Yleinen savoylaiset

Kesä Espalla

Espan lava ja sen tapahtumat ovat olleet erottamaton osa Savoy-teatterin kesiä jo yli 30 -vuotta

Koronaviruksen mukanaan tuomat ongelmat muuttavat valitettavasti myös tätä perinnettä. Ei niin, etteikö Espan lavalla olisi toimintaa, sillä sitä siellä riittää myös tänä kesänä.

Virtual Open Stage

Espan lava avautuu jo tämän viikon keskiviikkona, 10.6 kello 10.00, virtuaalisesti. Eläviä tapahtumia lavalla ei siis alkuun nähdä. Niiden tilalle on Savoy-teatterin tuottaja ja Espan lavan kuraattorina toimiva Elena Mindru-Turunen kehittänyt konseptin nimeltään Virtual Open Stage.  ”Helsingin kaupungilla on vuodesta 2017 ollut olemassa aloitteleville yhtyeille tarkoitettu Open Stage –ohjelma. Koska koronavirus estää live-esiintymiset, mieleeni tuli jatkaa tätä perinnettä virtuaalisesti. Kukin VOSissa mukana olevasta 18 esiintyjästä on tehnyt 10-15 minuutin mittaisen konserttitaltioinnin treenikämpällään tai tyhjässä baarissa tai kuka missäkin ja me esitämme nämä videot Helsinki-kanavalla osoitteessa  https://www.helsinkikanava.fi sekä Espan lavan some-kanavissa FacebookissaInstagramissa ja YouTubessa. Keskiviikosta eteenpäin julkaisemme joka aamu uuden tallenteen kello 10 ja ne ovat nähtävillä heinäkuun loppuun saakka”, kertoo Mindru-Turunen.

Tähän virtuaaliseen konserttisarjaan on valittu monipuolisesti eri musiikkigenrejä. Luvassa on tunnelmia juurimusiikkikeitoksesta, hippikelttiprogesta, indierockista, vaihtoehtoisesta hip hopista ja pelimusiikista aina kuorolauluun ja menneen ajan iskelmiin.

Elävää musiikkia

Aivan koko kesää ei kaupunkilaisten tarvitse pasteerailla Espan puistossa ilman elävää musiikkia. Jo kesäkuun lopulla on luvassa jokunen ”salakonsertti”, Mindru-Turunen kertoo. Näiden konserttien avulla on tarkoitus testata Espan lavan turvallisuusjärjestelyjä, eli sitä kuinka saada ihmiset pysymään turvaetäisyydellä toisistaan. Keskustelua on kuulemma käyty myös siitä, että konsertteja voitaisiin järjestää ”suljettujen ovien takana”. Tällöin lavaa ympäröivät lasiovet laitettaisiin kiinni, esiintyjiä olisi vain yksi ja yleisöäkin otettaisiin sisään vain kymmenkunta. Kaikki tämä on kuitenkin vielä pelkkää spekulointia.

Jos turvallisuuskysymykset saadaan ratkaistua tyydyttäväsi niin viimeistään heinäkuun lopulla pitäisi Espalla palata normaaliin päiväjärjestykseen. Esiintyjälista on vielä toistaiseksi suunnitteluvaiheessa, eikä Elena Mindru-Turunen halua vielä paljastaa mitään nimiä.

Hän muistuttaa, että myös virtuaalisiin konsertteihin voi osallistua, vaikka lähettämällä palautetta esiintyjille ja keskustelemalla tapahtumista eri kanavissa.

Se tällä hetkellä tiedetään varmasti, että konserttitoiminta espan lavalla jatkuu muodossa tai toisessa aina syyskuun loppuun saakka. Hyvä näin sillä, ”Olisihan kesä ilman kunnon keikkoja todella tylsää”, Mindru-Turunen naurahtaa.

Teksti: Esko Rautakorpi

Espan lavan ohjelmiston löydät täältä https://bit.ly/2UDxwzt

Kommentoi