Artikkelit Aino Jääski

Anssi Karttunen – Celebrating 60

Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin muusikoihin lukeutuva sellisti Anssi Karttunen saapuu konsertoimaan 28.11. klo 19 Savoy-teatteriin 60-vuotisjuhlansa kunniaksi. Tässä jutussa hän avaa taustoja konsertin sisällöstä omin sanoin.

”Tämä juhliminen alkoi kymmenen vuotta sitten kun 31 säveltäjää sävelsi minulle 50-vuotislahjaksi Mystery Variations teoksen.

Kun olen esittänyt Mystery Variationsia eri puolilla maapalloa, olen joka kerta tuntenut olevani matkalla kaikkien ystävieni kanssa vaikka lavalla ei näykään muita.

En ole enää koskaan ollut yksin. Kun ymmärsin kuinka arvokkaita pienetkin musiikilliset muistot ovat, olen juhlinut ystävieni merkkipäiviä usein joko itse improvisoimalla tai organisoimalla yhteissävellyksiä ystävyyden moninkertaistamiseksi. 

Kaksi läheistä ystävääni Pascal Dusapin ja Magnus Lindberg täyttivät hiljattain 60 vuotta. Pyysin kymmentä säveltäjää kirjoittamaan Pascalin juhliin kuusi nuottia, näihin miniatyyreihin yhdistimme vaimoni Muriel von Braunin taideteoksia, joiden kanssa esitän teokset. Magnuksen syntymäpäivän aikaan olin hänen kanssaan Santa Fen Kamarimusiikkifestivaaleilla USAssa. Pyysin kolmelta ystävältämme pienet teokset, jotka kolmessa eri konsertissa soitin Magnukselle yllätyksenä. 

Kuvaaja: Irmeli Jung
Anssi Karttunen Kuvaaja: Irmeli Jung

Diana Theocharidis on argentiinalainen koreografi, jonka kanssa olen tehnyt yhteistyöta jo kaksikymmentä vuotta. Erään esityksemme Pariisissa vuonna 2010 kuvasi Jean-Baptiste Barrière, joka teki oman videofantasian kuvaamastaan materiaalista. Jean-Baptisten 60-vuotispäivälahjaksi improvisoin videoon musiikin ensin sähkösellolla ja tietokoneella, jonka päälle improvisoin konsertissa vielä yhden kerroksen akustisella sellolla. Dianan kanssa teimme myös koronaviruskaranteenin aikana kaukoyhteistyötä, Diana kiipesi asuntonsa katolle Buenos Airesissa ja kuvasi oman varjonsa tanssia, minä katsoin videot Pariisissa ja improvisoin sähkösellolla musiikin.

Todellinen kantava voima tälle konsertille on rakas ystäväni Oliver Knussen, joka valitettavasti poistui joukostamme kaksi ja puoli vuotta sitten. Hän sävelsi pienenpienen Tarantellan olohuoneessamme Kaija Saariahon 50-vuotipäiväksi vuonna 2002. Kappale jäi silloin esittämättä, mutta kun Olly kuoli, kaivoi Kaija sen esille ja kirjoitti hänelle kehtolaulun käyttäen siinä Tarantellan materiaalia.

Nyt kun joudumme olemaan pandemian takia kaukana läheisistämme, on tämä konsertti eräänlainen vertauskuva tämänhetkisestä elämästämme. Yksin ollessammekaan eivät ystävät ole poissa.

Kaikki teokset ovat ensiesityksiä Suomessa, Magnus Lindbergin uusi teos on kantaesitys.”

Teksti: Anssi Karttunen

Katso video Kaija Saariahon säveltämästä kehtolaulusta Oliver Knussenille, jonka esittää Anssi Karttunen

Celebrating 60 28.11. klo 19

Anssi Karttunen, sello

Ohjelma:
La Fuga, tanssi, video, sello ja elektroninen sello
Tanssi, video: Diana Theocharidis
Musiikki: Anssi Karttunen

Oliver Knussen: Tarantella sur le nom SAARIAHO (2002)  

Marc-Anthony Turnage: Song For Big Owl (2020)  

Magnus x 60
Julian Anderson: Magnus x 60  
Marc Neikrug: Sixty notes for Magnus  
Pascal Dusapin: For Magnussissime (60 Embrassades)  

Julian Anderson: Maisema (2020) 

11 x 6 Homages to Pascal Dusapin (2015), sellolle
Kuvataide: Muriel von Braun (2018) 
Musiikki: Hans Abrahamsen, Gualtiero Dazzi, Magnus Lindberg, Arash Safaian, Éric Tanguy, Samy Moussa, Kaija Saariaho, Philippe Schoeller, Alexandre Desplat, George Benjamin, Michael Jarrell 

Magnus Lindbergin uusi sävellys (kantaesitys)

Colin Matthews: Three fragments  (2020)  

Kaija Saariaho: Lullaby (in memoriam Oliver Knussen) (2020)  

Reflections, tanssi videolla, elektroninen sello, sello
Musiikki: Anssi Karttunen
Koreografia: Diana Theocharidis
Tanssi: Romina Pedroli
Video: Jean-Baptiste Barrière

Konsertin kesto n. 1 t, ei väliaikaa ja konsertti toteutetaan turvavälein.

Liput alkaen 47 €, Lippupisteen toimipaikoista, Savoy-teatterin lippuluukulta, sekä verkosta Lippu.fi


Aino Jääski

Kommentoi