Yleinen savoylaiset

Runollisen elokuvan juhlaa

The Color of Pomegranates 1969

Armenia Festissä nähtävä, Sergei Parajanovin ohjaama The Color of Pomegranates (Granaattiomenan väri, 1969), on elokuva 1700-luvulla vaikuttaneen runoilijan Sayat-Novan (1712-1795) elämästä. Uransa aikana Sayat-Nova kirjoitti satoja tekstejä, jotka elävät yhä niin hänen itsensä kuin muiden niihin säveltämissään lauluissa.

Elokuva ei kerro Sayat-Novan elämäntarinaa perinteisen elämäkertaelokuvan tavoin. Pikemminkin hänen elämänsä toimii lähtökohtana joukolle hänen elämänvaiheisiinsa pohjaavia, runollisen unenomaisia kuvia. Elokuva on hyvin staattinen, kamera ei liiku, perspektiivi on liki kaksiulotteinen, dialogia on tuskin lainkaan. Kyse on enemmän joukosta eläviä kuvia (tableaux vivants), muodostuva kokonaisuus kuin elokuva siinä mielessä, jossa se normaalisti ymmärretään.

Sergei Parajanov on sanonut saaneensa inspiraation elokuvan vaikuttavaan visuaaliseen ilmeeseen armenialaisista miniatyyrimaalauksista. Hän sanoo etsineensä kuviinsa samanlaista muotojen ja värien harmoniaa kuin hän löysi noista maalauksista.

Vuonna 1969 valmistunut elokuva poikkesi täysin tuolloin Neuvostokulttuurissa vallinneesta tiukan realistisesta tyylistä. Tämä ”elokuvallinen runo” ei saanutkaan viralliselta taholta kovin suopeaa vastaanottoa. Itse asiassa elokuvan esittäminen muualla kuin Armeniassa kiellettiin aluksi täysin. Perusteina käytettiin mm. sitä, ettei elokuva kertonut suoraan runoilijan elämästä ja siinä oli liikaa uskonnollisia ja kansallisia piirteitä. Kaikki asioita joita Neuvostoliitossa katsottiin tuolloin karsaasti.

Visuaalisesti The Color of Pomegranatesin on sanottu kuuluvan kauneimpiin koskaan tehtyihin elokuviin. Martin Scorsese, joka on ollut mukana restauroimassa elokuvaa vuonna 2014, on sanonut: ”Elokuvan jälkeen en tiennyt sen enempää Sayat-Novan elämästä kuin ennen elokuvaa. Sen sijaan Parajanov on onnistunut luomaan unohtumattoman elokuvallisen elämyksen.”

Sergei Parjanov on sanonut kaikkien elokuviensa pohjalla olevan neljä tärkeää asiaa; armenialainen kansanperinne, jumala, rakkaus ja tragedia.  Tämä mielessä pitäen The Color of Pomegranates on elokuva, jota ei ehkä ole tarkoitus ymmärtää niinkään järjellä kuin vain antautua sen vietäväksi kaikki aistit avoinna ja kokea se tunteen tasolla.

Antti Alasen tekstin pohjalta, Esko Rautakorpi

The Color of Pomegranates

Savoy-teatterissa osana Armenia Festiä

25.1.2020 klo 20.15

26.1.2020 klo 18.30

Pääkieli armenia, tekstitys englanniksi

Liput 10 €


Armenia Festissä esiintyvät myös armenialaiset yhtyeet The Naghash Ensemble ja Vardan Hovannissan Trio

Liput alk. 27 €, koko viikonlopun festivaalilippu 70€

Liput elokuvaan ja koko Armenia Festiin Lippupisteestä

Kommentoi