Yleinen savoylaiset

Rajojen rikkominen kehittää

Helsinki Universal Guitar Festivalilla esiintyy lauantaina 21. marraskuuta yksi Suomen menestyneimpiä klassisen kitaran taiteilijoita. Otto Tolonen on palkittu lukuisia kertoja ja hän on konsertoinut ympäri maailmaa sekä soolona että solistina monen merkittävän orkesterin kanssa.

Otto_Tolonen-15_pw_KuvaMikaKirsi

”Maailmalla kitarafestivaaleilla on usein päärooli klassisella tai vaikka flamencolla”, Otto Tolonen kertoo. ”HUG Festivaalissa arvostan tasapuolisuutta – synnytetään hieno kokonaisuus, jossa lajit ovat yhtä vahvoja.”

”Olen ylpeä siitä, että pääsen klassisen musiikin edustajana HUG Festivalille,” Otto iloitsee. ”Ehdottomasti oiva tilaisuus näyttää ihmisille millainen soitin kitara on.” Häntä naurattaa ajatus klassisesta kitaramusiikista pönötyksenä. ”On se ehkä joskus muinoin ollut”, hän miettii. ”Mutta mistään nörttitapahtumasta ei enää ole kysymys.”

Otto Tolonen soittaa monipuolisesti ja suhtautuu raja-aitoihin raikkaasti. ”Kasvoin heavy musiikki-taustaisena sähkökitaralla ja kuuntelin kaikenlaista, parhaillaankin soitan klassisen kitaran ja musiikin rinnalla Tjango!-bändissä lattari-mustalaista musiikkia. Kokeellinenkin kiinnostaa. Parhaillaan minulla on työn alla tohtorintutkinto ja viime yönä äänitimme vanhanaikaisten lelujen ääniä. En koskenutkaan kitaraan!”

Otto uskoo, että raja-aitojen kaataminen vahvistaa kehitystä instrumentin parissa. ”Vaikka raja-aitojen rikkominen olisi haitaksi, se ei hetkauttaisi minua pätkääkään. Mutta eihän se nykyään ole. Kun Apocalyptica aloitti, kenties old school-sellistit vähän älähtivät, mutta aitojen häilyväisyys on tänään ihan ominaista. Tietenkin on klassikoita, joiden tyylipiirteet täytyy tuntea, vaikkapa 1800-luvulla sävelletty musiikki. Näitä tulee lähestyä pieteetillä. Mutta nyt eletään tätä päivää ja kitaraakin kehitetään koko ajan,” hän miettii.

Otto on itse viimeiset viisi nuotta soittanut tunnetun suomalaisen Keijo Korelinin rakentamaa double-top-kitaraa, jossa kansirakenne on erityisen herkkä. ”Soitin ja sen äänimaailma merkitsevät minulle paljon”, Otto kertoo. ”Nailonkielinen klassinen kitara on se lähtökohta, josta lähdetään etsimään mitä vain. Mutta en keräile kitaroita,” Otto sanoo. ”Instrumenttini ei ole koriste tai museoesine vaan puhtaasti työkalu. Ja siltä se kyllä näyttääkin,” hän nauraa.

HUG Festivaalilla Otto Tolonen esiintyy yhdessä toisen kuuluisan kotimaisen soittajan Juuso Niemisen kanssa. ”Pääpiirteittäin olemme keskustelleet siitä, mitä lavalla tapahtuu”, Otto paljastaa. ”Soitamme ainakin argentiinalaista, balkanilaista ja saksalaista, duoja ja sooloja. Mutta ei sitä koskaan tiedä, mikä lähtee käyntiin.”

Helsinki Universal Guitar Festival Savoyssa:

Perjantaina 20.11.

http://www.savoyteatteri.fi/tapahtuma/27E49877805EA1E904DD5203F5228196/fi/HUG_Helsinki_Universal_Guitar_Festival

Lauantaina 21.11.

http://www.savoyteatteri.fi/tapahtuma/B25426FB85CC03E97A8D0697A5427085/fi/HUG_Helsinki_Universal_Guitar_Festival

Osta liput täältä: http://www.lippupalvelu.fi/event/hug-kitarafestivaali-lippuja/161915

Lue lisää Otto Tolosesta! http://www.ottotolonen.net/otto.php

Kommentoi