Yleinen savoylaiset

Värikäs Bollywood-orkesteri Savoy-teatteriin

Bollywood_blogiin

 

Pohjoinen kohtaa etelän, Bollywood kohtaa Rajasthanin, torvisoittokunnan häämarssit yhdistyvät perinteiseen mustalaismusiikkiin

Intiassa perinteiset muusikot ja länsimaisesta musiikkitraditiosta peräisin oleva torvisoittokunta eivät koskaan soita yhdessä! Toukokuussa Savoyssa esiintyvän Bollywood Masala -orkesterin show on todellinen masala – sekoitus eri traditioita.

Kun kolmekymppinen, rajasthanilaiseen musiikkikastiin kuuluva, seitsemännen polven muusikko Rahis Bharti marssittaa lavalle perustamansa 18-henkisen Bollywood Masala -orkesterinsa, siinä yhdistyy monta intialaista traditiota. Pohjoinen kohtaa etelän, Bollywood kohtaa Rajasthanin, torvisoittokunnan häämarssit yhdistyvät perinteiseen mustalaismusiikkiin.

Bharti vastaa puhelimeen Toursin kaupungista Ranskasta, missä hän on asunut vuodesta 2000. Sieltä käsin hän on kiertänyt maailmaa eri kokoonpanojensa kanssa. Ensimmäinen, ja myös Bollywood Masalan ytimen muodostava ja yhä toimiva bändi oli Dhoad Gypsies of Rajasthan. Dhoad on Bhartin kotikylä, ja Rajanstahnin perinteistä musiikkia soittavat bändissä hänen veljensä ja serkkunsa.

Bharti kertoo muuttaneensa alun perin Ranskaan perinteisen istualtaan soitettavan rumpuparin, tablan soittajana. Aluksi hän esiintyi ranskalaisten muusikoiden kokoonpanoissa.

”Sitten halusin perustaa oman orkesterin. Ensin perustin kotikyläni nimeä kantavan Dhoadin, ja sitten Jaipur Maharaja Brass Bandin. Jaipur on Rajasthanin pääkaupunki. Torvisoittokunta on osa maan brittiläistä perinnettä. Musiikkia soitetaan yleensä vain häissä. ”

”Meidän suvussa kaikki ovat muusikoita”, Bharti sanoo. Hän itse on nykyään Intiassa, ja varsinkin kotiseudullaan, melkoinen kuuluisuus. Hän on myös kastinsa ja perheensä menestyjä. Kukaan ei ole aiemmin yltänyt samanlaiseen kuuluisuuteen kuin hän.

”Perheeseeni kuuluvat veljeni, isä ja äitini, ja vietän heidän kanssaan kotiseudulla muutaman kuukauden vuodessa.”

Bhartin kotikylä sijaitsee köyhässä Rajasthanin osavaltiossa, jossa valtaa pitivät pitkään maharajat, paikalliset kuninkaat. Osavaltion kulttuuri on edelleen hyvin perinteistä ja siihen kuuluu länsimaalaisten mielestä Intian eksoottisimpia perinteitä tulisilla hiilillä kävelevistä fakiireista nukketeattereihin ja tulennielijöihin.

Bharti kertoo ylpeänä, kuinka hän on orkestereineen ehtinyt esiintyä jo niin Ranskan presidentille kuin Englannin kuningattarellekin. Esiintymisiä on takana yli tuhat 80:ssä eri maassa. Suomessakin hän on käynyt Dhoadin ja Jaipur Maharaja Brass Bandin kanssa mm. Pori Jazzissa ja Etno soi! -festivaalilla.

Bharti kertoo, että kun hän perusti Bollywood Masalan, hän halusi tehdä jotain, mitä kukaan ei ole ennen tehnyt ja luoda shown, jollaista ei ole ennen nähty. Toisaalta häntä oli kyselty esiintymään myös isoille lavoille ja festivaaleille, joiden ohjelmaan tarvittiin Dhoadia tai torvisoittokuntaa näyttävämpi kokonaisuus.

Bollywood Masala -orkesteri on keikkaillut vasta vuodesta 2013, muun muassa viime kesänä Tukholman kulttuurifestivaaleilla ja viimeksi pari kuukautta sitten Bahrainin kulttuuriviikoilla.

 

teksti Kristiina Markkanen

Bollywood Masala Orchestra Savoyssa 9. 5. 2014 klo 19

Ryhmän Spirit of India -show yhdistää Bollywood-hittejä ja nykyaikaista musiikkia Rajasthanin perinnemusiikkiin.

 

 

 

Kommentoi