Yleinen savoylaiset

Savoyn joulu lähestyy

SavoynJoulu_nettikuva

Savoyn joulu lähestyy!

Kaamoksen taittamisessa tarvitaan kaikkia taikoja. Onneksi on joulukuu ja laulun valo.  Musiikki hohtaa jokaiselle, ja tuskin kukaan kasvaa niin suureksi, ettei pehmenisi joululauluille.

Ensimmäinen merkintä joululauluista ajoitetaan vuoteen 129, jolloin Pyhä Telesforus määräsi jouluyön messussa esitettäväksi Gloria in excelsis Deo. Suomeksi laulu tunnetaan nimellä Kuului laulu enkelten. Suomenkielisistä ensimmäinen on Martti Lutherin sanoittama Enkeli taivaan vuodelta 1535, ja väitetään, että hän myös sävelsi laulun.

Kielitoimistoon alkaa jo lokakuussa tulvia kysymyksiä siitä, mitä on äidin ”kystä kyllä” tai ”lasten silkohapset”. Tarkkuus on tärkeää: On paheksuttu Suomen kauneimmaksi joululauluksi äänestettyä Sylvian joululaulua, sillä siinä esiintyvä pikkulintu on todennäköisesti mustapääkerttu, joka ei mitenkään voi haikailla Suomen joulua ja nietoksia, koska saapuu maahamme vasta toukokuun paikkeilla.

Joululaulujen herättämät tunteet ovat vahvoja mutta onneksi kuuluvat tasapuolisesti kaikille. Teinikin saattaa heittäytyä nostalgiseksi ja seniori virkeäksi. Jokainen on joskus joutunut joulujuhlaan, jossa haparoi tutun laulun sanoja spontaanissa kuorossa. Joululaulujen voima onkin kollektiivisessa muistossa – parhaat laulut matkaavat yli sukupolvien ja mantereiden ja liimaavat meidät yhteen viettämään vuoden suurinta juhlaa vaikka millaisessa muodossa. Kuten Reino Helismaa muistutti: Äänellään se variskin laulaa.

Savoyn joulua vietetään silti ilman siivekkäitä. Tänä vuonna tuomme rikkaan ja rakkaan kokoelman lämpimiä, viihdyttäviä ja tunnelmallisia joululauluja, joita tahdittaa upea UMO mestarillisen Pepe Willbergin, Diandran, Osmo Ikosen ja Aili Ikosen kanssa.
Toivotamme kaikki tervetulleiksi rekiretkelle korkeisiin nietoksiin, jouluyöhön, rauhaan päälle maan sekä tapaamaan maailmanlaajuiset Christmas Classics -suosikit. Iloksemme joululaulujen patina vain paranee ajassa!

Teksti Aino Halonen

Savoyn joulu 16. ja 17.12. klo 19

Ohjelmassa mm. Oi, jouluyö, A Child is Born, Jouluyö, juhlayö ja All I want for Christmas is You. Konsertin juontaa Jussi-Pekka Rantanen.

YLE taltioi 16.12. konsertin, ja se esitetään TV1:ssä joulupäivänä 25.12. klo 19.15

Kommentoi