Yleinen savoylaiset

”Kitara on maailman suosituin soitin”

Kitaristi David Carmona HUG-festivaaleilla 20.11.
Kitaristi David Carmona on yksi HUG-festivaalin esiintyjistä.

Helsingissä kuullaan marraskuussa maailmanluokan kitaristeja, kun neljäs Helsinki Universal Guitar Festival leimahtaa käyntiin Savoy-teatterissa perjantaina 20. marraskuuta.

”Täältä puuttui taiteellisesti vahva kitarafestivaali, vaikka kitara on maailman suosituin soitin”, kertoo taiteellinen johtaja Raul Mannola festivaalin syntyhetkestä. ”Soitin manageri Deniz Bedretdinille ja siitä se sitten lähti. Halusimme tuoda taiteellisesti ja kansainvälisesti korkeatasoista soittoa, joka avaa ymmärtämään kitaran laajat mahdollisuudet.”

Raul Mannola asuu Espanjassa, ja hänet tunnetaan siellä erittäin korkeatasoisena flamencokitaristina. ”Omat juureni ovat jazzissa ja arvostan sitä suuresti. Jazzissa muodostuu uusi tyyli joka kymmenes vuosi,” Mannola nauraa. ”Siitä löytyy aina uutta.”

HUG Festivaali yhdistää musiikkia kitaran avulla. ”Tänä päivänä musiikin laaja kenttä on fragmentoituneempi kuin koskaan”, Mannola sanoo.

”Meille on tärkeää, että yleisö löytää yhteisen kielen. Kuulija, joka ei itse soita, tarvitsee muusikoita päästäkseen jaettuun tunne-elämykseen. Minä kutsun sitä mereksi. Se koostuu pienistä pisaroista mutta on silti kokonaisvaltainen tunne, jossa ego katoaa ja sulautuu osaksi jotain suurempaa.”

Suomalaisia huippunimiä festivaalilla ovat klassisen soiton kansainvälistäkin mainetta niittäneet Otto Tolonen ja Jussi Nieminen sekä jazz-blues-taituri Timo Kämäräinen ja legendaarinen steel-kitaristi Olli Haavisto. Festivaalilla vierailee myös huikea David Carmona, flamencon ihmelapsi, joka levytti ensimmäistä kertaa jo 11-vuotiaana.

FLAMENCOA SOITTAEN JA TANSSIEN

HUG tuo esille myös erilaisia instrumentteja. Mannola itse esiintyy Vándalus-yhtyeen kanssa lauantaina.

”Soitamme puhdasta flamencoa ja mukana on laulajan lisäksi myös tanssija. Minua kiehtoo flamencossa se pieni kohta, jossa arabialainen luutunsoitto ja flamencokitara ovat veljeksiä ja soivat luontevasti yhteen. Aikaisemmin on vain laitettu soittajia vierekkäin kuin öljyä ja etikkaa, mutta me onnistuimme sekoittumaan ja pääsemään hyvin syvälle flamencoon. Odotamme Savoyn ensiesitystä suurella mielenkiinnolla.”

Olli Haaviston ja Timo Kämäräisen esitys avaa festivaalin perjantaina:

”Nämä ovat suomalaista huippua ja edustavat vahvasti jazzin lisäksi myös rock-maailmaa, niin akustisesti kuin sähkökitarallakin”, Mannola kertoo. ”Heidän soittamisensa on niin pitkälle kehittynyttä, että konserttiin kannattaa mennä täysin avoimin mielin”, Mannola hymyilee. ”Sieltä voi nimittäin tulla ihan mitä vaan!”

HUG Festivaali Savoyssa 20. ja 21.11.2015

Liput 38/32 e / ilta

Perjantain ohjelma:

http://www.savoyteatteri.fi/tapahtuma/27E49877805EA1E904DD5203F5228196/fi/HUG_Helsinki_Universal_Guitar_Festival

Osta liput perjantaille tästä linkistä:

http://www.lippupalvelu.fi/event/hug-kitarafestivaali-lippuja/161913

Lauantain ohjelma:

http://www.savoyteatteri.fi/tapahtuma/B25426FB85CC03E97A8D0697A5427085/fi/HUG_Helsinki_Universal_Guitar_Festival

Osta liput lauantaille tästä linkistä:

http://www.savoyteatteri.fi/tapahtuma/B25426FB85CC03E97A8D0697A5427085/fi/HUG_Helsinki_Universal_Guitar_Festival

Festivaalin kotisivut: www.guitarhelsinki.com

Lue lisää Raul Mannolasta: https://savoyteatteri.wordpress.com/2015/04/20/taiturin-savelin/

http://www.raulmannola.com/

Kommentit

  1. Espanjanjassa vielä 70-80luvulla aitoa musaa myös flamencoa oskar ja sen veli soittivat tosi hyvin hardis baarissa torressa san miguelilla ois pitänyt tuoda pojat suomeen soittamaan se oli sitä nuoruus aikaa piti ja piti

Kommentoi