Yleinen savoylaiset

Flamencon suunnat

Vuonna 1985 syntynyt David Carmona tulee pitkästä mustalaissoittajien suvusta Granadasta ja on flamencomestarien manttelinperijä. Hän levytti ensimmäistä kertaa jo 12-vuotiaana.

Flamencoa soitetaan ja tanssitaan ympäri maailmaa. Se syntyi Espanjan Andalusiassa ja sisältää viitteitä kansojen ja kulttuurien kohtaamisista.

Savoy-teatterissa HUG Festivaalilla perjantaina 20.11. esiintyvä David Carmona lähettää terveisiä Helsinkiin ja haluaa kuvailla, kuinka näkee flamencon kehityksen.

DavidCarmona_010

”Flamencon soittaminen on aina kehittynyt ja muuttunut. Eri flamencotyyleillä on oma identiteettinsä ja erityispiirteensä. Haaste on siinä, kuinka ilmaisun kehitys jatkuu ilman näiden piirteiden kadottamista.”

”Nuorilla nykysoittajilla on korkea työmoraali ja monella tekniset taidot on imetty jo äidinmaidosta. Lisäksi meillä on esikuvina sellaisia mestareita kuin Manolo Sanlúcar ja Paco de Lucía, jotka ovat vieneet flamencon teknisen kehityksen aivan huippuunsa. Flamencokitaran suurimmat vahvuudet tällä hetkellä ovat mielestäni juuri siinä, soittotekniikan kehityksessä.”

”Samassa piilee myös vaara. Uusia sävellyksiä työstäessämme saatamme menettää flamencon eri tyylilajien vahvat identiteetit. Se voi olla flamencon kehitykselle haitallista. Uskon, että flamencokitara saattaa jakautua sellaisiin soittajiin, jotka tulkitsevat mestarien musiikkia – ja tämä on tärkeä osa flamencoa – sekä sellaisiin, jotka pyrkivät luomaan omaa musiikkiaan.”

”Oma esikuvani on Manolo Sanlúcar, jonka ryhmässä olen soittanut kohta kahdeksan vuotta, ja luonnollisesti myös Paco de Lúcia. Lisäksi tunnen suurta kunnioitusta aikaisempia suuruuksia kohtaan: Ramón Montoya, Miguel Borrull, Sabicas Melchor de Marchena ja monia muita.”

”Omaa tulevaisuuttani en katso pitkällä tähtäimellä. Elämä näyttää, olen tässä. Juuri nyt se on uusi levy, joka on valmistumassa ja johon olen panostanut paljon työtä ja intohimoa. Samalla uskon, että flamencokitaran soitossa koittaa uusi aika: Ehkä emme enää koteloidu erikseen soolosoiton ja tanssin säestämisen ja laulun välillä. Nämä kaikki osa-alueet ovat tärkeitä ja antoisia. Uusi levyni on ollut mielessä jo pitkään ja on minulle erityisen tärkeä. Se tulee osoittamaan tulevaisuuden suuntani. Se sisältää kaiken näistä vuosista, jotka olen viettänyt Sanlúcarin opissa.”

 

David Carmonan soittoa voi katsoa täältä:

https://www.youtube.com/watch?v=eNmsF5c93VY

 

HUG Festivaali Savoyssa perjantaina

http://www.savoyteatteri.fi/tapahtuma/27E49877805EA1E904DD5203F5228196/fi/HUG_Helsinki_Universal_Guitar_Festival_20_-21_11_2015

 

ja lauantaina

http://www.savoyteatteri.fi/tapahtuma/B25426FB85CC03E97A8D0697A5427085/fi/HUG_Helsinki_Universal_Guitar_Festival_20_-21_11_2015

 

HUG Festivaali facebookissa:

https://www.facebook.com/HUGFestival/?fref=ts

 

Kommentoi