Yleinen savoylaiset

Jazzlaulajatar big bandin syleilyssä

Mirja Mäkelä on solistina Espoo Big Bandin konsertissa. Kapellimestarina Marzi Nyman.

Jazzlaulaja Mirja Mäkelä on innoissaan tulevasta konsertista  Savoy-teatterissa Espoon Big Bandin (EBB) kanssa. Spesiaalia, ihanaa, mahtavaa, hän kuvailee tuntemuksiaan.

”Olo on kuin valtavassa syleilyssä”, hän kuvailee millaista on laulaa big bandin säestämänä.

Musiikki ikään kuin kantaa laulajaa ja orkesterin sointi on ”kuin valtava vesisänky, joka poukkoilee alla”.

Mäkelä esittää omia sävellyksiään pääasiassa oman, Mirja Mäkelän trion levyiltä Runoisa (2006) ja My Hidden Joys 2016).  Konsertissa kuultavat sovitukset big bandille  ovat Marzi Nymanin, Mikko Hassisen ja Ville Vannemaan käsialaa.

Sävellykset syntyvät Mäkelällä runojen innoittamina.

”Lueskelen runokirjoja, ja sieltä poimin runoja, joiden teksti koskettaa mua syvästi. ”

Lähtökohtana on, että teksti kolahtaa ja että siihen voi jotenkin samastua.

Levyiltä löytyy tekstejä kotimaisilta runoilijoilta, kuten Kirsi Kunnakselta, Heimo Hatakalta, Eino Leinolta ja Sanna Karlströmiltä sekä myös Mäkelän omia sanoituksia. Irja Askolan Riisuit minut on yksi Mäkelän suosikeista. Provosoivan tittelin takana on Helsingin emerita-piispan runo.

”Se kertoo tärkeästä tapaamisesta, joka riisuu ajatuksetkin, niin että nekin ovat tapaamisen jälkeen uusiutuneet.”

Toisessa Mäkelän lempibiiseistä on nuoremman polven edustajan, Sanna Karlströmin Sinä levität kartan.

”Siinä taas on ihana ajatus siitä, miten turistina voi harhailla kaupungilla kartan kanssa, mutta miten omassa elämässäkin voi harhailla.”

Mirja Mäkelä kuuluu jazzartistien konkareihin, omia yhtyeitään hän on johtanut yli 20 vuoden ajan ja laulanut useissa kokoonpanoissa. EBB:n keikalla ensiesiintyminen oli jo 1990-luvulla. 50-vuotissynttäriään hän juhlisti viime syksynä isolla soolokonsertilla Espoossa EBB:n kanssa.

”Jazzmusiikin vastustamaton houkutus on sen svengi.”, Mäkelä sanoo.

Tähän sykkeeseen Mäkelä ihastui jo lapsena kotona jazzdiggari-isän levyjä kuunnellessaan. Ella Fitgeraldilta hän imi ensimmäiset vaikutteensa.

Vapaus, mahdollisuus improvisoida, harmonia, jota sitäkin voi käyttää monella tavalla – nämä jazzissa sen svengin lisäksi viehättävät.

”Kun sävellän kappaleita mulla on täysi vapaus käyttää ihan mitä sointuja haluan. Sen ei tarvitse olla tietyssä moodissa, se on mielestäni jazzissa sen hienous. ”

Kun Mäkelä esiintyy EBB:n kanssa, mukana on vahva kotikenttäfiilis. Paljasjalkainen espoolainen muistelee  jo pikkutyttönä kuunnelleensa silloisen Espoo Big Bandin soitantaa. Myöhemmin lukiolaisena Mäkelä lauloi yhtyeessä, jota johti ­– kukas muu, kuin itse EBB:n perustaja, Martti Lappalainen.

Espoo Big Band: 2 sets, 2 stories feat. Marzi Nyman & Mirja Mäkelä

Savoy-teatterissa 16.2.2019 klo 19

Teksti: Sari Saloranta, kuva: Maarit Kytöharju

Kommentoi