Slim (Daniel Kaluuya) and Queen (Jodie Turner-Smith) in "Queen & Slim," directed by Melina Matsoukas

Slim (Daniel Kaluuya) and Queen (Jodie Turner-Smith) in ”Queen & Slim,” directed by Melina Matsoukas

Artikkelit Veronika Pesonen

Elokuvan juhlaa turvavälein

Juuri nyt Helsingissä on käynnissä 33. Rakkautta & Anarkiaa – Helsinki International Film Festival, ja Savoy-teatterissakin tullaan näkemään jälleen festivaalinäytöksiä 22.-26.9.2020.

Savoyssa nähdään yhteensä 17 elokuvaa, joista suosittelemme muun muassa seuraavia:

Kotimaisen gaalan elokuvana esitettävä Hamy Ramezanin ENSILUMI (2020). Palkittujen lyhytelokuvien ja Tuntematon pakolainen (2017) -dokumentin ohjaajan ensimmäinen pitkä fiktio kertoo turvapaikkaa hakevan iranilaisen perheen arjesta vastaanottokeskuksessa, koulussa ja kesäisessä Suomessa. Kaunis ja syvästi koskettava elokuva tuo turvapaikanhakijoiden kuvaukseen humaania lämpöä, joka aihetta käsittelevästä ajankohtaisesta keskustelusta usein unohtuu.

Ke 23.9.2020 klo 18.30 Ensilumi
Kesto: 82 min

Poika katsoo kaukaisuuteen punaisten kukkien yli kumartuneena
Ensilumi (2020), ohj. Hamy Ramezan

Keväällä perutun ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yhteyteen siirretyn Season Film Festivalin kunniaksi järjestettävässä Season-gaalassa esitetään afrikkalaisamerikkalaisen nykyelokuvan virstanpylväs QUEEN & SLIM (2019), joka tempaa katsojansa polttavan ajankohtaiselle pakomatkalle Yhdysvaltain eteläosien halki. Beyoncén visuaalisesta albumista Lemonade (2016) tunnetun Melina Matsoukasin ohjaaman rasismia ruotivan hypnoottisen romanssin pääosissa loistavat Daniel Kaluuya (Get Out, 2017, Black Panther, 2018) ja Jodie Turner-Smith.

Ti 22.9.2020 klo 15.30 Queen & Slim
Kesto: 131 min

Mies ja nainen poseeraavat auton konepellillä musta-valkoisessa valokuvassa.
(Vas.) Slim (Daniel Kaluuya) ja Queen (Jodie Turner-Smith) Melina Matsoukasin elokuvassa ”Queen & Slim”

Erityinen elämys on myös Kinokonsertti: Nosferatu X Lauri Porra & Veli Kujala, yhdessä Savoyn, R&A:n ja Loud Silents Festivaalin (Lokakuussa Kino Reginassa) voimin tuotettu kauhuelokuvaklassikon uusi versio.

Mestariohjaaja F. W. Murnaun (1888-1931) ekspressionistinen Nosferatu on yksi elokuvahistorian kiistattomista klassikoista ja kauhuelokuvan esi-isä. Kokonaisuus pohjautuu Bram Stokerin Draculaan, mutta ”kauhun sinfonian” henkilöhahmojen nimet on muutettu tekijänoikeudellisista syistä. Nuori kiinteistövälittäjä matkaa maaseudulle tapaamaan kreivi Orlockia, joka etsii uutta linnaa. Pian paljastuu, että kreivi janoaa paljon muutakin kuin vain uutta poikamiesboksia.

Kun mykkäelokuvaklassikko vuodelta 1922 saa kumppanikseen Stratovarius-yhtyeestä tutun basisti-säveltäjä Lauri Porran ja palkitun harmonikkataiteilija Veli Kujalan, kuoriutuu vanhasta teoksesta uusi kokemus. Porra ja Kujala ovat säveltäneet aivan uuden musiikkiraidan elokuvalle ja esittävät sen lavalla, osittain improvisoiden, loihtien kuulijan ihon alle luikertelevia sävelmiä.

To 24.9.2020 klo 18.30 Kinokonsertti: Nosferatu X Lauri Porra & Veli Kujala
Kesto: 94 min

Nosferatu (1922), ohj. F.W. Murnau

Koronapandemian seurauksena festivaalilla kiinnitetään erityisen paljon huomiota hygieniaan ja kävijöiden turvallisuuteen. Kuhunkin näytökseen myydään lippuja vain puolet elokuvasalin kapasiteetista. Turvavälit pidetään myös muissa teatteritiloissa ja jonoissa. Salien siivousta on tehostettu ja festivaalin henkilökunta on paikalla neuvomassa yleisöä. Tapahtuman järjestelyissä noudatetaan viranomaisten ohjeita ja suosituksia.

Erityisistä järjestelyistä huolimatta festivaalin henki on ennallaan, ja Rakkautta & Anarkiaa juhlii elokuvan moniäänisyyttä mieltä kiihottavien teosten muodossa. Festivaalilla esitetään yhdentoista päivän aikana noin 140 pitkää elokuvaa ja yli 170 lyhytelokuvaa yhteensä noin 560 näytöksessä. Vaikka kapasiteetit teattereissa ovat tavallista pienempiä, tarjonta on silti monipuolinen ja kutkuttava.

R&A ei unohda myöskään elokuvan ystäviä jotka kuuluvat riskiryhmiin, tai muuten välttelevät korona-epidemian vuoksi julkisille paikoille saapumista turvajärjestelyistä huolimatta. Osan elokuvista voi katsoa tänä vuonna verkkonäytöksinä, ja tarjolla on useita ainoatsaan riskiryhmille suunnattuja näytöksiä. Lue lisää osoitteesta hiff.fi

Kaikki Savoy-teatterin elokuvanäytökset löydät osoitteesta savoyteatteri.fi

Liput alk. 10€, katso kaikki lipputyypit ja sarjakortit, sekä lisätiedot kaikista Rakkautta & Anarkiaa -näytöksistä osoitteesta hiff.fi

Huom. liput vain ennakkoon verkosta ja R&A lipunmyyntipisteistä , ei lipunmyyntiä Savoy-teatterilla.

Teksti: Veronika Pesonen & Rakkautta & Anarkiaa festivaalin tiedotusVeronika Pesonen

Kommentoi