Yleinen savoylaiset

Tuottaja on mahdollistaja

Sirpa Hynninen on ollut tuottajana Savoy-teatterissa nelisen vuotta. Vakinaiseen virkaan hänet nimitettiin tämän vuoden tammikuussa. Ensimmäisen kerran Savoy-teatteriin töihin tullessaan hän haki töitä tiedottajana. Työhaastattelussa häneltä kuitenkin kysyttiin, että mitenkä olisi, jos ryhtyisitkin tuottajaksi. Sen kesän hän vietti tuottaen Espan lavan tapahtumia ja omien sanojensa mukaan parempaa koulua tuottajantyöhön ei ole.

Koulutukseltaan Sirpa Hynninen on yhteiskuntatieteiden maisteri, erikoisalanaan kulttuuripolitiikka. Tämän lisäksi hän on valmistunut Jyväskylän ammattikorkeakoulusta laulajaksi.

Tässä elämänsä vaiheessa hän kokee jossain määrin istuvansa kahdella pallilla. Toisaalla on laulu, jota hän rakastaa, toisaalla tuottajan työ, jota hän tekee todella intohimoisesti. ”Tuottajan työ on jatkuvaa varpaillaan oloa, jatkuvaa oppimista. Tuottajan on tultava toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa ja ehkä yhtenä tärkeimmistä asioista, tuottajan on osattava delegoida, tai muuten hän hautautuu työvuoren alle”, Sirpa sanoo. Hynninen selvästi rakastaa työtään ja hän kehuukin vuolaasti työpaikkaansa, sen ilmapiiriä ja työtovereitaan joita ilman mistään ei hänen mukaansa tulisi mitään.

Tuottaja on mahdollistaja, hän luo ne puitteet, joissa esiintyjät pääsevät antamaan parastaan. Juuri tämä työn kokonaisvaltaisuus ja se että työssä näkee konkreettisesti oman tekemisensä jäljet kiehtoo ja motivoi Hynnistä. Tuottajan työhön kuuluu paljon matkustamista, uusien artistien etsimistä, ohjelmiston suunnittelua yhdessä muiden kanssa, mutta myös arkisempiakin asioita. Hynnisen mukaan tuottajan on oltava valmis tarttumaan työhön kuin työhön. Ei ole harvinaista nähdä Sirpaa esimerkiksi hoitamassa Savoy-teatterin narikkaa, tai kuten hän sanoo, jos vessa menee tukkoon, niin viime kädessä tuottaja on se joka vetää kumihanskat käteen ja ryhtyy siivoamaan.

Vapaa-aikanaan Sirpa Hynninen koittaa parhaansa mukaan hoitaa instrumenttiaan eli harjoittelee laulua ja myös keikkailee jonkin verran. Oman aikansa ottaa myös yhteishuoltajuudessa oleva mäyräkoira Taika. Ystävät, heidän seuransa on luonnollisesti tärkeää, lisäksi entinen kirjallisuudenkin opiskelija lukee mielellään, joogaa ja hemmottelee itseään, vastapainoksi työn ajoittaiselle hektisyydelle.

Tähänastisen uransa mieleenpainuvimmaksi työksi Sirpa sanoo kolmisen vuotta sitten Savoy-teatterissa vierailleen australialaisen koomikon Ruben Kayen vierailun. Kaye oli hänen mukaansa todella valloittava persoona ja hänen shownsa tuottaminen oli todella antoisa ja opettavainen kokemus. Ruben Kaye muuten saapuu Suomeen jälleen tänä vuonna, vetäen Savoy-teatterissa kolme esitystä 30.4.-2.5.

Savoy-teatterin tämän kevään isoin tuotanto on 5.-8. maaliskuuta vietettävä Savoy JAZZFest. Savoy-teatterin valtaavat tuolloin neljän päivän ajaksi niin kansainvälisen kuin suomalaisen jazzin supernimet ja juhlien järjestely on ollut valtava ponnistus. Festivaalin alkuun on vielä vajaa viikko ja on varmaa, että tapahtuma tulee pitämään tuottajan kiireisenä aina viimeiseen päivään asti. Tästä huolimatta on Hynnisen olemuksessa jo aistivinaan pientä helpotuksen häivää. ”Vaikka kaikki neljä päivää töissä olenkin, niin aion istua myös katsomossa mahdollisimman paljon”, Sirpa Hynninen sanoo ja kertoo odottavansa erityisesti, todelliseksi show-mieheksi mainitun israelilaisen kontrabassovirtuoosi Adam Ben Ezran esitystä sekä Ricky-Tick Big Bandin ja JAZZFestin päättävän Johanna Förstin konsertteja.

Sirpa Hynnisen puhelin on pirissyt vaimeasti koko juttutuokiomme ajan. Ennen kuin kiitää kohti seuraavaa tapaamista luuri korvallaan, ehtii hän vielä vastata kysymykseen missä kuvittelee olevansa kymmenen vuoden kuluttua. Vastaus tulee hetkeäkään miettimättä, ”täällä tietenkin”.

Kommentoi