Yleinen savoylaiset

Taika taipuu taiteeksi

”Emme ole vieläkään keksineet uusiosanaa”, nauraa Kalle Nio, Lähtö-esityksen ohjaaja. ”Tekemämme taide liikkuu moneen suuntaan ja yhdistämme illuusioita, elokuvaa, tanssia ja taikuutta. Mitä se edes voisi olla nimeltään?”

Savoyssa toukokuussa nähtävä tunnin mittainen Lähtö on esitys, jota voi kutsua nimellä visuaalinen teatteri, mutta esityksen traileria katsoessa tuntuu, että ne sanat eivät alkuunkaan riitä.

”Koko ideaan vaikutti se, että en oikein pidä kirjallisista käsikirjoituksista”, tunnustaa Kalle. ”Päämääränämme oli monitaiteellinen näyttämöteos, ja suunnittelimme prosessin, jossa ei tarvinnut kirjoittaa. Teimme tarinan kohtauksista lyhyitä elokuvia, joista muodostui kuvakäsikirjoitus – samalla elokuvista syntyi näyttely muutamaan galleriaan ja museoon. Niiden pohjalta valmistettiin teos, joka nyt nähdään lavalla.”

Lähtö_WHS

Lähtö-esitys käyttää hienosti hyödykseen kaikkea, mitä näyttämöllä voi tehdä. Illuusiot, liikkuvat kuvat ja ihmiset kietoutuvat taitavasti elämykseksi, jota on vaikea verrata mihinkään ennen näkemäänsä. ”Ryhmämme alkuperä oli nykysirkuksessa, ja näkyyhän se tässäkin teoksessa”, Kalle miettii. ”Mutta minua kiehtoo kaikki tekniikka, jota lavalle voidaan viedä.”

Taikatemput jättävät yleisön useimmiten vain ensimmäisen reaktion, hämmästyksen, valtaan. Kalle Nion mielestä taikuudessa olisi valtavasti taiteellista potentiaalia, jota harvoin hyödynnetään. ”Illuusioiden tekniikkaa voi viedä niin paljon pidemmälle”, Kalle sanoo. ”Sillä voidaan kuvastaa jotain huomattavasti syvempää ja laajempaa kuin vain ihmettelyä.”

WHS-ryhmä on toiminut 2000-luvun alkupuolelta saakka ja Kalle Nio toimi perustajajäsenenä. ”Onhan tämä hullun hommaa”; Kalle huoahtaa. ”Kierrämme paljon ulkomailla. Ensin matkustetaan, sitten rakennetaan kaksi päivää esitystä varten, sitten sitä puretaan kaksi päivää ja sitten matkustetaan kotiin. Ja kaikki tämä vain yhden tunnin takia!”

Mutta on se yksi tunti sen arvoinen.

WHS: Lähtö Savoyssa to 7.5. klo 19 ja pe 8.5. klo 19

http://www.savoyteatteri.fi/tapahtuma/822CA55A5166A842DC679432FD6C843C/fi/Cirko-festivaali

WHS-ryhmän kotisivut:

www.w-h-s.fi

Trailerin voi katsoa tästä linkistä:

http://w-h-s.fi/performances/lahto/

Helsingin Sanomien arvostelu esityksestä:

http://www.hs.fi/kulttuuri/a1369280900302

Kommentoi