Yleinen savoylaiset

Tom Harrell, trumpetisti extraordinaire

Tom Harrell

Savoy JAZZFestillä perjantaina 6.3. nähtävä trumpetisti Tom Harrell on pitkällä urallaan soittanut mm. legendojen Stan Kentonin, Woody Hermanin, Horace Silverin ja Bille Evansin yhtyeissä.

Harrell on soittanut liki 300 levyllä, julkaissut 40 omaa albumia, ja hänet on monena vuotena valittu erilaisissa äänestyksissä vuoden trumpetistiksi. Useat levytykset, joilla Harrell on ollut mukana, on palkittu Grammyilla. Myös Harrellin omasta laajasta tuotannosta löytyy Grammy-ehdokkuuden saanut levy, vuonna 1999 ilmestynyt Time’s Mirror. Listaa Harrellin maineteoista voisi jatkaa pitkään.

Vuonna 1946 syntynyt Harrell aloitti trumpetin soiton kahdeksanvuotiaana. Hän keikkaili jo teini-ikäisenä kotiseutunsa San Franciscon klubeilla. Harrell opiskeli sävellystä Stanfordin yliopistossa, josta valmistuttuaan hän liittyi Stan Kentonin yhtyeeseen ja soitti siinä vuoteen 1969 saakka. Levyttämään Harrell pääsi ensimmäistä kertaa1970-luvun puolivälissä soittaessaan Horace Silverin yhtyeessä Silver’n Brass. Ensimmäisen omaa nimeään kantavan levynsä, Aurora/Total Harrell julkaisi vuonna 1976. Viimeisin, jälleen kerran kovasti kehuttu levy, Infinity ilmestyi vuonna 2019.

Tom Harrell on elegantti muusikko ja säveltäjä, jonka musiikkia on kuvailtu täsmälliseksi, mietiskeleväksi, bebobin innoittamaksi jazziksi. Niin eittämätön instrumenttinsa taitaja kuin onkin ei Harrell musiikissaan pidä itsestään meteliä. Hän on vähäeleinen ja syvällinen soloisti, jonka soitto on yhtä aikaa älykästä, sielukasta, tuoretta ja lähestyttävää. Samoja termejä on käytetty kuvailemaan hänen levyjään.

Harrellin kanssa Helsingissä lavalle nousee todella kovatasoinen kvartetti. Tenorisaksofonisti Mark Turnerin soittoa on joskus verrattu John Coltraneen. Turner on soittanut yli 45 yhtyeessä ja julkaissut yhden oman levyn. Kitaraa soittaa Charles Altura, joka on Harrellin ohella soittanut yhdessä mm. Chick Corean ja Terence Blanchardin kanssa. Kontrabasisti Ben Street puolestaan on aiemmin soittanut mm. Suomessa juuri vierailleen kitaristin John Scofieldin kanssa. Rummuissa on Adam Cruz, joka orkesterin muiden jäsenten tavoin kuuluu amerikkalaisen jazzin luottosoittajiin.

Perjantai-illan kaksiosainen konsertti aloitetaan brasilialaisin rytmein, Joyce Morenon ja UMO Helsinki Jazz Orchestran heittäytyessä Antonio Carlos Jobimin rytmeihin.

Lisätietoa illan konsertista löydät tästä

Lippuja Savoy JAZZFestiin voit ostaa Savoy-teatterin lippuluukulta tai Lippupisteestä https://www.lippu.fi/artist/savoyjazz/

Savoy JAZZFestin ohjelma
to 5.3. klo 19 Richard Bona with Alfredo Rodriguez & Pedrito Martinez
pe 6.3. klo 19 Joyce Moreno & UMO Helsinki | Tom Harrell
la 7.3. klo 19 Adam Ben Ezra | Ricky-Tick Big Band & Elena Pinderhughes
su 8.3. klo 15 Johanna Försti: A Song to Sing

Kommentoi