Yleinen savoylaiset

Sirkus on Aikamoiselle elämäntapa

 

Savoyn lastenviikonlopussa 14.-15.3.2015 kuullaan satuja, syödään pastaa, esitetään sirkusta sekä pidetään Yökyöpeleiden levynjulkistamiskonsertti. Kuvat Sirkus Aikamoinen ja YLE
Savoyn lastenviikonlopussa 14.-15.3.2015 kuullaan satuja, syödään pastaa, esitetään sirkusta sekä pidetään Yökyöpeleiden levynjulkistamiskonsertti. Kuvat Sirkus Aikamoinen ja YLE

 

Savoy-teatterin lastenviikonloppua vietetään jälleen 14.-15. maaliskuuta. Lauantaina ohjelmassa on satutunteja klo 11 alkaen, ravintola Preston pastabuffet klo 11.30-13 ja klo 13 Sirkus Aikamoisen esitys.

Sirkustaide on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisessa esitystaiteessa. 1970-luvulla Ranskassa kehitettiin cirque nouveau, uusi sirkus eli nykysirkus, joka erillisten esitysten sijaan esitti yhtenäisiä näyttämöteoksia sirkuksen keinoin. Suomeen nykysirkus rantautui 90-luvun lopulla ja hurmasi nopeasti laajat yleisöjoukot. Moni harrastaa lajia vakavasti ja esitysryhmiä on runsaasti.

 

”Jo pelkästään akrobatia on kehittynyt Suomessa valtavasti”, kertoo Jouni Ruuth, yksi Sirkus Aikamoisen perustajajäsenistä. ”Esiintyjät ovat todella korkeatasoisia”.

 

Sade Kamppila nyökkää. ”Kotimainen yleisö ei aina tiedä, kuinka kovatasoisia suomalaiset sirkustaiteilijat ovat”, hän miettii. ”Mekin esiinnymme usein ulkomailla, vaikka alun perin Sirkus Aikamoinen perustettiin juuri siksi, että voisimme paremmin työskennellä kotimaassa”.

 

Ruuth, Kamppila ja Oskar Rask valmistuivat 2009 ja perustivat heti oman ryhmän. ”Halusimme taiteellista itsenäisyyttä”, Rask kertoo. ”Halusimme tehdä yhdessä monipuolisia esityksiä emmekä erikoistua vain yhteen tekniikkaan.”

*
SIRKUS ON KANSAINVÄLINEN LAJI

Jo vuonna 2010 ryhmä valittiin Euroopan kymmenen lupaavimman uuden sirkusprojektin joukkoon. ”Nyt menee oikein hyvin”, kertoo Tuomas Vuorinen, joka liittyi ryhmään 2013. ”Teemme isompaa Onnellisten maa -esitystä ja myös omia pienempiä. Savoyssa esitämme parhaita palojamme cyr-renkaan, keilojen ja polkupyörän kanssa.” Ryhmä viihtyy lavalla yhdessä ja soittaa myös musiikkia itse. ”Meitä voisi kuvailla sanoilla lapsenmielinen ja huoleton, koska sitähän sirkus on. Mutta pohjimmiltaan kyse on vakavasta työstä, jossa on myös riskinsä”, Jouni kertoo.

 

Sirkus vaikuttaa edelleenkin elämäntavalta eikä ammatinvalinnalta, kuten moni muukin taiteellinen työ. Suomessa on kaksi ammatillista koulutuslinjaa, ja niissä opiskelu kestää kolmesta neljään vuotta. Suurin osa suomalaisista sirkustaiteilijoista on käynyt jomman kumman kotimaisen koulutuksen.

 

”Se on vasta paperi. Sen lisäksi on aidosti osattava. Harjoittelun on oltava säännöllistä, tämä on hyvin kurinalaista työtä”, Sade Kamppila kertoo. ”Sitä haluaa kehittyä ja oppia uutta. Jos joskus tuntisin olevani valmis, varmaan lopettaisin kokonaan!”

