Artikkelit savoylaiset

Jukka Eskola vietti koronakevättä Espanjassa

Savoy Jazz Festin taiteellinen johtaja, trumpetisti Jukka Eskola laati Savoy suosittelee -soittolistan pyynnöstämme ja antoi sille nimen Soulful Trumpet.

Eskola on viettänyt pahinta korona-aikaa perheineen Espanjassa ja kertoo epidemian vaikutusten siellä olleen todella rajuja. Maassa oli kuuden viikon mittainen täydellinen sulkutila, jolloin kotoa ei saanut poistua.

”Onneksi asunnossamme on oma piha, joten ulkona olemiseen oli mahdollisuus. Kun rajoituksia purettiin, elämä alkoi normalisoitua”, Eskola kertoo.

Espanjassa oleskelun vuoksi koronavirus ei muuttanut Eskolan ammatillista elämää niin rankasti kuin monen muun muusikon. Hän oli suunnitellut viettävänsä perheen kanssa normaalia väljempää arkea ulkomailla ja keskittyvänsä harjoitteluun ja musiikin tekemiseen.

”Kesän kohdalla tilanne on tietysti toinen. Kaikki festivaalit ja muut keikat on peruttu, joten tilanne on melko katastrofaalinen. Olen myös oululaisen Elojazz-festivaalin taiteellinen johtaja. Sekin festivaali peruutettiin, joten syksystä asti tehty suunnittelu- ja valmistelutyö valui hukkaan.”

Hän toivoo tilanteen vähitellen normalisoituvan ja keikkapaikkojen pikkuhiljaa jälleen avaavan ovensa.

”Keikkatauon aikana olen huomannut, miten paljon muusikkona oleminen ja esiintyminen määrittävät identiteettiäni. Tuntuu siltä kuin valtava osa itsestä olisi hetkellisesti kadonnut. Toivotaan että päästään taas pian tositoimiin ja soittamaan yleisön eteen.

Sielukasta trumpetin soittoa

Savoy suosittelee -soittolistaan Eskola on valinnut musiikkia suurilta esikuviltaan.

”Listasta jää toki puuttumaan monia ikonisia trumpetisteja kuten Miles Davis, Louis Armstrong, Dizzy Gillespie. Valitsin tarkoituksella mukaan soittajia, jotka eivät välttämättä ole päässeet suuren yleisön tietoisuuteen, vaan ovat jääneet trumpetistien ja jazzmuusikoiden diggailun kohteeksi. Useinkaan en valinnut listalle sitä kaikkein tunnetuinta kappaletta, enkä välttämättä tyypillisintä. Freddie Hubbard ja Clifford Brown tunnetaan teknisinä virtuooseina ja tulisieluisina soittajina, mutta tässä listassa he tulkitsevat sielukkaasti balladeja.”

Sielukkuus on käsitteenä subjektiivinen.

”Miellän sen tietynlaiseksi juurevuudeksi; miten soittaja käsittelee vaikkapa melodioita, ja miten hän improvisoi. Kyse voi olla myös tietyn aikakauden soittajista ja soundista.”

Soittolistan musiikki on äänitetty 1950-70luvuilla yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

”Nämä vuosikymmenet ovat jazzmusiikin kulta-aikaa. Lee Morganin Sweet Honey Bee ja Donald Byrdin Bossa ovat tyypillisiä 60-luvun soul jazz -henkisiä menopaloja. Tunnelmaltaan aivan toisenlainen ovat vaikkapa Clark Terryn upea, mutta myös huumorisävytteinen Take The A Train. Kenny Dorham ja Blue Mitchell ovat mielestäni erittäin sympaattisia ja melodisia trumpetisteja, joiden soitto on paikoin jopa haurasta. Kuten on myös Chet Bakerin. Nat Adderleytä paremmin tunnetaan hänen saksofonistiveljensä Cannonball Adderley, mutta kuunnelkaapa tämä Natin hikinen versio kappaleesta Satin Doll.”

Soittolistan viimeinen kappale Strasbourg/St. Denis on ainut poikkeus muuhun linjaan.

”Kappale on äänitetty vuonna 2008, mutta mielestäni reilu vuosi sitten menehtynyt Roy Hargrove ansaitsee paikkansa sielukkaiden trumpetistien listalla. Enjoy!”

Jukka Eskolan sielukkaat trumpetistit:

Kenny Dorham – Lotus Blossom / Blue Mitchell – I’ll Close My Eyes / Lee Morgan – Sweet Honey Bee / Clark Terry – Take The “A” Train / Clifford Brown – Laura / Donald Byrd – Bossa (Canto G Bossa) / Chet Baker  – Tangerine / Nat Adderley – Satin Doll / Freddie Hubbard – Here’s That Rainy Day / Roy Hargrove – Strasbourg/St. Denis

Soittolistaa voit kuunnella täältä

Teksti: Esko Rautakorpi

Jukka Eskola. Photo: Miikka Pirinen / We Jazz

Jukka Eskola (s. 1978), omien yhtyeiden lisäksi soittanut mm. kokoonpanoissa The Five Corners Quintet, Ricky Tick Big Band, Nu Spirit Helsinki, Jo Stance ja Jimi Tenor Group, julkaissut 6 soololevyä, ollut mukana lukuisilla suomalaisilla levyjulkaisuilla ja soittanut sessiomuusikkona useissa television viihdeohjelmissa. Sai vuonna 2006 Sony Jazzpalkinnon ja vuonna 2007 hänet palkittiin Pori Jazzin vuoden taiteilijana. Oululaisen Elojazz –festivaalin ja Savoy Jazz Festin taiteellinen johtaja. Asuu perheineen Helsingissä.

Kommentoi