Yleinen savoylaiset

BLOGILLENI

Hyvä Blogi. Minä olen Esko Rautakorpi ja olen juuri saanut toimen Savoy-teatterin määräaikaisena tuottajana. Tämä tarkoitta sitä, että olen seuranasi seuraavat kahdeksan kuukautta. Olen töissä ensimmäistä viikkoa ja oloni on paitsi iloinen ja utelias niin myös hermostunut ja jännittynyt. Entiseltä ammatiltani olen toimittaja, jossa ammatissa viihdyin hyvin ja pitkään, kunnes se hauska sitten loppui. Olet saattanut joskus kuulla ääneni radiosta tai ehkä olet nähnyt minusta vilauksen jonain jo menneisyyden hämäriin kadonneena perjantaiaamuna, istumassa Ylen aamu-tv:n sohvalla puhumassa elokuvista. Tässä välissä olen ehtinyt kokeilla myös työttömyyttä. Koska kuulun siihen surullisen kuuluisaan vaikeasti työllistettävään ikäryhmään, olen suhtautunut vakituisemman työn saantiin melkoisen pessimistisesti. Vaan tässä sitä nyt ollaan. Sohva ja kameran punainen lähetysvalo ovat vaihtuneet silmissä välkkyvään läppärinruutuun, kahteen samassa huoneessa työskentelevään, vielä toistaiseksi uteliaaseen silmäpariin (hei Sirpa ja Veronika) ja uuteen mielenkiintoiseen alkuun.

En vielä tässä vaiheessa tiedä täsmälleen mitä kaikkea tuottajan toimenkuvaan Savoy-teatterissa kuuluu. Talon johtaja, Päivi Loponen, sanoi minulle ensitöikseen, että tärkein asia joka minun tulee opetella, on taukohuoneen hifistisen kahvikoneen käyttö. Toiseksi minun tulee olla valmis käymään kaupassa ja tietenkin pitää huoli tästä blogista. Oletan ja toivon tehtäviini kuuluvan vielä paljon muutakin.

Vaikka olenkin Savoyssa ja sen takahuoneissa vielä uusi tulokas, on itse talo minulle tuttu, olenhan istunut sen kauniissa katsomossa vuosikymmenten varrella lukemattomia kertoja. Tiesitkö muuten, että Kasarmikadulla sijaitseva Savoy-teatteri oli alun perin elokuvateatteri. Elokuvateatteri Savoy vihittiin käyttöön juuri ennen sotia, vuona 1937. Sotien aikana Savoyssa katsottiin paitsi elokuvia, niin myös eläviä esityksiä. Ruotsalaisen promoottorin Palle Hagmanin kerrotaan tuottaneen itsensä Josephine Bakerin Savoyn lavalle. Sotien jälkeen Savoy jatkoi monipuolista toimintaansa, toimien paitsi elokuvien esityspaikkana niin myös varieteeteatterina ja levytysstudiona. Vuonna 1957 perustettu Suomen elokuva-arkisto (sittemmin KAVI) järjesti sekin alkuvuosiensa kiertolaisaikoina esityksiä Savoy-teatterissa. Samaa ovat sittemmin tehneet erilaiset elokuvafestivaalit. Savoyn aika kaupallisena elokuvateatterina päättyi 1980-luvun puolivälissä. Nykyisenkaltainen toiminta alkoi vuonna 1986, jolloin tilat vuokrattiin Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskukselle.

Savoy-teatterissa järjestetään vuosittain parisen sataa erilaista tapahtumaa, joissa vierailee reippaat 80 000 katsojaa. Tänä vuonna tapahtumien skaala ulottuu puhetilaisuuksista marraskuun lopulla järjestettävään kolmipäiväiseen burleskitapahtumaan, An Evening of Burlesque, jossa esiintyvät Britannian kiinnostavimmat burleskipommit, akrobaatit ja kabareetähdet. Tapahtuma järjestettiin edellisen kerran Savoyssa viisi vuotta sitten, jolloin jokainen ilta oli loppuunmyyty.

Tänä viikonloppuna (22 – 23.11) Savoy-teatteri tarjoaa elämysmatkan marraskuun pimeydestä lämmön, intohimon ja tunteiden maailmaan, kun Fado Flamenco saapuu kaksipäiväiselle vierailulle Helsinkiin. Fado Flamenco on portugalilaisen fado-musiikin ja espanjalaisen flamencotanssin maaginen yhdistelmä, taidemuoto, joka kattaa molempien maiden kulttuurin ja musiikin kauneimmat puolet. Itse olen lauantaina teatterilla töissä, kohtaamassa monessakin mielessä jotain aivan uutta ja ennen kokematonta.

Siitä ehkä lisää ensi kerralla. Siihen asti, voi hyvin.

Kommentoi