 

Aikamoiset tekevät tällä hetkellä akrobatiaa päätyökseen. ”Kyllä tällä työllä voi elää, vaikkakaan ei leveästi”, Tuomas Vuorinen kertoo. ”Pitää olla koko ajan valmis lähtemään kiertueille. Suomalaiset tulevat Keski-Eurooppaan aika kaukaa, jolloin esitysten hinta nousee. Varmaan siksi niin moni suomalainen sirkustaiteilija jää Eurooppaan työskentelemään.”

 

Ryhmä palaa harjoitussaliin. Vuorinen kiertää ranteisiin tukinauhaa ja Rask venyttelee nilkkojaan. Lämmittelynä on Kamppilan heittelyä korkeammalle ja korkeammalle, kunnes tämä kiepsahtaa ilmassa täyden voltin. Ei ihan samaa kuin tavallinen päivä toimistolla.

 

teksti: Aino Halonen

Sirkus Aikamoinen Savoyn lastenviikonlopussa lauantaina 14.3. klo 13. Esitys on koko perheelle, mutta suositusalaikäraja on 3 vuotta. Kesto 40 min.

www.sirkusaikamoinen.fi

***********************************************************************************************************************

KOKO LASTENVIIKONLOPUN OHJELMA:

***********************************************************************************************************************

Lauantai 14.3.
klo 11 ja 11.30 MERIROSVON SATUTUNTI (vapaa pääsy, hae ilmaislippu ennakkoon Savoyn lipunmyynnistä) Yhteistyössä Rikhardinkadun kirjaston kanssa
http://www.savoyteatteri.fi/…/CFB…/fi/Merirosvon_satututunti

klo 11.30 Pastabuffet ravintola Prestossa, aikuiset 10 e, lapset 5 e paikan päällä ostettuna

Pastaa ja sirkushuveja!
Preston mehevä pastabuffet ja huikea sirkusesitys (SIRKUS AIKAMOINEN) etukäteen ostettuna yhteishintaan 60 euroa koko porukalle (2 aikuista ja 2 lasta). Pastabuffet auki la 14.3. klo 11.30-13.

*
klo 13 SIRKUS AIKAMOINEN, liput alk. 10 €
Ilkikurinen joukko musisoivia sirkustaiteilijoita valtaa lavan.
Vanteet pyörivät, kalikat lentelevät ja ukulele soi. Palkittu ryhmä näyttää parhaat temppunsa ja saa lahkeet lepattamaan. Kuinka monta akrobaattia mahtuu polkupyörään?
Lavalla Oskar Rask, Tuomas Vuorinen, Sade Kamppila ja Jouni Ruuth.
Kesto: 40 minuuttia
Ikäsuositus: +3 v
http://www.savoyteatteri.fi/…/F918EDE9…/fi/Sirkus_Aikamoinen

****

****
Sunnuntai 15.3.
klo 15 YÖKYÖPELIT, liput alk. 10 € (lapset), 15 € (aikuiset), 40 € (perhelippu, 2+2)
Laura Ruohosen suosittuihin kirjoihin perustuvat merkilliset ja hullunhauskat hahmot esittävät riemukkaita kappaleitaan. Sävellykset: Anna-Mari Kähärä.

Helsingin Kaupunginteatterin Yökyöpelit-näytelmä keräsi paljon suosiota ja tarinasta tehtiin 13-osainen televisiosarja Pikku Kakkoselle. Martti Suosalon esittämän agentin Nero Narun auto katoaa parempii suihin, ja hampaanjälkiä seuratessaan Naru päätyy outoa elämää kuhisevaan Yökyöpeleitten taloon, jossa elämöivät mm. vanhempiaan terrorisoiva Vauvakaani ja apuun rientävä ilkikurinen Mahtimummo.

Lavalla: Martti Suosalo, Seela Sella, Vuokko Hovatta, Emilia Nyman ja Paavo Kerosuo sekä bändi.

Kesto: 40 min, ei väliaikaa, ikäsuositus: yli 3-vuotiaille
http://www.savoyteatteri.fi/…/99106CF902A793C…/fi/Yokyopelit

Kaikkiin esityksiin lippuja Savoy-teatterin lipunmyynnistä, auki arkisin klo 12-14.30 ja 15-18. Lippuja myös Lippupalvelusta, jolloin lipun hintaan lisätään toimituskulut www.lippupalvelu.fi

 

 

 

Kommentoi