Yleinen savoylaiset

Savoyn kulisseissa: Lipunmyynti käy joskus etsivän työstä

”Kokenut lipunmyyjä osaa kertoa paljon enemmän asioita kuin mitä netistä löytyy, Kirsi Mäkipää sanoo.

”Ihanat hiukset!”, ”Tosi kaunis leikkaus!”

Näin on moni kommentoinut asioidessaan Savoy-teatterin lippukassalla. Eikä syyttä. Lipunmyyjä Kirsi Mäkipään lilan värinen, viimeisen päälle muotoiltu tukka ilahduttaa silmää ja piristää harmaata talvipäivää.

”Väri vaihtuu seitsemän viikon välein. Olen antanut kampaajalle luvan kokeilla hiuksillani. Hiuksethan ovat uusiutuva luonnonvara”, Kirsi nauraa.

Forssasta Helsinkiin 90-luvulla muuttanut Kirsi aloitti Savoyn lipunmyyjänä viime marraskuussa. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa valuutanvaihtoyrityksessä tiiminvetäjänä ja tehnyt opettajan sijaisuuksia kouluissa.

Kirsistä on ollut kiinnostavaa seurata miten kulttuurilaitoksessa asioita hoidetaan. Miten paljon työtä, harjoittelua, testaamista ja säätöä esitysten valmisteleminen vaatii.

” Yleisö näkee vain yhden pienen hetken kaikesta. Suurin osa työstä on arkipäiväistä, kirsikan kakun päällä valmistelua”, hän kuvailee.

Kirsi nauttii työstään asiakaspalvelussa.

”On kiva ilahduttaa ihmisiä ja tarjota hyvää palvelua.”

Asiakaspalveluun pitäisi Kirsin mielestä kaikkien yritysten panostaa, koska se on yrityksen käyntikortti.

Vaikka netistä pystyy nykyään ostamaan lippuja kaikkiin tapahtumiin, Kirsi on huomannut, että moni asioi edelleen mieluummin elävän ihmisen kanssa.

”Kokenut lipunmyyjä pystyy kertomaan paljon enemmän asioita kuin mitä netistä löytyy.”

Paitsi Savoy-teatterin omiin esityksiin, kassalta voi ostaa lippuja esimerkiksi kaikkiin Lippupisteen ja Ticketmasterin myymiin tilaisuuksiin.

 Joskus sattuu, että asiakas ei ole varma esityksen nimestä. Silloin lipunmyyjä saa tehdä etsivän töitä.  Jotkut pyytävät suosituksia esityksiin.  Joku saattaa esimerkiksi sanoa, että lauantaina päivällä olisi aikaa, voitko suositella jotain tapahtumaa. Silloin on tarkentavien kysymysten aika. Kiinnostaako musiikki, teatteri, tanssi?

Kirsi sanoo yllättyneensä, miten paljon lipunmyynnissä tarvitaan hiljaista tietoa. Lipunmyyjältä saatetaan esimerkiksi kysyä mihin kannattaa missäkin salissa mennä istumaan.

Kirsi kehuu Savoyta työpaikkana.

”Täällä on kiva ilmapiiri. Kaikkia on helppo lähestyä ja asiat hoidetaan tehokkaasti.”

Vapaa-aikana Kirsi kuuntelee paljon äänikirjoja. Kuulokkeet ovat korvilla heti aamulla herätessä, aamutoimien aikana, työmatkalla ja illalla tiskatessa. Äänikirjat ovat hänestä  rauhoittavia ja ruokkivat mielikuvitusta.

Kirsi on myös perehtynyt drag-taiteeseen. Siihen hän on päässyt tutustumaan avustaessaan pitkäaikaista ystäväänsä drag-artisti Pola Ivankaa. Yhtenä kohokohtana Kirsi muistelee Ivankan 10-vuotistaiteilijajuhlaa, joka pidettiin vuosia sitten Savoy-teatterissa.

”Olin täällä auttamassa häntä kulissien takana ja sitten katsomassa esitystä.”

Nykyään Kirsi osallistuu Ivankan sosiaalisen median ylläpitoon.

Musiikkimaku kääntyy Kirsillä popin ja rockin puoleen. Savoyn kevään ohjelmistosta hän aikoo kuitenkin käydä ainakin Anneli Saariston 70-vuotisjuhlakonsertissa ja Iikka Kiven stand up –show´ssa.

Savoy-teatterin lippukassa palvelee tiistaista perjantaihin klo 12-14 & 14.40-18

Teksti ja kuva: Sari Saloranta

Kommentoi