Yleinen savoylaiset

Kap Verden Tété Alhinho saa innoituksensa merestä

TÉTÉ ALHINHO

”Elän meren äärellä. Se on aina kanssani ja sisälläni”, kapverdeläinen laulaja-säveltäjä Tété Alhinho sanoo.

Siniturkoosina välkkyvän Atlantin hän voi nähdä myös kotinsa ikkunasta Santiagon saarella, Kap Verden pääkaupungissa Praiassa.  Joskus meressä vilahtavat ohi uivat valaat ja haikalat.

”Täydenkuun aikaan veteen heijastuu upea hopeinen kuu. Se saa minut unelmoimaan ja iloitsemaan elämästä.”

Tämän näkymän inspiroimana on syntynyt muun muassa tunnelmallinen Lua Bonita.

”Epäilemättä meri on aina läsnä musiikissani, niin kuin se on melkein kaikkien Kap Verden säveltäjien lauluissa. Toisin ei voisi olla, olemmehan saarten asukkeja.”

Meri symbolisoi Länsi-Afrikan rannikon edustalla asuville saarivaltion asukkaille paitsi eloonjäämistä, ravinnon antajaa, myös yhteyttä muuhun maailmaan, mahdollisuutta muuttaa työn ja opiskelujen perässä.

”Meri edustaa meille erojen surullisuutta ja paluun iloa.”

Morna kaipauksen tulkkina

Tété Alhinho lukeutuu  kapverdeläisen mornan eturivin säveltäjiin. Samettimaisen pehmeä, tunnelmallinen morna on Kap Verden perinteinen, suosittu musiikkilaji. Tétén mukaan se on kuitenkin vielä paljon enemmän.

”Morna on meidän sielumme,  yhteinen tunnemaisemamme, surumme ja lohtumme.”

Kapverdeläisten sisintä olemusta ilmaiseva morna on ja tulee aina olemaan läsnä, koska sitä esittävät ja levyttävät kaikenikäiset artistit, Tété sanoo.

Parhaillaan kapverdeläiset odottavat innolla, että morna hyväksytään Unescon aineettomien maailmanperintökohteiden luetteloon, jonne se on ehdolla.

”Tähän kohdistuu nyt paljon odotuksia, koska tämä olisi meille todella tärkeä saavutus.”

Perimätiedon mukaan 1700-luvulla Boavistan saarella syntynyt musiikkilaji on aikojen kuluessa muuttunut ja saanut uusia muotoja.

On balladimaista, jazzahtavaa ja nopeatempoista mornaa, jotka kaikki kuuluvat Tétén repertuaariin. Omien sävellystensä lisäksi hän laulaa muiden kapverdeläisten eri aikakausia edustavien säveltäjien teoksia.

Laulujen pääteemana on aina rakkaus. Ne kertovat myös kiihkeästä kaihosta ja ikävästä. Kap Verden kreolin kielellä tämä voimakas tunne on ”sodade” (portugaliksi” saudade”).

”Tunne on niin voimakas, että se voi aiheuttaa fyysistä kipua.”

Sen valtaan joutuu, kun kaipaa jotain tai jotakuta, joka on poissa, jota ei voi nähdä eikä koskettaa, Tété kuvailee.

Sara, Sarita!

Kap Verden saarivaltiossa ei liene asukasta, jolle Tété Alhinhon nimi olisi tuntematon. Monista hänen säveltämistään ja sanoittamistaan lauluista on tullut klassikkoja. Esimerkiksi vuonna 1995 ilmestynyt Menino das ilhas, joka oli ensimmäinen kapverdeläinen lasten levy. Sen Tété teki yhdessä tyttärensä Saran kanssa, tämän ollessa tuskin kymmenvuotias. Levyn laulusta Sara, Sarita tuli Kap Verden lasten kansallishymni.

”Kaikki osaavat sen sanat ulkoa. Ja vieläkin lapset huutavat tyttäreni nimeä nähdessään hänet Kap Verden kaduilla”, Tété muistelee.

Intohimona musiikki

Tété Alhinho syntyi 1956 Mindelon satamakaupungissa, São Vicenten saarella. Paikkaa pidetään yhä Kap Verden musiikin keskuksena, sieltä oli kotoisin myös kuuluisa laulajatähti Cesária Évora.

