa että covereita eli lainakappaleita. Viime vuosien kiehtovimpia tribuuttikonsertteja oli Kirka-kokonaisuus, josta Savoyn vapussa kuullaan muutamia, kuten Surun pyyhit silmistäni sekä Leijat.

Rajaton-lauluyhtye perustettiin vuonna 1997 entisten Grex Musicus -kuorolaisten kesken. Yhtyeessä ovat alusta saakka laulaneet Essi Wuorela, Ahti Paunu ja Jussi Chydenius. Soila Sariola ja Hannu Lepola ovat laulaneet mukana jo yli 20 vuotta. Jazzlaulajana soolouraa tehnyt Aili Ikonen liittyi joukkoon vuonna 2017.

Rajaton voitti Tampereen sävelen kansainvälisen yhtyelaulukilpailun omana kisavuonnaan 1999. Siitä alkoi yhtyeen matka myös ulkomaisille esiintymislavoille. 

Rajaton on alusta asti esittänyt paljon originaaliohjelmistoa, joka on sävelletty nimenomaan tälle yhtyeelle. Rajattoman ”vakisäveltäjiin” kuuluvat yhtyeen omien jäsenten Jussi Chydeniuksen ja Soila Sariolan lisäksi Annamari Kähärä ja Mia Makaroff.

Vuodesta 2001 Rajaton on tehnyt säännöllisesti sinfoniaorkesteriyhteistyötä, aluksi Sinfonia Lahden kanssa. Tuolloin tehtiin ensimmäinen tribuuttiprojekti Beatles ja saman tien huomattiin, että vastaavanlaisille kokonaisuuksille on paljon tilausta. Myöhemmin on toteutettu Abba- ja Queen-konserttikokonaisuudet sekä vielä uusi versio Beatles-konsertista. Näiden projektien myötä Rajaton on esiintynyt kymmenien ulkomaisten orkesterien kanssa, mainittakoon vaikkapa Toronton, Sydneyn, Dallasin, Minneapolisin ja Melbournen sinfoniaorkesterit sekä The New York Pops.

Molemmat, Club For Five ja Rajaton, ovat tulleet tunnetuiksi kotimaassa isoista joulukiertueistaan. Monelle näiden lauluyhtyeiden joulukonsertti on jokavuotinen perinne, jota ilman joulu ei ala. Lauluyhteet kiertävät paljon ulkomailla, koska Suomi on loppujen lopuksi aika pieni markkina-alue säännölliselle konserttitoiminnalle. Ja konsertoida pitää säännöllisesti, koska kyseessä on kaksi kovan luokan ammattilaiskokoonpanoa, joiden elanto on kiinni esiintymisistä.

Koronan aiheuttaman poikkeustilan aikana keikat ovat loppuneet kuin seinään. Rajaton äänitti hauskan musavideon vastikään kodeistaan. Voit kuunnella sen tästä:

[facebook url=”https://www.facebook.com/rajaton/videos/3641447839261133/” /]

Sekä Rajaton että Club For Five ovat Savoy-teatterin säännöllisiä yhteistyökumppaneita, ja molemmat yhtyeet ottivat meihin yhteyttä, kun koronakriisi sulki keikkapaikat. Aloimme välittömästi tutkia mahdollisuutta toteuttaa jotain kivaa yhdessä, ja mieluiten mahdollisimman isolle yleisöjoukolle – turvallisesti.

Päätimme toteuttaa yhdessä yhtyeiden ja Savoy-teatterin henkilökunnan kanssa kaksi striimattavaa vappukonserttia Savoyn lavalla vappuaattona ja -päivänä. Tällä kertaa paikalla ei tietenkään ole live-yleisöä, mutta konsertteja voi seurata suorana lähetyksenä, ilmaiseksi, Helsinki-kanavalla.

Tervetuloa!”

Päivi Loponen-Kyrönseppä

Savoyn vappu:

30.4.2020 klo 20 Club For Five

1.5.2020 klo 17 Rajaton

Katso konsertti livenä: www.helsinkikanava.fi tai www.savoykeikat.fi

Kommentoi