Yleinen savoylaiset

SUSANNA HAAVISTO LEVYTTI ”TÄSSÄ IÄSSÄ”

Susanna Haaviston levynjulkaisukonsertti on Savoy-teatterissa 18. syyskuuta.
Susanna Haaviston levynjulkaisukonsertti on Savoy-teatterissa 18. syyskuuta.

 

 

”Tässä iässä muisti on summittaista”, naurahtaa näyttelijä-laulaja Susanna Haavisto, 56. Hän on levyttänyt yhdessä muusikkoystäviensä Anna-Mari Kähärän ja Lea Pekkalan kanssa uusia lauluja teemalla Tässä iässä. Levy julkistetaan Savoy-teatterissa 18. syyskuuta.

 

”Tässä iässä ei olla nuoria. Tässä iässä ei olla vielä vanhojakaan. Tässä iässä on kuunneltava kuullakseen. On katsottava nähdäkseen. On ymmärrettävä ymmärryksen lisääntyvää tarvetta.”

 

Ikääntyminen on tuonut Susanna Haavistolle varmuutta:

”Sitä ei enää havise, niin kuin nuorempana. Silloin epäröi. Nyt uskallan seistä sen takana mitä teen ja miten sen teen. Toisaalta iän myötä tulee halu keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, mikä on freelancerille vaikeaa. Ei oikein meinaa jaksaa tehdä montaa asiaa tai produktiota yhtä aikaa.”

 

Lauluissa puhutaan iästä, naiseudesta, parisuhteesta, elämän hauraudesta. Konsertissa kolme naista kohtaa laulujen myötä elämän arki-asioita, joille on pakko nauraa tai itkeä. Tai ymmärtää.

 

SUURIN OSA TEKSTEISTÄ OMIA

 

Haaviston musiikillinen tausta ulottuu lapsuuden perheeseen, jossa on aina soitettu ja laulettu. Teatterikorkeakoulun käytyään hän on esiintynyt teatteritöiden ohella enenevissä määrin laulajana, ja levytyksiäkin on lukuisia. Tunnetuimpia näistä projekteista ovat olleet kaksi Jacques Brelin lauluja sisältänyttä vinyyliä, Miksi?-albumi sekä Edith Piafin lauluista koottu levy Pakko saada laulaa.

 

Uuden levyn laulut ovat Anna-Mari Kähärän ja Juha Tikan säveltämiä. Suurin osa sanoituksista on Haaviston käsialaa, mukana myös Anna-Leena Härkösen, Arto Mellerin ja Markku Salon tekstihelmet. Uuden levyn kappaleiden lisäksi syyskuisessa Savoy-teatterin konsertissa kuullaan makupaloja vuosien varrelta, kuten Haaviston tunnetuimpiin lauluihin kuuluva Odotusta Pariisissa.

 

Nykyinen, sekä levyllä, että syyskuussa Savoy-teatterin konsertissa kuultava kokoonpano on kolmen ”tässä iässä” olevan naisen trio.

 

”12 vuotta sitten ilmestyneen Kadonnut tie -albumin myötä teimme Zetaboo-yhtyeen kanssa keikkoja, mutta ison bändin kanssa kiertäminen oli kallista ja aikataulujen sovittaminen monien muusikoiden kanssa hankalaa. Niinpä keikkailimme pari vuotta kahdestaan Anna-Marin kanssa. Jossain vaiheessa tuli tarve tuhdistaa saundiamme.”

 

Muhkeampi bändisointi syntyi, kun duo kasvoi trioksi, ja sellisti Lea Pekkala tuli mukaan.

 

”Kolmas jäsen teki meistä orkesterin”, Haavisto toteaa nauraen.

Uuden levyn, ”Tässä iässä”, tekeminen lähti liikkeelle hitaalla liekillä, Susanna Haavisto kertoo. Tietäen nykyiset levymarkkinat, piti miettiä kannattaako tällainen projekti, ja ”huoliiko kukaan tällaista musiikkia, jota on vaikea lokeroida”.

 

”Konserteissa olen kuitenkin huomannut, että meidän yleisö, aika usein iältään 50 +, ostaa yhä levyjä, varsinkin muistona elävän musiikin konsertista. Ihmiset haluavat pitää fyysistä levyä kädessään ja kuunnella sitä haluamassaan järjestyksessä. Tämä levy on tehty yleisön pyynnöstä.”

 

Haaviston mukaan ihmisillä on valtava kaipuu tunne-elämyksiin.

 

”Levyt ja konsertit ovat tärkeitä. Ihmiset ovat yllättävän rohkeita heittäytyessään musiikkiin ja tunteisiin. Se on hienoa ja kannustavaa.”

 

RAKASTAN SUOMEN KIELTÄ

 

Uuden levyn musiikin ovat säveltäneet Anna-Mari Kähärä ja Haaviston puoliso, muusikko Juha Tikka. Teksteistä suurin osa on Susanna Haaviston käsialaa. Hän tunnustaa näyttelijänä lähtevänsä aina liikkeelle tekstistä.

 

”Kirjoitan aina ensin tekstin, mutta on hienoa kun tietää, millaista musiikkia niihin tulee syntymään, koska tunnen niin tarkkaan sekä Anna-Mari Kähärän että Juha Tikan

sävelkielen. Näin teksti ja musiikki parhaimmillaan syntyvät oikeastaan limittäin.”

 

”Tärkeää minulle ovat sanat, ajatukset, se, mikä tunne tai ajatus laulussa on. Rakastan suomen kieltä.”

 

ROHKEUS ROHKAISEE

 

Haavisto on konserttilavalla ilman teatteriroolia, mikä tuntuu hänestä oikein hyvältä. Kaikille näyttelijöille roolin riisuminen ei ole yhtä helppoa.

 

”Olen niin pitkään heilunut omillani ja tehnyt juttuja itse, jos niitä ei ole kukaan tarjonnut.

Olen oppinut, että on pakko uskaltaa olla oma itsensä, aina ja kaikessa elämässä. Se ei ole välttämättä helppoa, ja se vaatii rohkeutta.”

 

 

Teksti Päivi Loponen

 

Tässä iässä – Susanna Haaviston levynjulkistuskonsertti

torstaina 18.9.2014 klo 19 Savoy-teatterissa

liput alk. 29/25 e Kultuurikeskuksen lippumyymälöistä sekä www.lippupalvelu.fi

 

 

Konsertissa esiintyvät Lea Pekka, Susanna Haavisto ja Anna-Mari Kähärä.
Konsertissa esiintyvät Lea Pekka, Susanna Haavisto ja Anna-Mari Kähärä.

Kommentit

 1. Minulla olisi kymmenittäin lauluja Susanna Haavistolle.
  Mihin ooitteeseen voin sanoituksiani lähettää?
  Toni Edelmann on säveltänyt kaksi laulutekstiäni:
  ”Taivas puhtaansininen” ja ”Emme tienneet tietenkään”.
  Ne voisivat sopia Susanna Haaviston levytettäviksi!
  Oln täysin rahaton ja asunnoton, joten olisi kiva
  saada lauluja Susannalle ja saada ehkä myös Teosto-
  korvauksia!

  Puh. 044 97 20 482

Kommentoi