Artikkelit savoylaiset

Ukulelellä elokuista tunnelmaa

Julkusella on yli kahden vuosikymmenen mittainen kokemus muusikon työstä. ”Olen soittanut muun muassa erilaisia kitaroita, vanhoja soittimia ja barokkimusiikkia”, Julkunen kertoo. Yhteistyökumppaneina hänellä on vuosien varrella olleet esimerkiksi Helsingin kaupunginorkesteri, Lontoon sinfoniaorkesteri sekä YLE ja lukuisat suomalaiset viihdetaiteilijat.

Jarmo Julkunen ukulelen kanssa
Savoy-teatterissa pääsee nauttimaan Jarmo Julkusen ohjaamasta ukulelen tiiviskurssista 14.-15. elokuuta.

Ukulele on vienyt miehen mukanaan, ”se ei ole mikään hassu pikku soitin”, hän korostaa, ”vaan tarjoaa kokonaisvaltaisen musiikkikokemuksen”.

Ukulele on yksi länsimaisten kielisoittimien kantamuoto, jonka juuret uloittuvat 1400- ja 1500 –luvuille renessanssikitaraan. Soittimena se on viulua vanhempi.

Savoyn kurssilla ukulelen ominaisuuksia avataan uuteen suuntaan. Kurssi sopii perustaidot omaaville ja keskittyy eteläamerikkalaiseen musiikkiin. Kitarataustasta on etua. Tutuksi tulevat hauskalla otteella esimerkiksi brasilian rytmit ja fraseeraukset, sointusäestykset, brasilialainen ja kuubalainen äänimaailma.

”Eteläamerikkalainen musiikki perustuu eurooppalaiseen musiikkiin, joka matkasi aikoinaan muuttajien mukana uudelle mantereelle”, Julkunen kertoo. Musiikista voi edelleen löytää viitteitä 1400 –luvun Euroopasta.

”Ukulele sopii parhaiten napakkaan rytmiin”, Julkunen kertoo.

Ukulelen soiton hän kertoo parantavan arkea. ”Voi olla ja hymyillä, siitä ei voi olla tykkäämättä.” Esiintyvälle taiteilijalle ukulele tarjoaa rennon kokemuksen siitä, etteivät kuulijat välttämättä oleta pieneltä soittimelta mitään erityistä.

”Se aiheuttaa aina yllätyksiä, että tämä on oikea soitin, jonka sydän on suurempi kuin koosta voisi päätellä”, Julkunen naurahtaa. Elokuvahistoriassa ukulelea on nähty komedioissa, esimerkiksi Marilyn Monroen ja Ohukaisen ja Paksukaisen sylissä. Myös Mikki Hiiri on soittanut hyvin ukulelea.

Ukulelen alkeet on Julkusen mukaan helppo saada haltuun, ja sitä on mukava soittaa yhdessä taustoista riippumatta. ”Meillä Suomessa on vahvasti yhteisöllisen soittamisen buumi nyt pinnalla.” Ukulele on lähtökohtaisesti tasavertainen ja edullinen.

”Olin juuri vaeltamassa Lapissa tämä pieni soitin mukanani, vedenkestävä versio matkustaa mukana satoi tai paistoi.” Julkuselle se luo kodin ilmapiirin missä vain, ”soitin tunturilla. Eikä aina tarvitse keksiä puhuttavaa, kun aina voi soittaa”, hän naurahtaa.

Ulkomailla hän esiintyy ukulelemuusikkona, Suomessa enimmäkseen kitaristina.

Kansainvälisillä reissuilla ukulele on Julkusen mukaan osoittautunut hyväksi jäänmurtajaksi. Rento soitin ymmärretään kaikkialla ja sen avulla voi osittain muokata vaikkapa Kaurismäki-tyylistä, kenties hieman synkkää kuvaa Suomesta.

Julkunen kertoo iloisen ukulelemusiikin yllättäneen usein kansainväliset kollegat tai yhteystyökumppanit.

”Esimerkiksi Kiinassa ja Hawaijilla olo on aina tervetullut, koska saa kuulua maailmanlaajuiseen ’ukuleleperheeseen’, Julkunen kuvailee me-henkeä ja yhteisöllisyyttä. Moni on ollut yllättynyt, että ukulelea soitetaan näin pohjoisessakin.

Ukulele-workshop Savoy-teatterissa 14.-15. 8. kurssi alkaa perjantaina klo 17

Liput ja lisätiedot: https://bit.ly/3a0py9S

Teksti: Sanna Heikkilä

Kommentoi