Lauri Porran uusi teos tarjoaa meditatiivisen elämyksen

Artikkelit savoylaiset

Kesämökin sielunmaisema Savoyssa

Basisti-säveltäjän Lauri Porran uusi kamarimusiikkiteos Cabins & Hideouts saa kantaesityksensä Savoyssa 16. kesäkuuta.  Teos vie kuulijan Suomen suveen, mökkitunnelmiin.

”Tämä teos on ollut monta vuotta työn alla”, Porra kertoo. ”Olen kokenut jo vuosien ajan aina, kun olen päässyt mökille kesäisin, että haluaisin vangita tunnelmaa ihanasta kesäpäivästä ja yöstä.”

Porra kertoo kuitenkin ”kesäilleensä” niin intensiivisesti, että teoksen tekeminen jäi väliin usean vuoden ajan.

”Havahduin siihen, ettei tätä voi tehdä syksyllä. Se on tehtävä kesällä.” Muina vuodenaikoina olisi ollut vaikea saada tallennettua esimerkiksi kesäisiä säätiloja. Auringonpaistetta ulkona, yötä, soutamista järvellä.

Viime vuoden toukokuussa hän ryhtyi tuumasta toimeen.

Porra kertoo tehneensä teoksen aluksi pääosin itselleen. Ensin hän pohti, julkaiseeko teosta lainkaan. Teos on kuitenkin ollut alusta saakka ammattimaisesti tehty. Hän halusi tarjota muillekin kuulijoille teoksen välittämän tunnelman ihanasta luonnosta ja metsämaisemasta. 

Teoksen konserttimuoto perustuu tähän levyyn. Levy ei ole myynnissä.

Tunnin pituisen konsertin aikana kuulija kokee kesäisen vuorokauden säätiloja ja muita aistimuksia. Sadetta ja aurinkoa. Luonnon eläinten ääniä. 

”Teos alkaa iltapäivästä, koska herään vasta iltapäivällä”, Porra kertoo konsertin kulusta.

Teoksessa musiikki yhdistyy luontoääniin, ja kaikki nämä äänet ovat keskenään samanarvoisia. ”Linnunääniä, nuotio, ne kaikki ovat kuin soittimia.” 

Porra esiintyy jousikvartetin kanssa. Hän soittaa bassoa, tekee efektejä ja soittaa kiinalaista instrumenttia. ”Tai pikemminkin silittelen soitinta”, Porra lisää.

Cabins & Hideoutsissa on kymmenen osaa. Osien tekniikat ja tasot vaihtelevat, ”menemme tilanteen mukaan, meillä ei ole staattisia rooleja”. 

Porra kuvailee teosta tyypillisen vähäeleiseksi, meditatiiviseksi musiikiksi. Sen tarkoitus on herättää ja virkistää kuulijan mieltä, mihin ikinä se mieli onkaan menossa.

Porra on itse koekuunnellut teosta tässä tarkoituksessa esimerkiksi lentokoneessa. ”Minulle musiikki toimii rauhoittavana ja virkistävänä asiana, otan nokosia sitä kuunnellessa, ja matka on rauhoittava.”

Porra tosin naurahtaa, että kun omaa musiikkia ei tule kuunneltua juurikaan sen valmistuttua, niin ei ole varmaa, miten mökkilevyn tekeminen omaan käyttöön toimii käytännössä. Teos tarjoaa kuitenkin mökkielämyksen, jonka pariin jaksaa varmaan palata.

”Musiikilla on kyky viedä meidät erilaisiin paikkoihin, niin muistoissamme kuin mielikuvituksessamme”, hän korostaa.

Savoy-teatterin esityksessä ajatuksena on muuttaa konserttisali ikään kuin avoimeksi tilaksi. Kesämökiksi luonnon keskellä.

Luonnon tuominen kaupunkiin kiehtoo Porraa laajemminkin. Hän suunnittelee tulevaisuudessa tekevänsä mahdollisesti erilaisia esityksiä Cabins & Hideoutsista.

Hän kertoo, että kiinnostavinta on mahdollisuus tuoda tietty maailma paikkaan, jossa sitä ei vielä ole. ”Luonnossa ollessa ei tarvitse teoksen kannalta tehdä niin paljoa, koska luonto on jo siellä paikalla. Ehkä mielenkiintoisinta olisi viedä sitä sellaisiin paikkoihin, jotka olisivat mahdollisimman kaukana luonnosta.”

Tulevissa projekteissa soittajien ei välttämättä tarvitse olla edes mukana keikalla. Meditatiiviseen maailmaan luonnon keskelle voisi päästä vaikkapa museoon rakennetussa installaatiossa.

Cabins & Hideouts Savoy-teatterissa tiistaina 16. kesäkuuta klo 19. Kesto noin 1 tunti.

Liput 29 e, www.lippu.fi.

Teksti: Sanna Heikkilä

Kommentoi