Yleinen savoylaiset

Bossa novan tähti Joyce Moreno rakastaa suuria konserttisaleja

Jo 1960-luvulla uransa aloittanut brasilialainen laulaja-lauluntekijä Joyce Moreno esiintyy ensimmäistä kertaa UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa. Luvassa on kattaus bossa novan legendan Antônio Carlos Jobimin hittejä.

”Hän on minulle kaikki kaikessa. Mestari, musiikillinen kummisetäni, joka tiivisti omaan musiikkiinsa brasilialaisen musiikin erinomaisuuden. Hän on moderni klassikko”, Moreno kuvailee suhdettaan Jobimiin.

Morenoakin voisi kuvata legendaksi, sillä hän on vuodesta 1968 alkaen levyttänyt yli 20 sooloalbumia ja hänen musiikkiaan on kuultu elokuvissa, televisiossa, teatterissa ja muiden artistien tulkitsemana. Hän levyttää edelleen ja kiertää ahkerasti ulkomaisia konserttilavoja.

”Brasiliassa on tällä hetkellä vaikeaa poliittisesti, joten olen ottanut missiokseni kiertää maailmaa ja näyttää ihmisille maani todellisen kauneuden. Ennen kun saavuin uuteen maahan ja kerroin olevani Brasiliasta, se sai ihmiset hymyilemään. Ja kyllä se vieläkin saa”, Moreno toteaa.

Hän viittaa Brasilian äärioikeistolaisen presidentin, Jair Bolsonaron toimiin. Presidentti on hyökännyt häntä arvostelevia kulttuurintekijöitä vastaan sensuurilla ja poistamalla valtion tukia.

”Poliittinen tilanne vaikuttaa taiteeseen ja demokratiaan, joka on tärkeämpää kuin tekemämme musiikki. Kaikki kumpuaa demokratiasta”, sotilasdiktatuurin aikana uransa aloittanut Moreno sanoo.

Häntä pidetään feministisenä uranuurtajana, sillä aiemmin naisartistit eivät esittäneet omia kappaleitaan, vaan tulkitsivat miesten tekemää musiikkia. Moreno iloitsee, että nykyään Brasiliassa kukoistaa naissäveltäjien, instrumentalistien ja yhtyejohtajien luomisvoima.

”Kuulen nuorilta naisilta, että tavalla tai toisella olen kannustanut heitä olemaan esillä. Joskus jonkun tarvitsee avata portti, jotta muutkin voivat kulkea sen läpi. Minä ja minun jälkeeni tullut sukupolvi teimme sen”, hän toteaa hieman kierrellen, ilman itsekehua.

Morenon tie on kulkenut pieniltä jazzklubeilta maailman arvostetuimmille konserttilavoille. Niissä hän viihtyy parhaiten.

Joyce Moreno tulkitsee Jobimin klassikkoa Você Vai Ver

“Pariisin Théâtre de la Ville, New Yorkin Carnegie Hall, Lontoon Barbican tai konserttisalit, joissa olen esiintynyt Helsingissä – niiden seinien sisällä on niin paljon musiikkia. Vuosikausien ajan soitetun musiikin energian oikein tuntee, se on mahtavaa”, hän kuvailee.

Vaikka Moreno esiintyy ensi kertaa UMO Helsingin kanssa Savoy JAZZFestissä, hänellä on myös aiempaa big band -kokemusta:  Hän on esiintynyt useita kertoja saksalaisen WDR Big Bandin kanssa ja levyttänyt vuonna 2009 Celebrating Jobim –albumin.

”Tämä on neljäs Suomen-vierailuni, ja joka kerta on ollut upea. Odotan kovasti konserttia ja Sibelius-Akatemiassa järjestettävää työpajaa”, hän sanoo innostuneesti.

Savoyn konsertin jälkeen Moreno suuntaa kiertueelle Italiaan. Tänä vuonna on luvassa vielä levy-yllätys. ”Se tulee olemaan hyvin merkittävä julkaisu. Jotakin kauan aikaa sitten äänitettyä, muttei koskaan julkaistua. En voi vielä kertoa siitä enempää”, Moreno sanoo salaperäisesti.

Teksti: Sanna Ra

lisätietoa täältä

Savoy JAZZFest: Joyce Moreno & UMO Helsinki | Tom Harrell Infinity Quintet
6.3.2020 kello 19.00

Liput 20-77 € täältä

Kommentoi