Yleinen savoylaiset

Marzi Nyman tuo Espoon Savoy-teatterin lavalle

Marzi Nyman ja Mirja Mäkelä ovat vauhdissa yhdessä Espoo Big Bandin kanssa 16. helmikuuta Savoy-teatterissa. Kuva: Maarit Kytöharju

Onkohan millekään maailman kaupungille sävelletty kokonaista levyalbumia? Kitaristi-säveltäjä-kapellimestari Marzi Nyman on nyt tehnyt sen. Espoo Suite on nimensä mukaisesti omistettu Espoolle. Tai, jos tarkkoja ollaan, puolet siitä, toinen puoli on Espoo Big Bandille (EBB), Marzi Nymanin kollegoille ja hyville ystäville.

­”Espoo on kuin Suomen Sveitsi. Sillä on identiteetti, josta on vähän vaikea saada otetta”, Nyman sanoo.

Helmikuun 16. päivän konsertissa kuullaan, miltä naapurikaupunki, jonne jo metrokin kulkee, kuullostaa, kun  Espoo Big Bandin soittajat päästelevät täysillä Savoy-teatterin lavalla uunituoreita sävellyksiä.

Jännitystä ja vauhtia on ainakin luvassa. Nyman on saanut inspiraatiota muun muassa kieltolain ajasta, jolloin pirtutrokarit hengailivat Espoonlahdella. ”Takaa-ajobiisissä” eläydytään siihen, kun salakuljettajat pakenevat veneellä poliiseja.

”Big bandin historiaa kumartavaa materiaalia, avoimempaa eurooppalaista sointia ja vähän vanhempaa elokuvallista big band -musaa”, Nyman avaa uuden levyn tyyliä.

Igor Stravinskyn henkisiä sävyjäkin löytyy ja varta vasten tietyille EBB:n soittajille räätälöityjä sooloja Duke Ellingtonin tapaan.

Marzi Nymanilla alkaa nyt seitsemäs vuosi 17-miehisen EBB:n kapellimestarina. Nymanin mukaan bändillä on mahtava yhteishenki ja meno leppoista, jokaisen mielipidettä kuunnellaan

.”Se on tavallaan suurin pienyhtye joka voi olla, jokainen kantaa valtavasti vastuuta.”

Viime syksynä Marzi Nyman julkaisi toisen soololevynsä Kelluva katedraali. Oman trionsa kanssa hän keikkailee alkuvuodesta ja keväämmällä levyn tiimoilta.

Parhaillaan ”musiikin kameleontiksi” kutsutulla miehellä on menossa uusi projekti. Nyman säveltää vaimonsa, näyttelijä Hanna Lahtikarin teatteriesitykseen musiikkia. Teos Kuin raivo äiti kertoo äitien kielletyistä tuntemuksista, äitimyytin purkamisesta. Esitys nähdään äitienpäivänä Musiikkiteatteri Kapsäkissa. Nyman on tästä innoissaan ja sanoo hankkeen olevan mielessä koko ajan, vapaa-ajallakin.

Säveltäminen on jo pidempään vetänyt miestä puoleensa.

”Mun säveltäminen on ollut aika intuitiivista.”

Nyt hän sanoo haluavansa oppia lisää tekniikkaa ja luoda uusia syvyyksiä musiikilleen. Myös kaikenlainen näyttämötoiminta ja näytteleminenkin houkuttaa, se ”kuumottaa” mutta samalla, ja juuri siksi, kiehtoo. Nyman on sitä mieltä, että jos joku asia pelottaa, sitä kohti kannattaa mennä.

”Sen pelon tunnistaa siitä, ettei se jätä rauhaan. Siitä tietää, että tässä on jotain.”

Uutta nousukauttaan elävä Espoo Big Band on tunnettu ja arvostettu erityisesti uuden kotimaisen musiikin esittäjänä. Kolmen vuosikymmenen taipaleensa aikana se on esiintynyt useilla maailman kuuluisilla jazzfestivaaleilla, Detroit, Montreaux ja Pariisi mukaan lukien.

 EBB isännöi vuosittain April Jazz-festivaaleja, joilla sen solistina on vieraillut lukuisia maailmantähtiä, kuten Freddie Hubbard, Ray Charles, McCoy Tyner, Joe Henderson, Billy Cobham, Trilok Gurtu, Diane Schuur, Patti Austin, Carla Bley ja Maria Schneider.

EBB:n perustaja on vuonna 2011 edesmennyt Martti Lappalainen. Yhtye on toiminut vuodesta 1980.

Espoo Big Band: 2 sets, 2 stories feat. Marzi Nyman & Mirja Mäkelä

Savoy-teatterissa 16.2.2019 klo 19

Liput: http://bit.ly/2AZ7OLB

Teksti: Sari Saloranta

Kommentoi