Koko Tétén perhe oli hyvin musikaalinen.

”Musiikki on aina ollut elämässäni läsnä. Lapsuuteni on täynnä musiikin ja tanssin täyttämiä muistoja.”

Äiti lauloi lapsilleen, portugalilainen isä rakasti myös musiikkia.

”Meillä oli piano, jota soitimme siskojeni kanssa korvakuulolta, osaamatta lukea yhtäkään nuottia.”

Laulajan ja säveltäjän uralle antautuminen ei ollut Tétélle alusta asti selvää, ”vaikkakin olen aina esiintynyt, jos ei muuten, niin makuuhuoneen peilin ääressä.”

Hänen lapsuudessaan, 1960-luvulla, taiteilijoihin suhtauduttiin eri lailla kuin nykypäivänä. Heitä ei otettu niin tosissaan kuin nyt.

”Taiteilijaksi tuleminen oli suuri haaste. Ja se, että olen nainen ja taiteilija, teki muusikonurastani vielä vaikeamman. Musiikki on kuitenkin aina ollut suuri intohimoni ja elämäneliksiirini.”

Simenteran kanssa maailmalla

Yhteiset vuoden Simenteran kanssa olivat Tétélle ”ikimuistettavia ja suurenmoisia vuosia”.

 Vuonna 1992 perustettu Simentera oli aikanaan Kap Verden kansainvälisesti kuuluisin yhtye.  Se esiintyi lähes kaikilla Euroopan tärkeimmillä maailmanmusiikkifestivaaleilla.

”Mukavia muistoja” Tétélle jäi myös Suomesta, jossa Simentera esiintyi Helsingissä ja Kaustisten musiikkifestivaaleilla.

”Konsertoimme myös Afrikassa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Yhtyeen jäsenten kanssa kasvoin sekä ihmisenä että artistina. Heidän kanssaan jaoin taiteen ja ystävyyden.”

Merkittävä hetki Tétén uralla oli niin ikään sooloalbumin VOZ ilmestyminen vuonna 2005, samana vuonna jolloin Simentera lopetti. VOZ sai kriitikoilta loistavat arviot.

Runsaan kymmenen vuoden jälkeen Tété teki onnistuneen comebackin. Kansainvälinen yleisö ja kriitikot ottivat vuonna 2017 ilmestyneen albumin  Mornas Ao Piano suurella ihastuksella vastaan. Levy nousi pian ilmestymisensä jälkeen Portugalin TOP 10 – albumien listalle.

Tété Alhinhon musiikissa voi kuulla myös vaikutteita Kuubasta ja Meksikosta, jossa hän asui nuoruudessaan yhteensä 10 vuotta opiskellen ja esiintyen musiikkiklubeilla ja festivaaleilla. Hän sanoo olevansa hyvin onnekas saadessaan kokea tämän.

Latinomusiikki oli toki tuttua, koska Kap Verdellä sitä on aina soitettu paljon. Tété kuvailee kuitenkin aivan ”uskomattomana kokemuksena”, kun sai olla paikan päällä ja tutustua vanhoihin säveltäjiin, heidän tarinoihinsa ja tulla samalla tutuksi musiikin uusien suuntauksien kanssa.

”Oli aivan mahdotonta olla vaikuttumatta heidän musiikistaan”.

Tété Alhinho esiintyy Savoy-teatterissa Saudade-viikonlopun lauantain konsertissa 6.4. Häntä säestää kuubalainen pianisti Victor Zamora, joka soittaa myös Tétén uusimmalla levyllä Mornas Ao Piano.

”Victor on ihana ja erinomainen pianisti. Hänen herkkyytensä ja taitonsa ansiosta tunnen oloni luottavaiseksi lavalla. Meidän välinen vuoropuhelu – pianon ja lauluäänen – toimii hyvin.”

Teksti Sari Saloranta, kuva Rita Carmo

Tété Alhinho & Lucibela Savoy-teatterissa lauantaina 6.4.2019 klo 19

(Lucibela esiintyy omalla puoliajallaan oman kokoonpanonsa kanssa)

Liput ja lisätiedot tästä: https://bit.ly/2DECuCs

Kommentoi