Yleinen savoylaiset

La Dame Blanchen maukas musiikillinen ja kulttuurillinen cocktail

La Dame Blanche

Monille kuubalainen musiikki tarkoittaa samaa kuin maailmanlaajuisesti suosittu son, jota soitetaan ja tanssitaan Suomessakin. Mutta Kuubassa tehdään myös muuta. La Dame Blanche sekoittaa väkevän sopan reggaesta, hiphopista ja cumbiasta.

”Son on yhä monen musiikkityylin perusta Kuubassa, mutta meillä on tänä päivänä kaikenlaista, kuten hiphopia, ja cubatonia – joka on paikallinen versio reggaetonista”, La Dame Blanche kertoo.

Myös hänen taustansa on juntattu soniin jo verenperinnössä. Hänen oikea nimensä on Yaite Ramos ja hänen isänsä, pasuunansoittaja Jesus Aquaje Ramos työskenteli Buena Vista Social Club –orkesterin taiteellisena johtajana.

Yaite Ramos muutti parikymppisenä Pariisiin ja asuu nyt puoliksi siellä ja Kuubassa. Pariisissa hän hankki esiintymiskokemusta erilaisissa yhtyeissä, imi vaikutteita ja muokkasi tyyliään. Siellä syntyi vähitellen La Dame Blanche.

”Oman tyylin löytäminen oli tosi kova homma. Sen perustaksi tuli vapaus. En pysy minkään lajityypin rajoissa. Sekoitan kuubalaisia juuriani, taustaani lattarijazzissa, opiskelemaani klassista huilua, hiphopia, cumbiaa, elektroa. Mutta sonissa juureni ovat aina”, kertoo La Dame Blanche.

Isä ei aluksi pitänyt lainkaa La Dame Blanchen musiikista. Vasta kun isän ystävät ja kollegat alkoivat intoilla tyttären musiikista, hänkin lämpeni sille. Nyt La Dame Blanche iloitsee isänsä huomiosta ja arvelee saaneensa tämän hyväksynnän.

Nimellä La Dame Blanche on monia merkityksiä. Yksi on viittaus ranskalaiseen kansanperinteeseen, jossa valkoiset rouvat olivat aaveita. Niihin saattoi törmätä luolien liepeillä, silloilla tai teiden risteyksissä. Valkeiden naisten kerrotaan toisinaan vaatineen ohikulkijaa yhtymään tanssiin ennen kuin matka sai jatkua.

”La Dame Blanche tarkoittaa risteysten henkeä, ensimmäisen maailmansodan vakoojarinkiä, oopperaa, herkullista jäätelöä ja soturia. Otin nimeni universaalista legendasta ja haluan, että se merkitsee naista, jolla on sanoma”.

Teksti: Kalevi Heiskanen


La Dame Blanche Savoy-teatterissa keskiviikkona 27.10.2021 klo 19.00

Katso video tästä

Lisätietoja

Liput

Kommentoi