Yleinen savoylaiset

Koronakaranteenissa

Olemme kaikki parhaillaan Koronakaranteenissa tahi ainakin etätöissä, eikä ulos ole juuri menemistä. Kaupassa voi toki aina välillä piipahtaa, mutta ainakin Helsingin keskusta ja kaupat tuntuvat pikaisen vierailun perusteella olevan liki kuolleita ja nyt on vasta karanteenin toinen päivä. Elokuvissa saamme toki hallituksen luvalla vielä käydä, mutta kun sielläkään ei ole juuri ketään muita, eikä tyhjässä kahvilassa istuminen leffan jälkeen sekään oikein houkuta, niin mikä neuvoksi.

Televisio ja kirjat ovat tietysti mainioita ajantappajia, mutta entä jos mieli tekee mennä vaikka konserttiin tai jumppaamaan. Tätä en olisi uskonut koskaan sanovani, mutta onneksi meillä on tietokoneet. Sieltä tuntuu löytyvän ainakin kulttuurinnälkäiselle, jos jonkinlaista tekemistä.

Vaikka kirjastot onkin suljettu, niin e-kirjoja voi sieltä toki edelleen lainata. Jos elokuvanälkä yllättää eikä striimauspalveluihin ole rahaa niin silloin kannattaa kääntyä Kirjastokinon puoleen. Tämä osassa Suomea toimiva palvelu tarjoaa elokuvia ja tv-sarjoja striimattavaksi ilmaiseksi kaikille kirjastokortin omistaville. Helmet –kirjastojen alueella palvelu ei valitettavasti toimi.

Kuvataidetta voi käydä maailmalla katsomassa vaikkapa Firenzessä, Uffizin galleriassa, New Yorkin modernin taiteen museossa MoMassa tai Mexico Cityn Museo Frida Kahlossa. Kotimaisista museoista voi käväistä, vaikka Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa tai Ateneumissa. Jos kuvataide ei kiinnosta niin myös Suomen Metsästysmuseo tarjoaa mahdollisuuden virtuaaliseen vierailuun. Myös Korkeasaari suunnittelee eläinten arjen striimausta, nyt kun itse eläintarha on suljettu.

Vaikka keikoille ei nyt olekaan asiaa, on konserteissa edelleen mahdollista pistäytyä, tietenkin tietokoneen avustuksella.

Keikalla.fi on Lippu.fi:n, Rockwayn ja Muusikkojen liiton verkkoalusta jonka tarkoituksena on tarjota keikkastriimauksia kotisohvalle. Vielä konsertteja ei ole järjestetty, mutta luvassa on ainakin Anssi Kelan, Jonna Tervomaan ja Iiro Rantalan keikat.

Toinen mainio paikka kulttuurinnälkäisille on Facebookista löytyvä Karanteeniklubi, joka etusivunsa mukaan on ilmoitustaulu koronavapaalle toiminnalle. Täältä löytyy tietoa niin konserteista kuin niitä jumppaohjeitakin.

Jos haluat seurata miten yrittäjät ja taiteilijat suhtautuvat koronaviruksen mukanaan tuomiin ongelmiin niin kannattaa seurata sivustoa Yrittäjien ja taiteilijoiden koronatuki, joka avaa tilanteeseen mielenkiintoisen näkökulman. Lisäksi sivulta saattaa löytyä myös vinkkejä ajan kuluttamiseen karanteenissa.

Niin ikään Facebookista löytyy sivusto nimeltä Koronakonsertit, josta löytyy tietoja striimattavista keikoista.

Myös teatteria on mahdollista nyt katsella tietokoneelta. Helsinkiläinen teatteriryhmä Jalostamo2 on ilmoittanut aloittavansa on-demand esitykset. Isommissa teattereissa asiasta kuulemma keskustellaan.

Uusia sivustoja tuntuu syntyvän koko ajan lisää, joten suosittelen verkon säännöllistä selailemista ajan tasalla pysyäksesi. Eipä tässä taida juuri muutakaan tekemistä olla.

Teksti: Esko Rautakorpi

Kommentoi