Yleinen savoylaiset

Savoy goes Pride -illassa suurten diivojen musiikkia

Pola Ivanka konsertoi Savoy-teatterissa Pride-viikolla. Kuva Jukka Alasaari.

Kotimainen laulava drag queen Pola Ivanka on omimmillaan esittäessään Lea Lavenin lauluja. Drag-esitykset vetävät katsomoihin yleisöä seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

Helsinkiläinen drag queen Pola Ivanka nousee Savoy-teatterin lavalle perjantaina 28.6. klo 19 seksuaalivähemmistöjen oikeuksia juhlivalla Pride-viikolla. Savoy goes Pride -konsertissa nähdään Pola Ivankan Rainbow Diva! -show. Helsinki Pride -viikko muistuttaa yhtäläisten oikeuksien kuuluvan kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta.

Drag queen eli drag-kuningatar tarkoittaa miestä, joka esiintyy lavalla naisena ja hyödyntää vastakkaisen sukupuolen ominaisuuksia. Drag rikkoo sukupuolirajoja ja -rooleja.

”Haluan esiintymällä ottaa kantaa ihmisoikeuksiin, olla rohkea ja avoin esikuva”, sanoo laulavana kotimaisena drag queenina tunnettu Pola Ivanka eli Mika Tepsa (s. 1974). Monesti drag-kuningattaret ”laulavat” taustanauhan kanssa, mutta Ivanka laulaa itse.

Hymyilevä, hyvin positiivisen oloinen Tepsa on pyöräillyt haastatteluun läpi keväisen Helsingin kurkkukipuisena. Aamulla hän on jo ehtinyt tuskastua, kiukustua, mutta myös nauraa ja tuntea itsensä kosketetuksi – eikä kello ole vasta kuin kymmenen. Taitaa olla tunneihmisiä!

Drag mahdollistaa monenlaisia tapoja ilmaista itseään; se on esittävää taidetta ja itseilmaisua, imitaatiota ja parodiaa. Esitettävät hahmot ovat suuria diivoja.

”Oma lempihahmoni on Lea Laven. Hänellä on upea iso lauluääni, jossa on syvyyttä. Lavenissa on uljautta niin ihmisenä kuin esiintyjänä.”

Pelkästään drag queenina ei Suomessa elä; Tepsa valmistuu pian laulunopettajaksi, joka kouluttaa myös puhetyöläisiä.

Savoyssa kuullaan Pola Ivankan esittämänä ja orkesterin säestyksellä Lavenin lisäksi esimerkiksi Jacques Brelia, fadoa, mustalaismusiikkia ja Anneli Saaristoa, ”isoja biisejä, isoja lauluja ja laulajia”. Mukana on myös Pola Ivankan elämän tärkein laulu This is my life, jonka on laulanut Dame Shirley Bassey, ”kaikkien drag-esitysten äitijumalatar”.

Savoyssa vierailee kesäkuisena iltana myös muita laulavia drag-tähtiä, jotka muodostavat Ivankan kanssa Drag-leidit lavalla -kokoonpanon. Leidien kiertue etenee tänä vuonna läpi Suomen ja konsertteja kertyy 27. Esiintymissalien koko vaihtelee, mutta esimerkiksi Lahdesta on vuokrattu Sibeliustalon pääsali. Vuotta 2020 buukataan jo täysillä.

”Enää kyse ei ole yritysten pikkujouluista, kuten aikoinaan. Voimia yhdistämällä saamme drag-taiteelle huomiota.” 

Esityksissään Ivanka haluaa paitsi ravistella ennakkoluuloja, myös luoda tunnelmia ja koskettaa. Tepsa on kiertänyt Pola Ivanka -hahmona Suomea jo 25 vuotta, joista itse ilman taustanauhaa laulaen noin 15 vuotta. Viime aikoina hän on ottanut mukaan ohjelmaan myös miesten laulamia kappaleita, esimerkiksi Queenia ja Juha Tapiota. Tepsa on alkanut käsikirjoittaa esityksiä ja rakentamaan niistä dramaturgisia kokonaisuuksia. Haaveissa siintää myös oma, pelkästään Polalle tehty musiikki.

Menneinä vuosina oli välillä vaikeaa, kun normista poikkeava erilainen artisti saattoi herättää yleisössä jopa vihaa tai halveksuntaa. Pola Ivankaa on esimerkiksi heitetty kaljatuopeilla kesken esityksen.

Suuressa maailmassa drag queenit elävät nyt uutta tulemistaan. Niin on käynyt myös Suomessa, Tepsa sanoo.

”Nykyisin koen olevani etuoikeutettu. Saan elää seksuaalivähemmistössä sateenkaari-ihmisenä ja tehdä tätä työtä.”

Pola Ivankan tapasi Leena Honkavaara

Kommentoi