Yleinen savoylaiset

Reuben Kaye: Elämä on kabaree

Australialaistähti yhdistää vaivattomasti korkeakulttuuria ja vessahuumoriaReuben Kaye palaa Savoy-teatteriin huhti-toukokuun vaihteessa, sopivasti vapun juhlatunnelmissa (30.4.-2.5.2020). Mikäli Savoy-illalta odottaa taskulämmintä, pikkunokkelaa estradiviihdettä, kannattaa luultavasti jäädä kotiin.

Kayen show ei säästä ketään. Sen punaisena lankana kulkee hänen oma tarinansa. Hersyilevä, härski huumori ei yritäkään peittää tummia sävyjä. Nuori juutalainen homo varttui urheilufanaatikkoja ja perinteistä maskuliinisuutta palvovassa Australiassa. Kasvutarina on paikoin karu, julma ja yksinäinen.

Kayen kaikki aistit räjäyttävä show yhdistää vaivattomasti korkeakulttuuria ja vessahuumoria. Yleisö on kiinteä osa interaktiivista esitystä. Kukaan ole turvassa, kun diiva laskeutuu katsomoon: hän sivaltaa yhtä huumorin ruoskalla, ottaa estoitta fyysisen kontaktin toiseen. Kaye saattaa viskata takkinsa pahaa aavistamattoman katsojan syliin ja käskeä toimittamaan sen pesulaan.


Setämiesten kauhu?

Show kääntää yhteiskunnan normaalit valtarakenteet ylösalaisin. Lempeimmän kohtelun saavat vähemmistöjen edustajat ja naiset, tulilinjalla ovat heteromiehet. Parrakas setämies pääsee taatusti lähikontaktiin Reubenin kanssa. Nolatuksi tulemisen pelossa ei kuitenkaan kannata jättää keikkaa väliin: Kayen huumori on pirullisimmillaankin armollista ja mukaan heittäytymisestä jää kaikille lopulta hyvä mieli.

Ruben Kaye on itsessään visuaalinen elämys. Pitkä ja raamikas mies tepastelee lavalla huikeissa koroissa, jotka hän esittelee yleisölle ”äiti, minulle olisi sinulle kerrottavaa” -kenkinään. Hänen mikrofonissaan liehuu Kim Kardashian -tyyppinen pitkä musta poninhäntä. Vaihtuvat esiintymisasut loistavat kaikissa sateenkaaren väreissä. Ne on koristeltu höyhenillä, silkillä ja kimaltelevilla kivillä.

Lauluja oman bändin säestyksellä

Kabareen laulut ovat tutumpaakin tutumpia, mutta Kayen käsittelyssä ja upeasti tulkitsemina aivan omanlaisiaan. Charles Aznavourin klassikko Les Marins muuntuu lähes kahdeksanminuuttiseksi Sailor Boys -saagaksi.

Myös Kate Bushin, David Bowien ja monien muiden kuuluuksien musiikkia kuullaan läpi illan. Kaye kutsuu Men at Workin jättihittiä Down Under Australian uudeksi kansallislauluksi, koska oikeilla kansallislauluilla on nykyään liian pelottava kaiku.

Reuben Kaye vierailee Savoy-teatterissa oman Kaye Hole -yhtyeensä kanssa.
 
Reuben Kaye Savoy-teatterissa 30.4.-2.5.2020
Esitykset klo 19
Permanto K 18, parvi S
Suositus: alaikäiset vanhempien harkinnan mukaan ja vanhempien seurassa
Liput 37-67 €

Osta liput tästä: https://www.lippu.fi/artist/reuben-kaye/
 
Whip-smart cabaret from the Australian superstar ’Kaye shines!’ (Scotsman).
’A comedy star’ (Times).
’The evil love child of Liza Minnelli and Jim Carrey’ (BritishTheatre.com).
’Reuben Kaye is everything a cabaret act should be’ (Chortle.co.uk).
The obscenely intelligent, beautifully filthy, and rib-crackingly funny, Reuben Kaye finally returns to Edinburgh in an explosion of high camp and filthy humour. ’Colossally fabulous’ (Scotsman).
’A one-man tour de force, hilarious, outrageous and bloody fabulous. Reuben Kaye’s got the goods’ ***** (Advertiser). ***** (EdFestMag.com). ***** (BroadwayBaby.com). ***** (One4Review.co.uk).

Kommentoi