Yleinen savoylaiset

The Philip Glass Ensemble esittää teosharvinaisuuden Savoyssa

The Philip Glass Ensemble vierailee Savoy-teatterissa lauantaina 28.3.2020.

Savoy-teatterin kirjoittajavieraana säveltäjä Juhani Nuorvala

”Savoyssa kuullaan nyt jotakin, jota voi sanoa kantaesitykseksi: Music in Eight Parts.”

The Philip Glass Ensemble on jo viidenkymmenen vuoden ikäinen! Yhtye on pysynyt aktiivisena, vaikka Philip Glass alkoi 1980-luvulla säveltää orkesterille ja myöhemmin myös perinteisille kamarimusiikkikokoonpanoille. Uusia teoksia säveltäjän omalle, elektronisista kosketinsoittimista ja puhaltimista koostuvalle yhtyeelle syntyi 1980-luvulla vielä useita ja 1990-luvulla muutama; viimeinen on vuodelta 2008.

Konserteissa on soitettu alkuperäisohjelmiston lisäksi myös sovituksia Glassin ooppera- ja elokuvamusiikista. Toisaalta juuri ensemble on se väline, jonka puitteissa Glass loi musiikillisen kielensä ja soundinsa, ja nämä hän on kuljettanut muihin mediumeihin. Lisäksi sillä, että Philip Glass ja Steve Reich puoli vuosisataa sitten perustivat musiikkiaan varten omat yhtyeensä, on ollut nykymusiikille yhtä innoittava ja kauaskantoinen vaikutus kuin heidän sävellyksilläänkin.

Savoyssa kuullaan nyt jotakin, jota voi sanoa kantaesitykseksi: Music in Eight Parts. Tuskinpa yleisön joukossa on ketään, joka oli paikalla New Yorkin Guggenheim-museossa tammikuussa 1970, kun se ensimmäisen kerran esitettiin. Kappale jäi pois yhtyeen ohjelmistosta, ja partituurin luultiin kadonneen, kunnes musikologi Keith Potter löysi sen vuonna 2000. Käsikirjoitus oli myynnissä Christie’s -huutokaupassa vuonna 2017. Siitä maksettiin reilut 40 000 dollaria. 

Glassin ensemble-musiikin kausi huipentui nelituntiseen sarjaan Music in Twelve Parts (1971-74). Kuultuaan ensimmäisen osan säveltäjä Eliane Radigue sanoi Glassille: ”Tykkäsin kovasti! Milloinkas muut osat soitetaan?” Tästä Glass sai ajatuksen luoda kaksitoistaosaisen jättiläisteoksen, jossa esitellään ja kehitellään kaikkia hänen siihenastisen minimalistisen yhtyemusiikkinsa ideoita, kuten niitä additiivisia konstruktioita, joita esiintyy myös Music in Eight Parts -teoksessa.

’Part’ tarkoittaa paitsi ’osaa’, myös ’ääntä’ eli ’stemmaa’. Kappaleessa, josta tuli Music in 12 Parts -sarjan ensimmäinen osa, oli kaksitoista päällekkäistä ääntä. Music in 8 Parts on yksiosainen teos, jonka sävelkudos koostuu kahdeksasta äänestä. Kontrapunktisesta sommitelmasta ei kuitenkaan ole kyse, vaan musiikki muodostuu tasaisella nopeudella kiitävästä sävelvirrasta, joka alati laajenee ja supistuu yhdestä sävelestä intervalliin tai sointuun ja takaisin, kasvaen loppua kohden vähitellen ”haitarimaiseksi” kuvioksi, kuten säveltäjä luonnehtii.

The Philip Glass Ensemblen tyypillisen, muhkeana seinämänä vyöryvän soundin luovat sähköurut ja sähköisesti vahvistetut saksofonit, huilut, bassoklarinetti sekä lauluäänet. Alkuaikoina kokeiltiin muitakin soittimia, ja kokoonpano vaihteli myös yksinkertaisesti sen mukaan, keitä oli saatu houkuteltua mukaan. Toisin kuin monissa aiemmissa Glassin teoksissa Music in 8 Partsin partituurissa soittimisto on määritelty: kahden saksofonin ja kolmien urkujen lisäksi alttoviulu ja sello.

Myös 1980-luvun menestysalbumilla Glassworks ensembleen liittyy jousia. Konserteissa jousten samoin kuin vaskien ja kuorojen osuudet soitetaan yleensä koskettimistolta samplerilla. Glassin ensemble otti samplerit käyttöön jo varhain, ensimmäisistä Emulator-instrumenteista alkaen. Ensemblen elektroniikassa on kuljettu pitkä matka alkuaikojen huokeista Farfisa-uruista nykyiseen huipputekniikkaan, mutta jo alusta lähtien yhtyeeseen on jäsenenä kuulunut miksaaja, jonka tehtävä on huolehtia täyteläisestä, monoliittisesta Philip Glass -soundista.

Nuottikäsikirjoitukseen voi tutustua Christie’s-huutokaupan katalogissa: https://www.christies.com/lotfinder/Lot/glass-phillip-b-1937-autograph-music-manuscript-6098304-details.aspx

Useimmille muusikoille Music in Eight Partsin partituuri lienee käsittämätön, mutta Glassin minimalistisen musiikin tuntijoille se näyttäytyy eleganttina ja käytännöllisenä. Kunkin toistokuvion sävelten määrä ja ryhmittely selviävät kaaviosta, jossa numerot viittaavat ohjesivulta ilmenevään, jokaisen soittajan omaan sävelikköön.

 

Kirjoittaja on säveltäjä, joka on perehtynyt minimalismiin ja amerikkalaiseen nykymusiikkiin.

juhaninuorvala_kuvaaja_wilmahurskainen1920x1080
Vas. Sabrina ja Juhani Nuorvala, kuvaaja Wilma Hurskainen

 

Philip Glass Ensemble – Music in Eight Parts

Savoy-teatterissa maanantaina 8.11.2021 klo 19

Music in Eight Partsin lisäksi yhtye esittää konsertissa otteita teoksista Koyaanisqatsi, Glassworks, The Photographer ja Einstein on the Beach.

Liput 27-67 e: https://bit.ly/3aGLjLH

Kommentoi